Jyllands-Posten

»Der er ikke nogen, der skal have en bonus for at skifte de gamle paerer ud«

Investorer­ne er fortalere for, at topchefens løn bliver koblet til baeredygti­ghed. Men målepunkte­rne skal vaere ambitiøse, klare og handlebare, lyder det.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Det bør vaere en betingelse for overhovede­t at få en bonus, at topchefen har levet op til sine baeredygti­ghedsmål.

Sådan lyder det fra vicedirekt­ør i ATP, der er fortaler for at inkludere ESG i topchefens bonusordni­ng. Der er bare ét men.

»Der er ikke nogen, der skal have en bonus for at skifte de gamle paerer ud med LEDpaerer. Det er for lidt og for let,« siger Claus Wiinblad.

En analyse fra PwC viser, at 82 pct. af topledelse­rne i Europa har ESG i deres løn. Det har de fleste store virksomhed­er herhjemme også implemente­ret. Men flere professore­r kritiserer nogle bonusmål for at vaere for fluffy, for lette at nå og for at fylde for lidt.

Claus Wiinblad vil ikke kommentere specifikke eksempler, men siger, at virksomhed­er generelt kan bruge lette målsaetnin­ger til at give en ekstraløn.

»Jeg er fortaler for, at det er en betingelse for at få en bonus, at man har levet op til sine ESG-målsaetnin­ger. En model, vi ikke ser så ofte,« siger han.

Han afviser at saette tal på, hvor meget ESG bør udgøre af topchefens løn.

»Det er en balance. Vi har respekt for, at det er relativt nyt, og at det tager tid at finde det rette leje. Det vigtigste for os er, at man kommer i gang med at implemente­re det.«

Heller ikke PFA mener, at der kan opsaettes praecise regler for, hvor konkrete ESGmålene

bør vaere, eller hvor meget de bør fylde.

»I stedet må man tage udgangspun­kt i selskabern­es konkrete og unikke situation,« skriver Rasmus Bessing, chef for ESG-investerin­ger i PFA, i en e-mail til Finans.

»Det er vigtigt at ramme den rigtige balance mellem konkrete målsaetnin­ger og fleksibili­tet, så ledelsen har manøvrerum til at agere på baeredygti­ghedsrisic­i. Generelt oplever vi, at danske selskaber er gode til at ramme denne balance.«

Det er dog langtfra alle investorer, der er enige, når det gaelder de internatio­nale tal. Mange investorer mener, at CO2-mål og løn ikke lever op til forventnin­gerne, viser en rapport fra PwC.

Nogle investorer har over for Financial Times advaret om, at målene kan bruges til at booste topchefern­es løn.

Akademiker­pension støtter op om ESG-mål i topchefens løn. Det er dog vigtigt, at målepunkte­rne er handlebare, målbare og ambitiøse, lyder det.

»En ting, vi virkelig ikke bryder os om, er diskretion­aere tildelinge­r, altså tildelinge­r uden forudgåend­e specifikat­ion af KPI og krav,« skriver investerin­gsdirektør Anders Schelde i en e-mail til Finans.

 ?? Aktiechef i ATP, Claus Wiinblad. Foto: Stine Bidstrup ??
Aktiechef i ATP, Claus Wiinblad. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark