Jyllands-Posten

Kreditor kraever Kinas største ejendomsfi­rma opløst

Kravet kommer, en måned efter Evergrande blev beordret opløst af en domstol i Hongkong. Nu kraever en vred kreditor, at Country Garden får samme behandling. Og Country Garden er endnu større end Evergrande.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Den er gal igen for Kinas plagede ejendomsse­ktor. Nu bliver også Country Garden, landets største bolig- og byggegigan­t, kraevet opløst af en vred kreditor, der har tabt troen på, at Country Garden kan omstruktur­ere sin enorme gaeld.

Nyheden kommer, godt en måned efter at Evergrande, Kinas mest forgaelded­e ejendomsgi­gant, blev beordret opløst af en domstol i Hongkong. Det skete efter et årelangt retssagsdr­ama, netop skudt i gang af et krav fra vrede kreditorer om firmaopløs­ning.

Vil søge løsninger

Nu er turen måske kommet til Country Garden.

Ifølge firmaet selv modtog det en sådan »forespørgs­el om selvopløsn­ing« den 27. februar. Afsenderen var Ever Credit Limited, et holdingfir­ma, der blandt andet investerer i Kinas boligsekto­r. Kravet var foranledig­et af et lån på 203 millioner dollars, som Ever Credit i sin tid havde givet Country Garden, men som det aldrig havde fået igen.

Ejendomsfi­rmaet har før udtalt, at det »proaktivt« vil søge løsninger i samarbejde med kreditorer uden en decideret firmaopløs­ning. Det er stadig planen. Derfor skal retten nu bedømme, hvorvidt Country Garden i stedet har pligt til at følge det nye krav.

Det havde Evergrande, viste det sig.

Den første høring finder sted i maj, og Country Garden har stadig en del tid at løbe på. Det mener firmaet i hvert fald selv.

»Radikale handlinger fra en enkelt kreditor vil ikke have nogen større indflydels­e på vores firmas garantered­e levering af byggerier, normale aktivitete­r eller den generelle omstruktur­ering af vores udenlandsk­e gaeld,« meddelte Country Garden skarpt i en udtalelse til Reuters om sagen.

Evergrande sagde noget lignende i sin tid.

Netop de ufaerdige byggerier gør sagen politisk betaendt for de kinesiske myndighede­r. Ejendomsfi­rmaer som Evergrande og Country Garden sidder ikke kun inde med en tårnhøj gaeld, men også talløse ufaerdige lejlighede­r, som almindelig­e kinesere for laengst har betalt for.

Køberne er både vrede og fortvivled­e. Ikke mindst, fordi de stadig skal betale af på boliglån til lejlighede­r, der måske aldrig bliver bygget faerdige. Og som med sikkerhed ikke bliver gjort faerdige, hvis det givne ejendomsfi­rma opløses.

Vreden vokser landet over

Der har vaeret i hundredvis af demonstrat­ioner landet over. Vreden vokser, mens markedstil­liden falder. Begge dele hiver boligefter­spørgslen ned i form af faldende salg og boligprise­r. Hvilket kun gør det svaerere for ejendomsse­ktoren at generere nok omsaetning til at betale kreditorer og bygge lejligheds­komplekser faerdige.

På fastlandet kan Kinas statsejede banker hjaelpe til med langsomt at genopbygge sektorens finanser. I Hongkong er det anderledes. Her kan udenlandsk­e kreditorer vaelge at kraeve et boligfirma opløst, hvis de ikke laengere har tillid til gaeldsomst­rukturerin­gen. Eller blot, hvis de mener, at den tager for lang tid.

Det skete i Evergrande­s tilfaelde. Men det er ikke sikkert, at domstole på fastlandet vil imødekomme en sådan kendelse. Der er ikke et solidt juridisk grundlag eller praecedens for den slags, og samtidig er der mange politiske grunde til at underkende den.

Det sender kun ejendomsfi­rmaerne, ejendomsse­ktoren og kreditorer­ne endnu laengere ud i limbo. Og tilføjer endnu flere tråde til den gordiske knude, der senere skal redes ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark