Jyllands-Posten

Verdens rigeste mand

Bernard Arnault slår ikke så meget i bolledejen, som flere andre af verdens rigeste maend gør. Men franskmand­en er rigest af dem alle.

- FRANK JØRGENSEN navne@jp.dk

De meget synlige milliardae­rer Elon Musk med Tesla-bilerne, Jeff Bezos med Amazon-forretning­en og Mark Zuckerberg med Facebook er blandt verdens allerriges­te.

De har milliardfo­rmuer på mellem 100 og 200 mia. dollars.

Men en mere anonym mand er rigere end de tre amerikaner­e, som er henvist til pladserne to, tre og fire på magasinet Forbes’ liste over verdens rigeste.

Det skifter, som årene går. For nogle år siden var Bezos den rigeste. Så var det Musk.

På Forbes-listen fra midt i februar er det franskmand­en Bernard Arnault. Eller rettere ”Bernard Arnault & familie”, som der står ud for ettallet på milliardae­rlisten.

Han fylder den 5. marts 75 år og har igennem årene samlet en formue på 222 mia. dollars, over 1.500 mia. kr.

Det er naesten 20 mia. dollars mere end Musk på andenplads­en.

Arnault har tjent sine penge på noget, de fleste kan forbinde med Frankrig. Han er grundlaegg­er af konglomera­tet LVMH. Han er også bestyrelse­sformand og topchef.

Modetøj, champagne og ure

Han grundlagde det i 1987 ved at fusionere modehuset Louis Vuitton med Moet Hennessy, en tidligere fusion mellem champagnep­roducenten Moët & Shandon og Hennessy Cognac.

Så der står Frankrig over det hele på LVMH med 75 brands, herunder Louis Vuitton, Christian Dior, Dom Perignon og Tag Heuer.

Rigmanden blev født i Roubaix i en katolsk familie, hvor børnene blev sendt til klaverunde­rvisning og i gode katolske skoler.

Faderen havde en ingeniørvi­rksomhed. Bernard Arnault blev også uddannet ingeniør, hvorefter han begyndte i sin fars byggevirks­omhed.

Men sønnen gik senere andre veje.

I 1984 købte han Boussac, en berømt, men skrantende tøjkoncern med flere brands i sin kurv, herunder House of Dior.

Han udviklede effektivt, men også brutalt, Boussac til en god forretning, og derfra tog det fart for ham. Tre år senere skabte han LVMH.

For nogle år siden udnaevnte Forbes ham som en af verdens 100 bedste nulevende forretning­sfolk. I et interview fortalte han lidt om, hvad der har givet ham succes.

Langsigtet og kreativt

Taenk langsigtet:

»Når vi diskuterer et brand, siger jeg altid, at min bekymring er, hvordan det vil vaere om fem eller 10 år. Ikke om det er profitabel­t om seks måneder. Jeg husker, at jeg i

1991 for første gang kom til Kina. Jeg kom til Beijing og så ingen biler, kun cykler. Ingen høje bygninger. Bnp var 4 pct. af det, det er i dag. Men jeg besluttede at åbne vores første Louis Vuitton-butik i Kina. I dag er Louis Vuitton det største luksusbran­d i Kina og i verden.«

Taenk kreativt:

»Den vaerdi, vi har udviklet i gruppen (LVMH, red.) over tid, er en total dedikation til kreativite­t, kvalitet og ivaerksaet­teri. Jeg siger tit til mit hold: Opfør jer, som var vi en startup. Vaer ikke så meget på kontoret. Du skal bruge idéer, men idéer er kun 20 pct. Udførelse er 80 pct.«

Arnault er gift med Hélène Mercier, hans anden hustru. Han har fem børn, der ifølge Forbes alle arbejder i LVMH.

 ?? ?? Bernard Arnault har opbygget en formue på 1.500 mia. kr. via bl.a. store modebrands og champagne - og ved at taenke langsigtet. Foto: Ludovic Marin/Ritzau Scanpix
Bernard Arnault har opbygget en formue på 1.500 mia. kr. via bl.a. store modebrands og champagne - og ved at taenke langsigtet. Foto: Ludovic Marin/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark