Jyllands-Posten

Disse fem kan peppe landsholde­t op

Hvis Danmark skal have lidt succes ved EM i fodbold til sommer, er det nu, landstraen­eren skal prøve friske folk af. For lige nu haenger landsholde­t lidt i laser.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Topscorer Rasmus Højlund er skadet, hans landsmand i Manchester United Christian Eriksen har vaeret på banen i to af 10 kampe i år, Thomas Delaney er blevet opereret for en knaeskade i vinter og har seks minutter i benene, og i Tottenham er PierreEmil­e Højbjerg kun med fra start i rundt regnet hver fjerde kamp. Skal der ikke snart nye til?

Få uger inden landstraen­er Kasper Hjulmand samler et hold til to testkampe mod Schweiz og Faerøerne, haenger det danske landshold i laser. De to kampe sidst i marts er sidste chance for at indøve det, der skal fungere til EM-slutrunden til sommer, og eneste reelle mulighed for at se nye spillere an.

Og dét, nyt blod, nye ben, er der i den grad behov for på landsholde­t, som ganske vist kvalificer­ede sig til EM med sejre i Parken mod Slovenien og Kasakhstan, men floppede med et 0-2-nederlag i Belfast og var taet på at saette point til i San Marino.

Den 12. marts udtager Kasper Hjulmand årets første landsholds­trup, og med tanke på, at lidt for mange af de baerende kraefter har problemer på jobbet lige nu, ville det vaere forfrisken­de at se en stribe nye på landsholde­t. Med kort tid til EM er der ikke råd til eksperimen­ter. Nytaenknin­gen skal slå igennem i marts, for det er en utopi at forvente, at der i foråret vil ske et decideret generation­sskifte af en vis karakter på landsholde­t.

Den proces bliver først indledt, når/hvis en ny mand skal overtage landstraen­ertjansen efter EM.

Derfor: Forvent at Kasper Schmeichel står i målet, regn med at Simon Kjaer er anfører (han spiller lige nu naesten hver gang i AC Milan), og vaer beredt på, at Christian Eriksen bliver styrmand på midtbanen, og at spillere som Yussuf Poulsen og Thomas Delaney er med til EM, hvis de er friske. Og det er lige før, at man ikke bliver forundret, hvis Kasper Hjulmand hiver Martin Braithwait­e tilbage i truppen efter fire landskampe­s fravaer. Angriberen er topscorer i den naestbedst­e spanske liga med 17 mål i 27 kampe for Espanyol.

Det vil friske op, hvis landstraen­eren giver en håndfuld muligheden for at sparke mere liv i landsholde­t. I tide. Og for at øge konkurrenc­en i månederne op til den endelige udtagelse. For praestatio­nerne i 2023 og ved VM i 2022 indikerede ikke ligefrem, at der venter det danske landshold en strålende sommer i tre vanskelige EM-kampe mod Slovenien, England og Serbien.

De fortjener en chance:

Gustav Isaksen, 22 år, kantspille­r i Lazio, der spiller med i toppen i serie A i Italien. Den tidligere FC Midtjyllan­d-profil er ved at arbejde sig ind på et staerkt hold. Er det ikke snart hans tur?

Anders Dreyer, 25 år, kantspille­r i Anderlecht, tophold i Belgien. Dreyer har en hovedrolle i Anderlecht. I denne saeson har han lavet 14 mål og lagt op til otte i 26 kampe. Til sammenlign­ing har Andreas Skov Olsen, landsholde­ts faste højrefløj, scoret 10 mål og lagt op til fire i 26 kampe for Club Brugge.

Magnus Mattsson, 24 år, FC København, tophold i Superligae­n. Mattsson er kommet til hovedstade­n med 15 mål i 24 kampe i NEC Nijmegen, og han satte straks sat et aftryk med mål i sine to første kampe. Mattsson er en af de midtbanesp­illere, som laver mange mål.

Casper Tengstedt, 23 år, angriber i Benfica, tophold i Portugal. Casper Tengstedt har spillet 22 kampe, lavet tre mål og står for fire assists i denne saeson. Hvis målmaskine­n Rasmus Højlund (syv mål på landsholde­t sidste år) ikke er kampklar, er Tengstedt et brugbart alternativ.

Nicolai Vallys, 27 år, Brøndby, tophold i Superligae­n. Han er den bedste og mest visionaere fodboldspi­ller i ligaen og kan både afslutte og laegge op: 10 mål og fire assists i 20 kampe. Fik 18 minutter i sin debut mod San Marino i Parken i efteråret. Det var 72 minutter for lidt.

Boblere: Albert Grønbaek, Bodø/Glimt, Morten Frendrup, Genoa.

De er på vippen:

Jesper Lindstrøm, 23 år, kantpiller i Napoli i serie A. Lindstrøm var en skuffelse på landsholde­t i 2023, hvor han fik mange chancer.

Uden held. I Napoli sidder han på baenken.

Mikkel Damsgaard,

23 år, offensiv midtbanesp­iller i Brentford i Premier League. Damsgaard slog igennem under Hjulmand ved EM, men det var i 2021, siden har sygdom og manglende kampe bremset en ellers lovende udvikling. Får lidt indhop i ny og nae i Brentford.

Mohamed Daramy,

22 år, angriber, Stade Reims, midterklub i Ligue 1 i Frankrig. Daramy er blevet omskolet fra kant til spidsangri­ber i sin klub. I 23 kampe i denne saeson har han lavet fire mål, to i begyndelse­n af turneringe­n sidste år, mens han for nylig lavede to mod Le Havre. For Danmark har han generelt forvaltet sine muligheder for dårligt.

Philip Billing, 27 år, midtbanesp­iller, Bournemout­h i Premier League. Billing har åbenlyse kvaliteter, men de er slet ikke kommet i anvendelse på landsholde­t. Hvor laenge bliver Hjulmand ved med at tro og håbe?

Jens Stryger Larsen,

33 år, forsvarssp­iller, Malmö FF. Landsholde­ts mangeårige back har byttet tyrkiske Trabzonspo­r ud med Malmö FF. Spørgsmåle­t er, om han har vaeret med på landsholde­t for sidste gang?

Med tanke på, at lidt for mange af de baerende kraefter har problemer på jobbet lige nu, ville det vaere forfrisken­de at se en stribe nye på landsholde­t.

Andre i farezonen: Matthew O’Riley, Celtic, Elias Jelert, FC København.

 ?? ?? Brøndbys Nicolai Vallys har i foråret vist sin klasse, men er det nok til at komme på det danske landshold? Foto: Jens Dresling
Brøndbys Nicolai Vallys har i foråret vist sin klasse, men er det nok til at komme på det danske landshold? Foto: Jens Dresling
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark