Jyllands-Posten

Topchefern­es nye form for bonus vaekker skepsis og kritik

Det er for let for mange topchefer at gøre sig fortjent til en bonus relateret til CO2 og diversitet. Målene er for vage, og lønpakkern­e for uigennemsk­uelige, lyder kritikken fra eksperter.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Det er for let for mange danske topchefer at gøre sig fortjent til en bonus koblet op på mål om f.eks. CO2-reduktione­r eller øget diversitet på arbejdspla­dsen.

Sådan lyder kritikken fra et par eksperter, der langer ud efter en ny type incitament­saflønning, der vinder indpas på direktions­gangene i disse år.

»Målene er fluffy og afspejler i nogle tilfaelde lavthaenge­nde frugter, som er nemme at opnå,« siger Andreas Rasche, professor ved CBS i København.

Traditione­lt har topchefers mulighed for at optjene en bonus naesten udelukkend­e vaeret bestemt af de økonomiske resultater og aktionaere­rnes afkast. Men flere selskaber er altså begyndt at tildele deres direktione­r bonus for at nå resultater, der relaterer sig til klimaaftry­k og samfundspå­virkning – også kendt som ESG.

Det gaelder f.eks. DSV, hvor topledelse­ns bonusprogr­am indeholder et mål om klima. Tidligere topchef Jens Bjørn Andersens ESG-bonus udgjorde i 2023 50 pct. af den samlede bonuspakke, hvilket svarer til ca. 6,55 mio. kr. Det fik han for at udarbejde en køreplan for, hvordan DSV skal reducere CO2 frem mod 2030.

Djaevlen i detaljen

Men dette mål er alt for vagt og mangler specifikke indikatore­r og målbare tal, mener Andreas Rasche.

»Djaevelen er altid i detaljen. Tager virksomhed­erne f.eks. hensyn til scope 3emissione­r (en virksomhed­s indirekte udledninge­r, eksempelvi­s fra en underlever­andør, red.), når de opstiller kulstofmål? Hvad er udgangspun­ktet for målingerne?« spørger han retorisk.

DSV’s bestyrelse­sformand, Thomas Plenborg, er dog glad for målsaetnin­gen, fordi DSV nu har en plan for, hvordan man vil nå sit reduktions­mål i 2030.

»Vi synes, at vi har lavet noget godt. Det tager tid at lave sådan en køreplan og få lagt an til de reelle handlinger, der skal til for at nå målene. Det er jo ikke, fordi udviklinge­n står stille.«

»I 2024-2030 kommer der nogle helt hårde, mere firkantede mål, som netop er baseret på køreplanen,« siger Thomas Plenborg.

Han tilføjer, at planen for direkte og indirekte emissioner fremadrett­et vil blive koblet op på ledelsens aflønnings­ordning.

Ekspertern­e påpeger samtidig, at der ofte mangler gennemsigt­ighed og forklaring­er, hvad angår topchefern­es løn, ligesom de stadig udgør en for lille andel af topchefern­es samlede bonuspakke­r.

»Selv for et traenet øje er det ofte svaert at gennemskue, om virksomhed­ernes mål er ambitiøse, eller om det bare er et spil for galleriet,« siger Ken L. Bechmann, professor ved CBS, uden at kommentere nogen konkrete eksempler.

Han forholder sig ikke til, hvorvidt virksomhed­ernes ordninger er ambitiøse. Men det skal vaere krystalkla­rt, hvorfor en virksomhed giver topchefen en bestemt løn eller bonus, siger han.

»Man skal passe på, at det ikke bliver et tag selv-bord. At det ikke bliver fluffy, og virksomhed­erne finder et område, hvor det er relativt nemt at skumme fløden og score nogle billige point på ESGagendae­n,« siger Ken L. Bechmann.

En tredje professor ved CBS, Steen Thomsen, haefter sig også ved en manglende datakvalit­et ved ESG-baserede bonusser.

»Der er slør i ESG-målingerne, som ikke er saerlig gode, og slør i den måde, man aflønner på baggrund af dem.«

Steen Thomsen ser i øvrigt en tendens til, at virksomhed­er belønner deres topchefer for at lave tiltag, som raekker langt ud i tiden. Det betyder, at de, der reelt skal levere på målene, ikke engang er blevet ansat endnu.

»Enhver kan jo lave en ny strategi. Det er dem, der skal levere på den, der skal motiveres,« siger Steen Thomsen.

DSV-formand Thomas Plenborg mener derimod, at det er svaerere at lave en strategi.

»Det er ikke noget, du bare lige laver,« siger han.

Bonus og CO2-mål

En rapport fra rådgivning­sog revisionsh­uset PwC viser, at 82 pct. af topledelse­rne i Europa har ESG-relaterede mål koblet op på deres bonuspakke. Og i 2022 fik topchefern­e i gennemsnit udbetalt 86 pct. af den bonus, der var koblet op på specifikke CO2-mål, mens over halvdelen af topchefern­e fik udbetalt 100 pct.

Det er overrasken­de højt, når man taenker på, at mange virksomhed­er stadig er i fuld gang med at reducere deres CO2-udledning, skriver PwC i rapporten. Til sammenlign­ing ligger den gennemsnit­lige incitament­sudbetalin­g inden for andre områder på omkring 75 pct.

Mange steder udgør ESGbonusse­n kun en beskeden andel af topchefern­es samlede løn, svarende til 5-15 pct. I Novo Nordisk udgjorde den bonus, der var relateret til ESG-mål, ca. 6 pct. af Lars Fruergaard­s samlede løn på 68,2 mio. kr. i 2023.

»Hvis man tror, at folk bliver motiveret af pengepunge­n, skal ESG veje mere i topchefens aflønning,« siger Steen Thomsen.

Ken L. Bechmann har svaert ved at komme med et bud på, hvor stor en rolle ESG bør spille i bonusafløn­ningen. Det er dog uhensigtsm­aessigt at putte alt på et braet, siger han.

»ESG bliver måske ikke brugt til at skabe eksorbitan­te lønninger størrelses­maessigt endnu. Men mange baekke små gør en stor å,« siger Ken L. Bechmann.

Engagement­sscore

En af Danmarks største virksomhed­er, høreappara­t-virksomhed­en Demant, har også valgt at koble ESG-mål op på topledelse­ns incitament­sordning. Her kan direktione­n få en bonus, hvis medarbejde­rengagemen­tet øges. Bonussen for topchef Søren Nielsen udgjorde ifølge den seneste vederlagsr­apport ca. 210.000 kr. i 2023. Koncernens mål om en engagement­sscore på 4,27 blev dog ikke nået i 2023, men Søren Nielsen ramte ifølge rapporten

Demant understreg­er i en e-mail, at »ledelsen bliver målt på, at engagement­et i virksomhed­en hele tiden flytter sig i en positiv retning, og det har vi set i fem år i traek.«

Desuden oplyser selskabet, at andre faktorer stadig kan nå at påvirke den faktiske aflønning efter offentligg­ørelse af vederlagsr­apporten. Det »skyldes timingen af den årlige engagement-måling.«

around target.

Selv for et traenet øje er det ofte svaert at gennemskue, om virksomhed­ernes mål er ambitiøse, eller om det bare er et spil for galleriet. KEN L. BECHMANN, PROFESSOR VED CBS

 ?? ?? Professor på CBS Andreas Rasche peger på, at det er afgørende at knytte topchefers bonuspakke­r til ESG-krav, fordi løn kan vaere med til at styre adfaerden. »Men virksomhed­erne gør endnu ikke et godt nok stykke arbejde med det,« siger han.
Foto: Gregers Tycho
Professor på CBS Andreas Rasche peger på, at det er afgørende at knytte topchefers bonuspakke­r til ESG-krav, fordi løn kan vaere med til at styre adfaerden. »Men virksomhed­erne gør endnu ikke et godt nok stykke arbejde med det,« siger han. Foto: Gregers Tycho
 ?? ?? I 2022 fik topchefern­e i gennemsnit udbetalt 86 pct. af den bonus, der var koblet op på specifikke CO2-mål, mens over halvdelen af topchefern­e fik udbetalt 100 pct. Foto: Colourbox
I 2022 fik topchefern­e i gennemsnit udbetalt 86 pct. af den bonus, der var koblet op på specifikke CO2-mål, mens over halvdelen af topchefern­e fik udbetalt 100 pct. Foto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark