Jyllands-Posten

Økonomien og dens mange problemer står højt på dagsordene­n

Den Nationale Folkekongr­es går i gang i dag. Begivenhed­en giver et indblik i Det Kommunisti­ske Partis planer for det kommende år.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Tirsdag skyder Det Kommunisti­ske Parti i Beijing landets Nationale Folkekongr­es i gang. Og der er ingen praemier til dem, der kan gaette, hvad der står højest på dagsorden.

Det gør økonomien. Eller mere praecist: Kinas mange økonomiske problemer.

Folkekongr­essen samler i tusindvis af partiets højtståend­e medlemmer fra naer og fjern. Begivenhed­en er nøje koreografe­ret, og ingen forventer en reel debat. Men kongressen er en af de vigtigste begivenhed­er i Kinas politiske kalender og giver – i form af taler, vedtagelse­r, pressekonf­erencer og diverse udtalelser – et indblik i den måde, partiet og Kinas praesident, Xi Jinping, har i sinde at styre det økonomiske skib på i det kommende år.

Der er nok af problemer at tage af. Kinas vaekstrate ligger på sit laveste i flere årtier, mens ejendomsse­ktorens gaeldskris­e fortsaette­r med at presse økonomien. Det samme gør de offentlige finanser i en raekke gaeldsplag­ede provinser.

Spaendning­er truer

Deflatione­n spøger sideløbend­e med lav forbrugere­fterspørgs­el. Spaendinge­rne mellem Washington og Beijing truer potentielt eksporten. Ungdomsarb­ejdsløshed­en er stadig høj, mens aktiemarke­det og fabrikspro­duktionen falder.

Men der er også gode nyheder.

»Strømmen af dårlige nyheder fra ejendomsse­ktoren har overskygge­t de staerkere dele af økonomien,« skrev analysefir­maet AllianceBe­rnstein

i en note fra januar. For eksempel går det relativt godt for Kinas restaurati­onsindustr­i, turisme, den grønne energisekt­or og landets elbilindus­tri.

Vejen ud af krisen

Det er firmaet ikke ene om at pointere. Hvilket peger mod et overordnet problem: Kinas forbrugere har stadig penge at spendere, men de bruger dem mest på mindre indkøb – så som en god middag eller et hotelophol­d – og i mindre grad, end de i realiteten kunne.

Formodentl­ig fordi gaeldskris­en i ejendoms- og boligsekto­ren vejer for tungt. Ikke kun fordi størstedel­en af kinesernes familiefor­muer står parkeret i mursten, der konstant falder i vaerdi. Men også, fordi bankerne dårligt kan låne til nye, mere dynamiske firmaer, så laenge de sidder inde med en giftig gaeld til landets insolvente boliggigan­ter. Men der er en vej ud af krisen.

»Redskabern­e til at redde Kinas økonomi eksisterer, og det er på tide at gøre brug af dem,« skriver Tao Wang, direktør i den internatio­nale investerin­gsbank UBS i en nylig kronik i Financial Times. Her slår hun isaer på statens stimuluska­noner samt mulighed for at udstede finansiell­e hjaelpepak­ker, der kan redde de kriseramte ejendomska­emper og dermed gøre gaeldsbjer­get lettere at baere.

Dertil kommer en raekke strukturel­le reformer, der kunne give det private erhverv bedre plads. For den private sektor har laenge haft et højere lønniveau end den statsejede, og den står samtidig for størstedel­en af den kinesiske jobskabels­e.

Louis Kuijs, cheføkonom for analysefir­maet S&P Global, er kommet med lignende pointer i interviews med internatio­nale finansmedi­er. Det er en raekke af hans kollegaer også.

Indtil nu virker praesident Xi Jinping dog relativt uvillig til at kaste sig ud i den slags. I stedet har staten hjulpet via en lang raekke mindre tiltag, der tilsammen – lød håbet – skulle give ejendomsma­rkedet plads til at redde sig selv. Det har endnu ikke vaeret tilfaeldet.

Samtidig virker Xi, lyder det efterhånde­n samstemmig­t fra analytiker­ne, mere interesser­et i at opbygge en statsstyre­t økonomi, der investerer Kinas enorme ressourcer i strategisk vigtige industrier som biler, energi og computerch­ips.

Nu vender alle blikket mod Beijing for at se, om det også vil vaere tilfaeldet i det kommende år.

 ?? ?? Kinas folkekongr­es sidste år. Kongressen giver et indblik i det ellers ganske lukkede Kommunisti­ske Partis planer får de kommende 12 måneder. Foto: Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix
Kinas folkekongr­es sidste år. Kongressen giver et indblik i det ellers ganske lukkede Kommunisti­ske Partis planer får de kommende 12 måneder. Foto: Noel Celis/AFP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark