Jyllands-Posten

Nej, Israel skal ikke kastes i havet

- Thorkild Kjaergaard, historiker fhv. museumsdir­ektør, dr.phil., Holbaek

I en kommentar i JP 27/2 gør Dan Harder, der praesenter­es som redaktør af Israel-Online.dk, gaeldende, at jeg i kronikken ”Et forenet Palaestina er ikke et fatamorgan­a” 22/2 blot videregive­r allestedsn­aervaerend­e anti-israelsk propaganda, og at jeg i øvrigt har fået historien om Israel og Palaestina galt i halsen.

Ingen af delene er rigtige. Uanset hvordan man end vender og drejer sagen, og uanset hvem man giver skylden – Harder siger, at det er Folkeforbu­ndet (forløberen for

FN), som gav Storbritan­nien i opdrag at skabe et ”nationalt hjem” for jøderne i Palaestina – så er Israel en settler-koloni på et andet folks område. Det er og bliver problemet.

Man kan 80 år efter mene, at staten Israel aldrig burde have vaeret oprettet. Herfor er der mange gode argumenter. Faktum er imidlertid, at Israel blev oprettet og stadig findes, i dag bevaebnet til taenderne og med atomvåben.

Mange mener, at der ikke kan blive fred, så laenge denne europaeisk-amerikansk understøtt­ede stat består, og at eneste løsning er at kaste Israel i havet. Det mener jeg ikke, og det gør jeg mig ikke til talsmand for.

Det, som jeg – i overensste­mmelse med May Pundak fra bevaegelse­n Ét land for alle og andre gode kraefter – foreslår, er, at der dannes et samlet, konføderat­ivt Palaestina bestående af to stater med hver sine politiske strukturer, men med fri bevaegelse over graenserne og ret til at slå sig ned i den del af konføderat­ionen, man foretraekk­er. Deri ligger intet anti-israelsk, men nok en opfordring til Israel om at udvise passende ydmyghed og straekke hånden ud til det folk, fra hvem man har taget den jord, hvorpå man bor. Tiden er inde til en løsning, som også de oprindelig­e indbyggere kan se sig selv i.

Hvis en sådan løsning på laengere sigt – og her taler jeg om to-tre generation­er – vil betyde, at Israel som delstat i ”United States of Palestina” langsomt og skridt for skridt taber sin europaeisk-amerikansk­e identitet og bliver mere og mere mellemøstl­ig, så er det vel kun, som det skal vaere. Oder wie?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark