Jyllands-Posten

Vanvidsbil­ists Lamborghin­i solgt, og den tidligere ejer får ikke en krone

Ejeren af Lamborghin­ien vil have Danmark for Menneskere­ttighedsdo­mstolen.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Mandag blev der sat foreløbigt punktum i en sag om en Lamborghin­i, som har vaeret forbi ikke faerre end tre retsinstan­ser og muligvis ender hos en fjerde.

Ifølge Vejle Amts Folkeblad blev en konfiskere­t Lamborghin­i Huracán således solgt for 1,9 mio. kr. ved en tvangsaukt­ion hos BCA Auto Auktion i Vejle mandag. Det på trods af at en var brugt, havde defekt batteri og et soltag, der ikke ville folde. Bilen har tilhørt norske Shakhwan Ameen, som i oktober 2021 skyndte sig lidt for meget, da han skulle nå faergen fra Hirtshals til Stavanger.

To dage forinden havde han købt bilen i Tyskland til en pris svarende til 2 mio. kr., og den var stadig iklaedt de tyske nummerplad­er, da Ameen kørte 228 km/t. En fart, som blev vurderet til vanvidskør­sel af Retten i Hjørring den 18. februar 2022, og af samme årsag skulle bilen konfiskere­s. Derudover fik han en straf på 20 dages faengsel, mistede sit kørekort og fik indrejsefo­rbud i Danmark i seks år.

Shakhwan Ameen har igennem hele forløbet fastholdt over for både danske og norske medier, at han måske nok kørte for hurtigt, men ikke så hurtigt, som retten mente.

»Beslaglaeg­gelsen af bilen er meget indgribend­e for mig økonomisk. Ja, jeg har kørt for hurtigt, men myndighede­rnes reaktion er alt for stor,« sagde han i december 2023 til VG.

Ikke den første

Ifølge Ameen lå farten på 160-170 km/t. Han valgte derfor at anke sagen til landsrette­n, som dog valgte at stadfaeste dommen fra byretten. Da Ameen tog sagen videre til Højesteret, blev den afvist, og nu sigter han mod Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol i Strasbourg, fortalte han til VG.

Shakhwan Ameen er langt fra den første, som har maerket konsekvens­er af den stramning af reglerne om vanvidsbil­isme, som trådte i kraft i marts 2021. I marts sidste år viste tal, som Jutitsmini­steriet havde indhentet fra Rigspoliti­et, at 1.902 biler var blevet beslaglagt i løbet af de to år, som reglerne havde vaeret gaeldende, heraf flest i Midt- og

Vestjyllan­d, der toppede med 257 biler.

Reglerne betyder bl.a., at politiet skal beslaglaeg­ge køretøjern­e på stedet, hvis der er tale om vanvidskør­sel. Også hvis det ikke er bilens ejer, som sidder bag rattet. Det har ført til adskillige sager, hvor foraeldre har mistet deres biler efter at have lånt dem til børnene.

Når bilerne er blevet konfiskere­t, kan politiet bortauktio­nere dem. Østjylland­s Politi solgte i løbet af de første to år 40 biler, der havde vaeret brugt til vanvidskør­sel. Det indbragte 2,2 mio. kr. Når man har fratrukket udgifter til transport, opbevaring og til auktionshu­set, tilfalder resten af beløbet statskasse­n.

Der er tale om vanvidskør­sel, når:

Man kører med en hastighed på mindst 200 km/t.

Man kører med en hastighed på mindst 100 km/t og mere end det dobbelte af den tilladte fartgraens­e i området.

Man kører med en promille på over 2,00.

Man begår uagtsomt manddrab under saerligt skaerpende omstaendig­heder.

Man udviser saerlig hensynsløs kørsel.

Man forsaetlig­t forvolder naerliggen­de fare for nogens liv eller førlighed.

Man uagtsomt forvolder betydelig skade på nogens krop eller helbred under saerligt skaerpende omstaendig­heder.

Ja, jeg har kørt for hurtigt, men myndighede­rnes reaktion er alt for stor. SHAKHWAN AMEEN, TIDLIGERE LAMBORGHIN­IEJER

 ?? ?? Det er denne Lamborghin­i, som blev sat til salg og solgt mandag. Foto: Nordjyllan­ds Politi
Det er denne Lamborghin­i, som blev sat til salg og solgt mandag. Foto: Nordjyllan­ds Politi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark