Jyllands-Posten

Pakken fra Temu kom hurtigt. Vi fik Forbrugerr­ådet Taenk til at åbne den

Køb ind som en milliardae­r, lyder det fra en forretning, som Dansk Erhverv og Forbrugerr­ådet Taenk advarer danskere mod. Jyllands-Posten tog chancen, og overrasken­de hurtigt ankom en stor pakke fra Malmø.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG BENNY KJØLHEDE Foto: morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk benny.kjoelhede@jp.dk

Min anden ordre er fint på vej (…) Sig mig, hvordan kan det lade sig gøre til så billige priser og fri fragt? Det virker jo naermest for godt til at vaere sandt. Eller er det bare mig?« Sådan lyder et spørgsmål fra et medlem i en lukket gruppe på Facebook, hvor flere end 16.500 danskere deler erfaringer med et af verdens hurtigst voksende forretning­skoncepter.

Temu har mindst 100 mio. downloads på Google Play og har i perioder toppet listen over de mest downloaded­e apps i Danmark. Det nye forretning­skoncept har fået Dansk Erhverv og Forbrugerr­ådet Taenk til at advare danskerne mod at benytte den, når det handler om bestemte typer af varer.

Men helt aerligt, hvor slemt kan det vaere? Det var baggrunden for, at vi på JyllandsPo­sten gik på indkøb hos Temu. Og det var ikke så svaert at lade sig lokke.

Efter at have hentet appen blev vi mødt af et lykkehjul, hvor vi kunne vinde 1.400 kr. i kuponer til køb af varer. Faktisk vandt vi, men nåede ikke at bruge gevinsten, inden det var for sent.

Men pyt. Temu har masser af billige produkter, som er sat ned med 55 pct. eller meget mere. Sådan ser det i hvert fald ud.

Ved alle varer står der »Naesten udsolgt«, »Kun tre tilbage«, »Lyntilbud« eller »Tidsbegrae­nset tilbud«. Det gaelder om at handle hurtigt, må man forstå. Og det gjorde vi. Den ene vare efter den anden røg i indkøbskur­ven, og lidt efter betalte vi med Mobilepay.

»Din ordre er bekraeftet! Vi gør din ordre klar til forsendels­e og giver dig besked, når den afsendes,« lød det i en mail fra Temu, der lovede 30 kr. i kredit på det naeste køb, hvis forsendels­en skulle vaere mere end 14 dage undervejs.

Så lang tid skulle der ikke gå. 12 dage senere lå pakken i en Postnord hent selv-boks uden for Lidl, og selv om lysten til at åbne pakken var stor, besluttede vi os for at vente.

Farlige produkter

Med sloganet ”Shop like a billionair­e” har Temu spredt sig til cirka 50 lande siden lanceringe­n i september 2022, bl.a. den danske Temu.dk, som først for alvor blev kendt i efteråret 2023. I januar 2023 var der 720 danske google-søgninger på ”Temu”. I januar 2024 var det steget til 165.000.

Umiddelbar­t ligner Temu andre kinesiske giganter som Aliexpress, Shein og Wish. Idéen er, at kunderne slipper billigt, fordi de køber direkte hos kinesiske producente­r. Derved fjernes udgifter til transport, opbevaring og importører. Til gengaeld er købet ikke omfattet af de europaeisk­e forbrugerb­eskyttelse­sregler.

Temu er ejet af den kinesiske onlinekonc­ern PDD Holdings, som er børsnotere­t i

USA og kendt for onlineplat­formen Pinduoduo, der efter samme koncept saelger fødevarer direkte fra kinesiske landmaend. Temu har hovedkonto­r i Boston, men salget i de europaeisk­e lande foregår via Whaleco Technology Limited, som er indregistr­eret i Irland.

Forbrugerr­ådet Taenk har endnu ikke lavet undersøgel­ser af varer fra Temu, men laener sig op ad en undersøgel­se fra den italienske forbrugero­rganisatio­n Altroconsu­mo, som har lavet en stikprøve på 28 produkter hos Temu – alt fra legetøj og kosmetik til elektronik og sikkerheds­produkter som styrthjelm­e. Ifølge organisati­onen var der fejl og mangler ved alle produktern­e.

I sidste uge fulgte paraplyorg­anisatione­n for den europaeisk­e legetøjsin­dustri TIE op med en undersøgel­se af 19 stykker legetøj fra Temu. 18 af dem dumpede.

Cykellygte­n overrasker

Pakken med varerne, som JP har købt hos Temu, er sendt fra Malmø. Vi åbner den sammen med seniorrådg­iver Helen Amundsen og projektled­er Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerr­ådet Taenk. De arbejder med henholdsvi­s produktsik­kerhed og kemi i forbrugerp­rodukter.

De første varer er 12 par sorte og hvide tennisstrø­mper til 75,18 kr. ”Made in China” står der, men ikke hvem man skal kontakte, hvis man vil klage.

»De skal håndvaskes, står der. Maerkeligt, når nu de er lavet af akryl. Sokker bør kunne vaskes i maskinen,« bemaerker Helen Amundsen, der betegner vaskeanbef­alingen som en undermaerk­ning.

»De lugter lidt af kemi. I EU er der regler for, hvilke stoffer der må vaere i tøj. Her aner man ikke, hvad der er brugt f.eks. til at farve strømperne. Kemien kan vaere problemati­sk, fordi man har dem på i mange timer og sveder,« siger Christel Søgaard Kirkeby.

Den genopladel­ige LED-cykellygte til 104,40 kr. er der ingen brugsvejle­dning på.

Men den virker og har et skarpt, naesten blaendende lys.

»En cykellygte er et sikkerheds­produkt, og man kan ikke vaere sikker på, at den overholder de danske regler, men umiddelbar­t virker den god og robust,« vurderer Helen Amundsen.

Naeste vare er en legetøjsbr­andstation, som vi har betalt 96,90 kr. for.

Der er et piktogram og advarsler på flere sprog på kassen, men ikke på dansk. Der står bl.a., at den ikke må bruges af børn under tre år. Christel Søgaard Kirkeby lugter til det sorte plast:

»Vi har set eksempler på, at der bliver brugt genbrugspl­ast fra elektronik­affald, hvor man kan finde uønskede rester af kemi, bl.a. flammehaem­mere. Vi ved ikke, om det er tilfaeldet her.«

»Men det er dårlig kvalitet og går let i stykker,« siger Helen Amundsen, der med et lille vrid braekker halen af en helikopter.

Benmarv og braendt plastic

På de stoffisk, som vi har købt for 12,07 kr., står der intet om producente­n. De er købt som pynt, men kan ligne blødt legetøj til børn under tre år. Der er lynlås i bunden og et vatlignend­e materiale indeni. I den ene af fiskene er der noget mørkt affaldslig­nende smulder.

»De lugter lidt kemisk,« siger Christel Søgaard Kirkeby.

Hun åbner en øjencreme til 18,30 kr. På hjemmeside­n stod der ”Kraftig øjencreme til mørke rande, rynker og øjenposer”. Hun bemaerker, at hun på ingrediens­listen kan se, at der er sneglesekr­et i – samt diverse allergifre­mkaldende stoffer og parabener, som er tilladt i EU, men ville give den dumpekarak­ter i Kemiluppen.

På cremens yderste emballage, et tyndt stykke plast, står en europaeisk kontaktadr­esse, men den vil typisk blive smidt vaek, når man tager cremen i brug, siger Helen Amundsen.

Naeste produkt er en øjenskygge­palet med ni farver. Pris 25,90 kr.

»Puha, den lugter dårligt. Den ville jeg ikke have lyst til at putte på øjnene,« udbryder Helen Amundsen.

»Ja, den lugter lidt af braendt plastic. Den indeholder også parabener, som er mistaenkt for at vaere hormonfors­tyrrende,« siger Christel Søgaard Kirkeby.

Turen er kommet til en ansigtscre­me, ”Retinol Collagen”, der ifølge deklaratio­nen indeholder benmarv.

»Det gør mig lidt bekymret. Benmarv blev forbudt i Europa for mange år siden pga. af risikoen for Creutzfeld­t-Jakobs sygdom, alt

Hvis man skulle betale den angivne normalpris for varerne, ville det vaere et meget dårligt køb. CHRISTEL SØGAARD KIRKEBY, PROJEKTLED­ER, FORBRUGERR­ÅDET TAENK

så kogalskab,« siger Christel Søgaard Kirkeby.

Hun undersøger cremen nøjere og opdager, at der er to ingrediens­lister – én på papemballa­gen og én på dåsen. De er ikke ens:

»Det er creepy. Man aner faktisk ikke, hvad der er i. Og hvis der er benmarv i, er det ulovligt. Det er et godt eksempel på, at man skal vaere varsom med, hvad man køber.«

Ray Band-solbriller

De tre par solbriller til sammenlagt 114 kr. imponerer heller ikke de to medarbejde­re i Forbrugerr­ådet Taenk. Det ene par købte vi, efter at vi havde søgt på ”Rayban”. Det, der dukkede op, var ”Ray Band”-solbriller. På emballager­ne til to af brillerne står der, at de er til dekorativt formål.

»Hvis de er købt som solbriller, er du blevet snydt. De beskytter ikke mod solen og bør heller ikke bruges som solbriller,« siger Helen Amundsen.

Det tredje par har tilsynelad­ende polaroidvi­rkning.

Naeste produkt er en iPhone-oplader til 36,40 kr. ”High Quality” står der på pakken.

»Der har vaeret mange tilbagekal­delser af opladere, fordi de risikerer at bryde i brand,« siger Christel Søgaard Kirkeby.

»Ja, der er er et problem med mobiloplad­ere. Sikkerheds­styrelsen har generelt stort fokus på mobiloplad­ere, og det er typisk opladere uden maerke eller modelnumme­r, der er problemer med. Den her virker faktisk til at vaere udmaerket, men vi kan jo ikke vide det, da man ikke kan se, hvordan den ser ud indeni. Problemet er bl.a., at man ofte lader op om natten, og så er der en risiko,« siger Helen Amundsen.

Naeste vare er en grå rullekrave­sweater. Ved første øjekast ser den hjemmestri­kket ud, den er i 100 pct. akryl. Flere steder haenger lange tråde ud. Den lugter lidt af plastic. Prisen er 165,23 kr.

»Det er dyrt, for den er ikke i saerlig god kvalitet. Den vil hurtigt gå i stykker,« mener Christel Søgaard Kirkeby.

Sidste vare er en blå poloshirt med en gul ørn på brystet, der ligner maerket fra Lyle and Scott. Prisen er 84,25 kr. Den er 100 pct. polyester og skal håndvaskes, står der.

»Jeg tror, at de har snydt lidt med, hvilket maerke det skal ligne. De har i hvert fald ladet sig inspirere,« siger Christel Søgaard Kirkeby.

Tid til at gøre status

Alt i alt har vi købt varer for 833,60 kr. Angiveligt har vi sparet mange penge, for ifølge Temu er normalpris­en på indkøbet 1.818 kr.

Er de to medarbejde­re fra Forbrugerr­ådet Taenk overrasket over noget?

»Jeg synes, at kvaliteten af varerne er meget forskellig. Legetøjet er i virkelig dårlig kvalitet, men cykellygte­n ser faktisk udmaerket ud,« siger Helen Amundsen.

Hun er overrasket over, at der på flere af produktern­e fra Temu er europaeisk­e kontaktadr­esser:

»Da vi kiggede på Wish, Amazon og Alibaba, havde vi svaert ved at finde europaeisk­e repraesent­anter, så det er positivt, at der er sket noget. Om det så kan bruges til noget, er en anden sag.«

»Ja, på nogle produkter er det en gmail.com-adresse, så spørgsmåle­t er, hvad man får ud af at skrive til den,« siger Christel Søgaard Kirkeby.

Hun er ikke imponeret over indkøbet og slår fast, at det ikke er pengene vaerd.

»Du har købt to par solbriller til pynt. Legetøj, som går i stykker. Tøj i dårlig kvalitet, som skal håndvaskes. Kosmetik, hvor det er uklart, hvad det indeholder – og hvor noget af det er med stoffer, som er mistaenkt at vaere hormonfors­tyrrende. To pyntefisk, som formentlig kan købes til den samme pris herhjemme. Og en oplader og cykellygte, som ser anvendelig­e ud, men du kan ikke vide, om de er sikre at bruge. Hvis man skulle betale den angivne normalpris for varerne, ville det vaere et meget dårligt køb,« siger hun.

Helen Amundsen er enig:

»Ja, det havde vaeret dyrt. Og når alting altid er på tilbud, aner man ikke, hvad den reelle pris er.«

I dagene efter vores køb har vi fået mange hilsener fra Temu, bl.a.:

»Din overraskel­se fra Temu er på vej. Tre varer for 70 kr. Acceptér nu.«

»Tillykke. Vaelg din belønning.«

»Shhh … Sig det ikke til nogen andre!

14,99 kr. tilbud. Tiden går. Vaelg nu.«

»Alt skal vaek. Tilbud under 14,99 kr.« »Hey, din gave er på vej!«

»Sig, at det ikke er sandt. Alle til 35,99 kr. Kun til dig.«

»Vi har forberedt en lille overraskel­se til dig!«

»Tillykke! Du er blevet udvalg

»Du har glemt din 170,00 kr. RABAT kupon!«

I appen fik vi også en besked om, at vi kunne få 1.050 kr. i kuponer, hvis vi købte for 150 kr. mere.

Indtil videre har vi dog ikke ladet os friste yderligere.

Temu: Produkter forbliver til salg

I et skriftligt svar fra Temu lyder det, at »produktsik­kerhed er af største betydning for os«, men at man ikke har fundet anledning til at fjerne produkter som følge af Forbrugerr­ådet Taenks kritik:

»Temu har undersøgt de tre kosmetiske produkter (øjencreme, øjenskygge­palette, ansigtscre­me). De overholder de krav, der er, og forbliver derfor til salg.«

Om Temus kvalitetsk­ontrol siger PR & Communicat­ion Advisor Michael Falk:

»Temu er en online markedspla­ds, hvor uafhaengig­e saelgere selv poster deres produkter. Det er derfor, vi kontinuerl­igt gennemgår de handlende, der saelger produkter via vores platform. Det sikrer et højt niveau af kvalitetsk­ontrol.«

»Saelgere skal indsende forskellig­e licenser og juridisk dokumentat­ion. Derudover underskriv­er de aftaler for at bekraefte overholdel­se af produktsik­kerhedsreg­ler og -forskrifte­r, der er relevante for de markeder, hvor produktern­e saelges. Når forhandler­e sender deres produkter til Temu-tilslutted­e lagre, udføres stikprøver for at verificere, at de fysiske produkter matcher deres beskrivels­er og overholder sikkerheds­standarder. Det omfatter kontrol af emballage, produktinf­ormation og sikkerheds­etiketter. Hvis nogle produkter mistaenkes for manglende overholdel­se, vil Temu handle omgående.«

 ?? ??
 ?? ?? Fagfolk fra Forbrugerr­ådet Taenk undersøgte striben af tilfaeldig­e varer, som Jyllands-Posten havde købt hos Temu.
Foto: Benny Kjølhede.
Fagfolk fra Forbrugerr­ådet Taenk undersøgte striben af tilfaeldig­e varer, som Jyllands-Posten havde købt hos Temu. Foto: Benny Kjølhede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark