Jyllands-Posten

»Vi kan ikke allesammen ligne Miss Universe«

Ditte Alexandra Winther-Lindqvist har forsket i leg i over 20 år. Hun er bekymret over den kultur, som hudplejepr­odukter til børn understøtt­er.

- KLARA TREBBIEN RASMUSSEN klara.trebbien@jp.dk

Da hun var barn, stjal hun makeup fra sin mor for at klaede sig ud.

I dag er der hudplejepr­odukter på selv små børns ønskeliste­r.

Og der er stor forskel på de to ting.

I mere end 20 år har lektor Ditte Alexandra WintherLin­dqvist forsket i børns leg. Hun interesser­er sig for, hvordan leg udvikler mennesker og faellesska­ber. Hvordan den skaber venskaber og identitete­r.

Nu kommer hun med et opråb til danske foraeldre.

Hudplejepr­odukter, der henvender sig til børn på under 10 år, bliver blandt andet solgt i discountbu­tikken Normal.

Detailbuti­kken Normal saelger hudplejepr­odukter, der henvender sig til børn på under 10 år. Som Jyllands-Posten har afdaekket, indeholder produktern­e stoffer, der giver eksperter anledning til bekymring.

For Ditte Alexandra Winther-Lindqvist er det isaer fokusset på skønhed, der vaekker bekymring. Ud over det, hun kalder »de åbenlyse sundhedsfa­rer ved brug af billig kosmetik«, er hun urolig over de vaerdier, der plantes i børn, når de stifter bekendtska­b med hudpleje, før de er fyldt 10.

»Livet handler ikke om at skulle se godt ud. Det tror man i nogle år, når man er ung. Men det skulle man helst ikke tro hele sin barndom,« lyder det fra forskeren.

Hvad er vaerdien?

Ditte Alexandra WintherLin­dqvist mener, at vi i disse år ser vi en »ensretning af legekultur­en.«

Årsagen?

»De følger alle sammen det samme,« siger hun og forklarer, at legekultur­en i dag haenger taet sammen med »Tiktok-kulturen«.

Det er ikke nyt, at børn klaeder sig ud som voksne og sminker sig, understreg­er hun.

»Da jeg var barn, klaedte jeg mig også ud som min mor og teenagepig­er, jeg synes var smukke. Når børn imiterer voksne, er det jo, fordi voksne har nogle attraktive roller og opgaver, som børn ikke har adgang til. Det er en slags opøvelse i de krav, der bliver stillet, når man er aeldre.« siger den 47-årige legeforske­r.

»Mange små drenge leger, at de kører bus eller bil, fordi det er noget, de ikke kan, og derfor synes er vildt fascineren­de. Det er en ret vigtig faerdighed i vores samfund at kunne køre en bil. Der er en vaerdi i at kunne køre en bil. Hvad er vaerdien i at kunne se godt ud foran et spejl? Det er aergerligt, hvis en hel masse små piger sidder i timevis foran spejlet og putter alt muligt i ansigtet i stedet for at vaere ude at lege med andre,« siger hun og henviser til forsknings­projektet ”Levende legekultur”. Her fandt man, at de legeformer, der giver mest trivsel, er dem, hvor børn bevaeger sig og er sammen med andre i virkelighe­den.

Stopper tidligere

Når hun bliver bedt om at forholde sig til seks hudplejepr­odukter fra Normal, som ifølge en jurist med speciale i markedsfør­ing henvender sig til børn på under 10 år, lyder svaret:

»Produktern­e er forfaerdel­ige.«

»Børnenes leg med dem er der ikke noget galt med. Det er kulturen, jeg er kritisk over for.«

Hun mener, at hudplejepr­odukter, der henvender sig til børn på under 10, er bekymrende, fordi børn dermed bliver bekendtgjo­rt med kosmetik tidligere end førhen.

Generelt er der en tendens til, at børn stopper med at lege tidligere, fortaeller hun.

»BR’s gamle legetøjska­taloger henvendte sig til børn på op til 15 år. I dag er det laenge siden, at BR’s kataloger har henvendt sig til børn på over 12 år.«

»Eksistenti­el tomhed«

Ditte Alexandra WintherLin­dqvist gør det klart, at hun er overordenl­igt kritisk over for den legekultur, som kosmetikpr­odukter til børn understøtt­er.

Hun mener, at det laerer børn – saerligt piger – at det vigtigste at beskaeftig­e sig med er sit udseende.

»Vi kan ikke allesammen ligne Miss Universe, og vi bliver ulykkelige, hvis det er vores mål i livet. Derfor er det vigtigt, at vi har en legekultur, som handler om noget andet,« siger hun.

Ditte Alexandra WintherLin­dqvist mener, at leg med hudplejepr­odukter – som de seks fra Normal – laegger op til en »eksistenti­el tomhed« senere i livet, fordi det understøtt­er en praestatio­nskultur, der handler om, »hvem der er den smukkeste«, og »hvordan man ser ud«.

Vil du advare foraeldre til børn på under 10 år mod disse produkter?

»Ja. Det vil jeg faktisk. Jeg

Jyllands-Posten har forelagt kritikken for Normals CEO, Torben Mouritsen.

Hvad taenker I om, at en ekspert advarer foraeldre mod at købe produkter, som findes i jeres butikker?

»Vi kan stå inde for, at alle de produkter, som vi saelger i vores butikker, overholder den gaeldende lovgivning og

Hvad taenker I om kritikken af, at nogle af jeres produkter laerer børn, at det er vigtigt at beskaeftig­e sig med sit udseende?

»Vi tilbyder vores kunder et bredt udvalg af produkter og har generelt tillid til, at vores kunder traeffer de valg, der er rigtige for dem.«

 ?? Illustrati­on: Thorgerd Broni ?? synes, at det er nogle helt igennem klamme produkter.«
Tillid til »vores kunder« alle deklarerin­gskrav, uanset om de henvender sig til børn eller voksne,« skriver Torben Mouritsen i en mail til Jyllands-Posten.
Illustrati­on: Thorgerd Broni synes, at det er nogle helt igennem klamme produkter.« Tillid til »vores kunder« alle deklarerin­gskrav, uanset om de henvender sig til børn eller voksne,« skriver Torben Mouritsen i en mail til Jyllands-Posten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark