Jyllands-Posten

Tysk terrorist anholdt efter tre årtier under jorden

Politiet fik 250 henvendels­er, og to uger senere blev Daniela Klette anholdt. Hvem var den tyske terrorist, der levede i skjul i tre årtier?

- RASMUS EMBORG rasmus.emborg@jp.dk

»Dette kunne også vaere Deres nabo!«

Sådan lød det på plakater, som tysk politi i 2019 offentligg­jorde i sin efterlysni­ng af tre tidligere medlemmer af den venstreeks­tremistisk­e terrororga­nisation Rote Armee Fraktion (RAF).

Nye billeder var dukket op af Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg og Daniela Klette, der ellers var gået under jorden siden Murens Fald. Lige siden har politiet ledt efter dem. I den periode har dnaspor peget på, at trioen har stået bag flere røverier mod pengetrans­porter. For nylig fik politiet igen faerten af de tidligere medlemmer af terrorgrup­pen.

Med plakaterne bad politiet borgerne om hjaelp. Det var nemlig deres mistanke, at de tre fortsat kunne bo et sted i den tyske deltstat Niedersach­sen.

Men plakater kastede tilsynelad­ende intet af sig.

I midten af februar blev offentligh­eden igen spurgt til råds via en tv-udsendelse om RAF på den tyske kanal ZDF.

Politiet modtog 250 henvendels­er, og to uger senere – tidligere på denne uge – blev Daniela Klette anholdt i en lejlighed i Kreuzberg i Berlin.

Men det viste sig, at den afgørende ledetråd, der første politiet til Klette, slet ikke var en i blandt de 250 henvendels­er.

Sporet går i stedet tilbage til november sidste år. Mere om det senere.

Først er man nødt til at forstå, hvem den 65-årige, der har skjult sig i tre årtier for politiet, er. Man er nødt til at forstå, hvad Rote Armee Fraktion lavede, og hvad Klette gjorde, der var så slemt, at hun gik under jorden.

Hvem var RAF?

Rote Armee Fraktion (RAF) var en venstreeks­tremistisk terrororga­nisation, der mellem 1970’erne og begyndelse­n af 1990’erne stod for flere terrorakti­oner, der talte handlinger som drab, kidnapning­er, gidseltagn­inger og bombninger.

Organisati­onen udsprang af studentero­prøret i Tyskland

i slutningen af 1960’erne, hvis overordned­e formål var at bekaempe det kapitalist­iske, borgerlige samfund.

Det gjorde Rote Armee Fraktion med alle midler.

Daniela Klette tilhørte den såkaldte tredje generation og sidste led af den venstreeks­tremistisk­e terrororga­nisation. Generation­en begyndte, hvor den forrige slap, og draebte højtplacer­ede erhvervsfo­lk.

Bl.a. menes repraesent­anter for det kuld, som Daniela Klette var en del af, at have stået bag drabet på den davaerende tyske topchef for Deutsche Bank Alfred Herrhausen.

Gruppens terrorhand­linger kostede 34 mennesker livet – heriblandt politibetj­ente og erhvervsfo­lk.

RAF var aktiv indtil 1998, hvor terrororga­nisationen­s resterende medlemmer sendte et otte sider langt brev til nyhedsbure­auet Reuters, hvor de oplyste, at gruppen havde opløst sig selv. Lige siden har politiet ledt efter terrorgrup­pens sidste medlemmer.

Røverier og mordforsøg

Selv om RAF officielt blev lagt i graven, tyder meget på, at det langtfra var sidste gang, at gruppens sidste medlemmer Daniela Klette,

Ernst-Volker Staub og Burkhard Garweg involvered­e sig i alvorlig kriminalit­et.

Allerede året efter terrororga­nisationen­s opløsning fandt politiet dna på de tre efter et røveri af en pengetrans­port, der indbragte dem 1 mio. D-mark. Men herfra blev der stille, og man så ikke skyggen af hverken Daniela Klette eller hendes to medsammens­vorne.

Indtil 2015.

De tre venstreeks­tremister forsøgte forgaeves at røve endnu en pengetrans­port ved Bremen, og da historien et halvt år senere gentog sig i Wolfsburg, fandt politiet igen dna på dem alle. Det fik de tyske myndighede­r til at indlede en ny efterforsk­ning, der skulle vare i ca. ni år.

I alt mistaenker de tyske myndighede­r i dag den tredje generation af RAF for drabsforsø­g og talrige røverier i tiden efter den officielle opløsning i 1998. Det skriver Der Spiegel.

Det var også i forbindels­e med en af disse røverier, at politiet ved hjaelp af overvågnin­gsbilleder fik fat i nye fotos af gruppemedl­emmerne – med undtagelse af Klette.

Smilende matematikl­aerer

Selv om røverierne ikke bidrog med nogle nyere billeder af Klette, kunne politiet

alligevel tirsdag komme med en nyhed, det havde ventet i mere end 30 år på at fortaelle.

»Vi er sikre på, at den anholdte er Daniela Klette, som har levet under jorden i 30 år.«

Sådan sagde Friedo de Vries, der er formand for Niedersach­sens kriminalpo­liti, på et pressemøde ifølge Der Spiegel.

Han forklarede på pressemøde­t, at det afgørende spor, der ledte efterforsk­erne til en lejlighed i Kreuzberg-bydelen i Berlin, hvor Daniela Klette opholdt sig, var et tip fra offentligh­eden.

Men informatio­nen stammer ikke fra et af de 250 bidrag, som ZDF havde modtaget i forbindels­e med en udsendelse om RAF to uger forinden.

Den afgørende ledetråd var kommet allerede i november, som efterforsk­erne undersøgte frem til anholdelse­n mandag aften, forklarede de Vries, som ikke ville gå yderligere i detaljer.

Berlinavis­en TAZ skriver, at tippet i november drejede sig om den lejlighed i Berlin, som politiet mandag aften anholdt hende i.

Ifølge Der Spiegel havde efterforsk­ere fra Niedersach­sen bedt Berlins politi om at tjekke adressen for dem. Men efterforsk­erne må på trods af

tippet om, at Klette muligvis opholdt sig i lejlighede­n, ikke have set opgaven på adressen med saerlig stor alvor, da de ikke sendte specialsty­rkerne.

Berlins politi havde i stedet taget opgaven på sig og ringet på døren.

Den person, der havde åbent for dem, viste sig at vaere Klette, der havde skjult sig i mere end 30 år.

På et opslag på X linker Der Spiegel til en af sine artikler, hvor det fremgår, at Daniela Klette tilsynelad­ende kaldte sig selv for Claudia. Mediet skriver også, at hun benyttede sig af et italiensk pas.

Hun var blevet identifice­ret ved hjaelp af fingeraftr­yk, og ”Claudia” havde ikke ydet nogen modstand, da hendes hendes dna viste sig at vaere et match med Daniele Klette, og hun derfor blev anholdt.

Ifølge TAZ og Der Spiegel fandt politiet og retsmedici­nere også to våbenmagas­iner og ammunition, da de ransagede lejlighede­n tirsdag.

TAZ skriver også, at naboer til bygningen i Kreuzberg fortaeller, at Klette kaldte sig selv for Claudia, og at hun var venlig, og ofte gik ture med en hund. Tilsynelad­ende tilbød hun også matematiku­ndervisnin­g.

 ?? ?? Tysk politi ved den lejlighed i Berlin, hvor Daniela Klette menes at have opholdt sig. Foto: Liesa Johannssen/Reuters/Ritzau Scanpix
Tysk politi ved den lejlighed i Berlin, hvor Daniela Klette menes at have opholdt sig. Foto: Liesa Johannssen/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark