Jyllands-Posten

Chefstrate­g: Trump ved roret vil give en dårligere verden at agere i for virksomhed­erne

Tirsdag kan Donald Trump komme endnu taettere på titlen som Republikan­ernes praesident­kandidat. Hvad kan en ny periode med ham i Det Hvide Hus betyde for Danmark og for aktiemarke­det? Det giver chefstrate­g sit bud på.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Inden laenge kan Donald Trump formentlig tage et afgørende skridt i kampen om at genvinde magten i verdens største økonomi.

Tirsdag kan han nemlig udbygge sit forspring til Nikki Haley markant til den såkaldte Super Tuesday, hvor stribevis af stater stemmer om deres foretrukne praesident­kandidat.

Men hvad vil det egentlig betyde for Danmark og erhvervsli­vet, hvis Donald Trump derefter går hele vejen og snupper det ovale vaerelse fra Joe Biden?

Det vil sandsynlig­vis give flere virksomhed­er hovedpine, når de skal navigere i en verden, som allerede nu er praeget af geopolitis­ke spaendinge­r, lyder vurderinge­n fra

Nykredits chefstrate­g, Frederik Engholm.

»Vores vurdering er klart, at vi med en ny periode med Trump risikerer at få en verden, der er mere usikker, hvor lande samarbejde­r mindre, og hvor der er en større risiko for misforståe­lser og krig,« siger han og tilføjer:

»Der er ingen tvivl om, at det bliver en dårligere verden at agere i for virksomhed­erne, fordi de ikke ved, hvad de kan regne med inden for de naeste par år.«

Verden følger USA taet

Det er med god grund, at hele verden følger med, når amerikaner­ne går til stemmeurne­rne.

USA er ikke blot verdens vigtigste økonomi. Det er også amerikaner­ne, som traditione­lt har taget teten i internatio­nale sammenhaen­ge og udstukket regler for bl.a. handelspol­itik.

Muligheden for Trumps tilbageven­den vaekker bekymring blandt USA’s allierede i Europa, hvor det igen er på tale, at europaeern­e må gøre mere for at klare sig selv i bl.a. forsvarshe­nseende.

Men det er ikke kun hans udtalelser om Nato-alliancen, som øger risikoen for en negativ afsmitning på verdensøko­nomien. Det gør også Trumps mere protektion­istiske tanker om handelspol­itikken, hvor han også allerede nu igen fremturer med sine trusler mod Kina, lyder det fra Frederik Engholm.

Selvom USA under Biden også har fastholdt flere af sine sanktioner mod Kina, har den nuvaerende praesident vaeret mere samarbejds­villig over for bl.a. den kinesiske praesident, Xi Jinping.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark