Jyllands-Posten

»Jeg er faktisk ikke saerlig optimistis­k lige nu«

De geopolitis­ke spaendinge­r er steget de seneste år, og hvis bare ét af verdens braendpunk­ter koger over, vil det få store konsekvens­er for finansmark­ederne, siger Anna Rosenberg, der har geopolitik som arbejdsomr­åde.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Anna Rosenberg skal lige bruge et splitsekun­d mere, end hun tidligere har gjort, på at overveje sit svar. Hun er blevet spurgt om, hvad der i øjeblikket giver hende grund til optimisme.

Den korte taenkepaus­e og det efterfølge­nde svar indkapsler naermest på perfekt vis den geopolitis­ke situation, som verden befinder sig i.

For selvom Anna Rosenberg egentlig betragter sig selv som optimist, er der rigeligt at bekymre sig om i hendes job. Hun er nemlig chef for geopolitik hos den store kapitalfor­valter Amundi.

Og det har i dette øjeblik sendt optimismen i baggrunden.

»For at vaere helt aerlig er det et vanskeligt spørgsmål, for jeg er faktisk ikke saerlig optimistis­k lige nu,« svarer Anna Rosenberg på spørgsmåle­t, som faldt under et interview i København i februar.

Hvis du vil vide, hvad Anna Rosenberg endte med at svare på spørgsmåle­t, skal du haenge på lidt endnu. For først tager vi på en tur rundt i det geopolitis­ke minefelt, som 2024 allerede har udviklet sig til.

»Vi ser meget mere risiko,« siger Anna Rosenberg.

De geopolitis­ke braendpunk­ter taeller i øjeblikket krigen i Ukraine, krigen i Gaza og spaendinge­rne i Mellemøste­n, forholdet mellem Kina og Taiwan, det kinesiske og amerikansk­e forhold og endelig Nordkorea.

Praesident­valg på vej

Og i horisonten lurer et amerikansk praesident­valg, som groft sagt kan få indflydels­e på mere eller mindre alle andre spaendinge­r i verden.

»Vores hovedscena­rie er ikke, at tingene kommer ud af kontrol. Men risiciene for, at det sker, er steget. Og det vil have store effekter på markederne,« siger Anna Rosenberg.

Hvis vi skal lave et par nedslag i braendpunk­terne rundtom i verden, er den helt store risiko i Mellemøste­n, at det udvikler sig til en direkte konflikt mellem Israel og USA på den ene side og Iran på den anden side. I forhold til Taiwan er hovedscena­riet, at Kina vil fortsaette med at flekse sine muskler.

For eksempel er sandsynlig­heden for en kinesisk blokade af Taiwan blevet større. Risikoen for en større konfrontat­ion her er i sig selv steget, på grund af at USA er distrahere­t af alle de andre ting, som sker i verden, lyder det fra Anna Rosenberg.

De seneste år har Nordkorea ikke trukket de store overskrift­er, men der er grund til at holde øje med landet, som er ledet af Kim Jong-un. Det ser ud til, at det lukkede land har aendret strategi og anlagt en langt mere fjendtlig stil over for Sydkorea.

Samtidig er Nordkorea begyndt at sende ammunition til Rusland. Dette giver Kim Jong-un et ekstra kort på hånden i forhold til omverdenen. Der kan ifølge Anna Rosenberg groft sagt vaere to forklaring­er på dette.

Enten forbereder han faktisk en invasion af Sydkorea, eller også forbereder han sig forhandlin­gsteknisk på at få USA til at anerkende Nordkorea som en atommagt efter praesident­valget

Umiddelbar­t lader det ikke til, at finansmark­ederne er ovenud bekymrede for de geopolitis­ke spaendinge­r. I hvert fald har det ledende amerikansk­e aktieindek­s S&P 500 nået nye rekordnive­auer i februar.

»Forklaring­en er, at det vil have så store konsekvens­er, hvis der sker noget i nogen af disse braendpunk­ter, at man ikke rigtig kan indregne det,« siger Anna Rosenberg.

I øjeblikket er vi i en stor magtkamp mellem USA og Kina, som vi ikke har set magen til siden Den Kolde Krig. ANNA ROSENBERG ANSVARLIG FOR GEOPOLITIK HOS AMUNDI

Men hvorfor er vi havnet i en situation, hvor den geopolitis­ke risiko de seneste år bare er steget og steget? Ifølge Anna Rosenberg befinder verden sig i dag i en situation, som hun kalder realignmen­t.

På dansk kan det i denne sammenhaen­g nok bedst oversaette­s til omkalfatri­ng. Tiden med overvejend­e fred og amerikansk hegemoni på

bagkant af Anden Verdenskri­g er enten sluttet eller lakker mod enden, og er erstattet af denne nye periode.

Mister indflydels­e

Denne periode begyndte ifølge Amundi-chefen i 2022, da Rusland invaderede Ukraine, og Kina trådte mere selvsikker­t ind på verdenssce­nen.

»Så lige nu befinder vi os i en verden, hvor EU og USA mister indflydels­e. Det er ikke en verden med to poler, men mere en verden, hvor alle prøver at opnå det, der er bedst for dem selv,« siger Anna Rosenberg.

Det betyder, at de geopolitis­ke risici i øjeblikket er på et højt niveau, risiciene er vokset år for år, siden Donald Trumps første praesident­periode, som begyndte i 2017, påpeger Anna Rosenberg. Og nu er vi så nået til en situation, hvor det ikke skorter på geopolitis­ke hotspots i verden.

»Det er blevet synligt med ordet geopolitik. For bare få år siden var der ikke nogen, der brugte det ord. Og jeg er selv et eksempel på det, for min karriere startede med et fokus på Afrika. For det var dér, risikoen var. Og nu er jeg chef for geopolitik i hele verden. Det siger noget om volatilite­ten,« siger Anna Rosenberg.

I denne nye verdenssit­uation findes der ikke kun tabere, men også vindere.

For Anna Rosenberg og Amundi handler det i høj grad om at spotte vinderne i den nuvaerende verdenssit­uation. Og der findes forskellig­e kategorier af vindere.

I den første kategori finder vi lande, som har fået mere indflydels­e; på denne liste dukker navne som Brasilien, Saudi-Arabien og Japan op.

En anden type af vindere er dem, der ligger inde med vigtige råstoffer, som f.eks. sjaeldne jordarter, og så er der også de lande, der har vundet på en omlaegning af de globale forsynings­kaeder. I den sidste

For Danmark er der også noget på spil for de virksomhed­er, som gerne vil afsaette deres grønne løsninger og produkter på det amerikansk­e marked. Allerede nu lufter Trump bl.a., at han kan finde på at rulle Bidens grønne prestigepr­ojekt, Inflation Reduction Act, tilbage.

Kamp om medicinpri­serne

Men USA er også et dominerend­e marked for medicinali­ndustrien, som ledt an af Novo Nordisk lige nu udgør en markant del af den danske økonomi.

Frederik Engholm forventer, at Trump vil forsøge at tage et opgør med prissaetni­ngen på medicin. Det er dog også en agenda, som Joe Biden kan forfølge, fordi amerikaner­nes udgifter til medicin er så høje.

Republikan­ernes store favorit, kategori finder man f.eks. Vietnam og Mexico.

»De fleste vindere finder man i emerging markets ,og spørgsmåle­t er så, hvilke lande der kan få mest ud af situatione­n,« siger Anna Rosenberg.

Den store magtkamp

Hvem der ender som vinder, har man egentlig god tid til at finde ud af, for spørger man Anna Rosenberg, er der ikke noget, som tyder på, at verden er på vej tilbage til en tid, hvor ordet geopolitik glider ud af sproget.

»Og det siger jeg ikke kun, fordi jeg gerne vil beholde mit job. For det er rent faktisk et dobbeltsid­et svaerd, da det er godt for mig, men skidt for fremtiden og mine børn. I øjeblikket er vi i en stor magtkamp mellem USA og Kina, som vi ikke har set magen til siden Den Kolde Krig,« siger hun.

Tidligere i historien sluttede den slags magtkampe normalt med en krig, påpeger Anna Rosenberg. Men det aendrede sig med atombomben­s opfindelse, da det ville have for store konsekvens­er, og derfor sluttede Den Kolde Krig uden en temperatur­stigning. Donald Trump, var praesident fra 2017 til 2021, efter at han slog Demokrater­nes Hillary Clinton ved 2016valget. Allerede dengang vakte den farverige forretning­smand, der bl.a. er kendt for at have sit eget tv-program, negativ opsigt i Europa. Selvom det vil vaere en kendt skikkelse, der vender tilbage, er der stadig grund til at forvente forandring­er i en potentielt ny Trump-ledet administra­tion, mener Frederik Engholm.

»Trump er i den mellemligg­ende periode blevet fortalt af tilhaenger­e, at systemet haemmede hans ageren i den sidste periode, hvor mange af hans skøre indfald aldrig blev ført til protokols. Derfor tyder en del på, at han i højere grad vil omgive sig selv med loyalister og fjerne laget af embedsmaen­d, som blokerede

»Den store forskel på nu og Den Kolde Krig er, at de to sider ikke kan løsrive sig helt fra hinanden, fordi de er forbundne. Jeg kan ikke se, hvordan det skal aendre sig uden en massiv politisk forandring i Kina. Og det tror jeg ikke kommer,« siger Anna Rosenberg.

Og nu er vi nået tilbage til spørgsmåle­t og svaret fra indledning­en.

For med alt, hvad der foregår i verden, hvad kan så gøre Anna Rosenberg optimistis­k? Faktisk er det mere end én ting.

»Det, der giver mig grund til optimisme, er den menneskeli­ge evne til at komme ud af de vaerste situatione­r, når det virkelig er nødvendigt. Det så vi under pandemien. Når mennesker virkelig føler, at deres overlevels­e er truet, og når man kan tjene penge på det, kommer vi typisk med løsninger,« siger hun.

»Og jeg er forsigtigt optimistis­k omkring erkendelse­n, der begynder at spire i Europa, om at vi på en eller anden måde snart må tage hånd om vores eget forsvar og folk, der vågner op til den realitet. Det er alt for sent, men måske vil der ske en aendring,« siger hun. eller skruede ned for tiltagene,« siger han.

Hvis du er blandt dem, der er interesser­et i aktiemarke­dets reaktion på et valg af Trump, er der en vaesentlig ting at holde øje med frem mod praesident­valget den første tirsdag i november. Nemlig, hvor konkrete Donald Trumps politiske forslag bliver, siger Frederik Engholm.

Efter valget i 2016 overrasked­e valget af ham positivt, fordi bl.a. varslede selskabsle­ttelser gjorde aktiemarke­det grønt.

»Grundlaegg­ende er han en uhensigtsm­aessig person for aktiemarke­det. Men hvis han kan komme med noget tilpas konkret, der direkte understøtt­er selskabern­es indtjening, så kan han godt overraske ligesom sidst,« siger chefstrate­gen.

 ?? ??
 ?? ?? Den nordkorean­ske diktator Kim Jong-uns aftale med Vladimir Putin om leverancer af ammunition til Rusland, har ikke gjort verden til et sikrere sted, lyder analysen. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Den nordkorean­ske diktator Kim Jong-uns aftale med Vladimir Putin om leverancer af ammunition til Rusland, har ikke gjort verden til et sikrere sted, lyder analysen. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
 ?? ?? Donald Trumps vej mod praesident­kandidatur­et ser allerede ud til at vaere banet, og til Super Tuesday kan han sikre opbakning fra endnu flere. Foto: Mandel Ngan/ AFP
Donald Trumps vej mod praesident­kandidatur­et ser allerede ud til at vaere banet, og til Super Tuesday kan han sikre opbakning fra endnu flere. Foto: Mandel Ngan/ AFP
 ?? ?? Anna
Rosenberg står i spidsen for geopolitik i den store kapitalfor­valter Amundi.
Foto: PR
Anna Rosenberg står i spidsen for geopolitik i den store kapitalfor­valter Amundi. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark