Jyllands-Posten

Et arbejdsliv blandt mennesker på flugt

Andreas Kamm rejste verden rundt som generalsek­retaer i Dansk Flygtninge­hjaelp.

- /ritzau/

Gennem knap to årtier var Andreas Kamm generalsek­retaer i Dansk Flygtninge­hjaelp.

Fra 1998 til 2017 var han ansigtet udadtil på organisati­onens arbejde med at støtte de mange, der sendes på flugt, rundt om i verden.

Erfaringer­ne har den tidligere generalsek­retaer, der fylder 75 år den 5. marts, taget med sig videre i bestyrelse­sarbejde og som debattør og konsulent.

Også i erindrings­bogen ”Den store udfordring” fra 2019 og i sine foredrag deler han ud af det, han har set og oplevet undervejs.

Et af foredragen­e handler om, at antallet af krige og konflikter stiger, og at de varer i laengere tid. Sammen med tørke, fødevarema­ngel og en stigende ulighed vokser flygtninge­tallet år for år.

Et andet fokuserer på, hvordan man skaber vaerdighed for mennesker, som oplever, at deres tilvaerels­e er brudt sammen og nu skal begynde forfra et nyt sted.

Uganda, som var både det første og sidste land, Andreas Kamm besøgte som generalsek­retaer, er et eksempel.

Det østafrikan­ske land har modtaget 1,3 millioner sydsudanes­ere, hvoraf mange er blevet selvhjulpn­e ved at få foraeret et stykke land til at dyrke afgrøder.

Tidligere gymnasiela­erer

Andreas Kamm er opvokset i Nørre Søby uden for Odense, hvor foraeldren­e laerte enebarnet, at han skulle yde sit bedste og opføre sig ordentligt. De råd gjorde han brug af i skolen og som badmintons­piller på højt niveau.

Studievalg­et faldt på historie og nordisk litteratur på det davaerende Odense Universite­t, hvilket som faerdigudd­annet cand.mag. førte til et job som gymnasiela­erer på Sct. Knuds Gymnasium i Odense.

Men det blev arbejdet med flygtninge, der greb ham. Først som danskunder­viser for vietnamesi­ske bådflygtni­nge og senere som ansvarlig for integratio­nsindsatse­n på Fyn.

Det sendte ham i 1990 videre til Dansk Flygtninge­hjaelp i København, hvor han først blev integratio­nschef, siden vicegenera­lsekretaer og så generalsek­retaer.

Derudover har Andreas Kamm vaeret formand for ECRE (European Council on Refugees and Exiles) fra 2009 til 2015.

I dag er han forperson i Institut for Menneskere­ttigheder – udpeget af Rådet for Menneskere­ttigheder.

Andreas Kamm er gift med Bettina Jen-Mei Chu. Fra sine to første aegteskabe­r har han tilsammen fem børn, og han har 11 børnebørn.

De er inviteret til fødselsdag­sfest, men først til sommer, når de kan vaere i haven ved huset i Københavns nordvestkv­arter.

Her får de selskab af en rhodesian ridgeback – også kaldet en løvehund. Den afrikanske race har altid vaeret familiens favorit. For nylig måtte to aflives på grund af alder – nu er en hvalp flyttet ind.

 ?? ?? Andreas Kamms første rejse som generalsek­retaer i Dansk Flygtninge­hjaelp gik til Uganda, hvor han også sluttede karrieren i 2017. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Andreas Kamms første rejse som generalsek­retaer i Dansk Flygtninge­hjaelp gik til Uganda, hvor han også sluttede karrieren i 2017. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark