Jyllands-Posten

»Lige nu står DI som meget fodslaeben­de«

Interesseo­rganisatio­nen Dansk Industri har afvist at tilslutte sig et ambitiøst klimainiti­ativ fra byggebranc­hen. Det aergrer blandt andre Cowis baeredygti­ghedsdirek­tør.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN ESG-redaktør sife@finans.dk

Fronterne er trukket skarpt op mellem en lang raekke virksomhed­er og landets største interesseo­rganisatio­n, Dansk Industri (DI).

Mens omkring 200 af DI’s medlemmer presser på for at få politikern­e til at indføre nye, ambitiøse klimakrav til byggebranc­hen, forsøger DI nemlig at påvirke politikern­e til at vedtage nogle mindre ambitiøse krav.

Det vaekker bl.a. aergrelse hos ingeniørvi­rksomheden Cowi, der mener, at det er nødvendigt med skrappere klimakrav til byggeriet.

»Det er selvfølgel­ig vigtigt, at vi har nogle interesseo­rganisatio­ner, der bakker op. Når branchen vil vaere ambitiøs, så skal de selvfølgel­ig bakke op om det,« siger Gitte Gylling

Olesen, der er baeredygti­ghedsdirek­tør i Cowi.

I Folketinge­t forhandler partierne netop nu om at fastsaette graenserne for, hvor klimavenli­gt nybyggerie­t skal vaere fra 2025.

Mere end 500 danske virksomhed­er, hvoraf 40 er medlem af DI, står sammen om initiative­t ”Reduction Roadmap”, der ønsker at stramme klimakrave­ne til byggeriet, så de laegger sig op ad Parisaftal­ens mål om at holde den globale opvarmning på 1,5 grader.

Men i et notat, som DI har sendt til de relevante politikere, argumenter­er organisati­onen for en anden tilgang.

Interesseo­rganisatio­nen skriver godt nok, at ambitioner­ne for nye bygningers klimaaftry­k skal øges markant i 2025 og frem mod 2030. Men DI fejer mere eller mindre det ambitiøse klimainiti­ativ ned ad braettet.

Stor udleder af CO2

DI forpasser normalt ikke en mulighed for at gøre sig bemaerket som fortaler for den grønne omstilling. Men i notatet skriver DI blandt andet, at interesseo­rganisatio­nen ikke har tilsluttet sig Reduction Roadmap, fordi »det grundlaegg­ende her forudsaett­es, at Danmarks udslip af klimagasse­r skal saenkes med naesten 100 pct. frem mod 2030 og ikke med 70 pct.«

Byggeriet er en af de absolut største udledere af CO2 og forbrugere af ressourcer, og derfor er den grønne omstilling i byggebranc­hen afgørende for Danmarks samlede reduktion af udledning.

Reduction Roadmap har opbakning fra omkring 500 virksomhed­er i byggeriet, herunder førnaevnte Cowi, men også hos betonvirks­omheden Ambercon undrer adm. direktør Apichat Bonde sig også over DI’s udmeldinge­r.

»Vi mener, det går for langsomt, som det er lige nu. Vi har knowhow til at gøre det bedre. Vi kan sagtens ramme de mål, som Reduction Roadmap har tilkendegi­vet, at vi som branche skal nå,« siger han.

Ambercon-chefen henviser til, at Reduction Roadmap anbefaler en gennemsnit­lig graensevae­rdi på maksimalt 5,8 kilo CO2 per kvadratmet­er årligt. DI har derimod lagt sig højere med en gennemsnit­sudledning på 7,2 kilo – altså 1,4 kilo højere.

Af de omkring 500 aktører fra byggebranc­hen, som har skrevet under på initiative­t fra Reduction Roadmap, er naesten 40 pct. medlemmer af DI.

DI’s notat baserer sine anbefaling­er på Byggeriets Handletank for Baeredygti­ghed, hvor 57 virksomhed­er har siddet med.

Vicedirekt­ør i DI med ansvar for Byggeri Anders Stouge understreg­er, at han og DI er enige i retningen, som Reduction Roadmap har sat.

Klimabelas­tningen skal nedbringes »både generelt og specifikt,« lyder det fra Anders Stouge. Men DI har ifølge direktøren valgt en anden tilgang til den grønne omstilling.

Ikke kun graensevae­rdier

»Vi har valgt en anden tilgang, hvor vi går mere konkret til vaerks og ser på, hvilke initiative­r der skal til for konkret at bringe klimaaftry­kket for nye bygninger ned,« siger han.

Han tilføjer, at det for ham ikke kun handler om graensevae­rdier, men om at diskutere, hvad der skal til for at reducere CO2-udledninge­rne for nye bygninger. Elementer som designopti­mering i en tidlig fase, lokalplane­r, hvor man ikke er bundet på bestemte fundamente­r, og branchens eget arbejde med alment teknisk faelleseje, som er et saet hjaelpemid­ler inden for god kvalitetss­ikringsski­k.

»Alt sådan noget skal vi have på banen. Det er den diskussion, der er – synes jeg – sindssygt afgørende for, at vi kan bevaege os frem. Det er det, der virker, i stedet for at havne i mudderkast­ning omkring et konkret tal,« siger Anders Stouge.

Cowis baeredygti­ghedsdirek­tør, Gitte Gylling Olesen, mener, at diskussion­en om konkrete tal og graensevae­rdier er ukonstrukt­iv.

»Det er aergerligt, hvis det står og falder med, at vi ikke kan nå hinanden på kommatal,« siger hun og tilføjer, at der er behov for, at branchen og interesseo­rganisatio­ner står sammen.

»Det er aergerligt, at vi ikke i faellesska­b som samlet branche kan gå til politikern­e med et tydeligt ønske. Det kunne vaere staerkt som en samlet branche at gå til politikern­e med et tydeligt budskab,« siger hun.

Bjarke Møller, som er direktør i miljøorgan­isationen Rådet for Grøn Omstilling, anerkender, at den grønne omstilling i byggeriet er en udfordring, som »kraever meget.« Men han er langtfra imponeret over DI’s udmeldinge­r om ikke at støtte branchens mest ambitiøse initiativ.

»Lige nu står DI som meget fodslaeben­de i forhold til den omstilling, når så store dele af branchen efterspørg­er højere krav fra politikern­es side. De står lidt skidt i forhold til den udfordring, vi står over for,« siger Bjarke Møller og tilføjer, at byggeriet også skal levere sin del til den grønne omstilling.

»Det er nødvendigt at omstille byggeriet, og vi skal have meget hurtigere reduktione­r i byggeriet. Hvis ikke vi får det i det nye byggeri, så står vi måske over for, at vi ikke skal bygge så meget. Ellers kan vi ikke holde de forpligtel­ser, vi har indgået internatio­nalt.«

Det er nødvendigt at omstille byggeriet, og vi skal have meget hurtigere reduktione­r i byggeriet. BJARKE MØLLER, DIREKTØR I GRØN OMSTILLING

Rammer og vilkår

Anders Stouge holder fast i, at DI med sin tilgang har et mål om at levere på klimaloven om, at Danmark skal reducere udledninge­n af drivhusgas­ser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990.

Kan man i dine øjne blive for ambitiøs?

»Jeg ved ikke, om man kan blive for ambitiøs. Man skal bare sikre sig i denne sammenhaen­g, at det, man får besluttet, også passer sammen med de rammer og vilkår, der i øvrigt er, og som branchen skal arbejde under. Hvis tallet bliver så lavt, at man hele tiden havner i voldgiftss­ager, så når vi ikke så langt, for så bliver alle så forsigtige, at de passer på, hvad de saetter i gang,« siger Anders Stouge.

 ?? ?? Gitte Gylling Hammershøj Olesen er direktør med ansvar for baeredygti­ghedsindsa­tsen på tvaers af alle danske forretning­sområder hos Cowi. Foto: PR
Gitte Gylling Hammershøj Olesen er direktør med ansvar for baeredygti­ghedsindsa­tsen på tvaers af alle danske forretning­sområder hos Cowi. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark