Jyllands-Posten

Det er en god nyhed, at du laeser dårlige nyheder

Tak for at du følger nyhedsstrø­mmen, selv om den i perioder minder om en regnvejrsd­ag tilsat sur maelk og en punktering på E45.

-

undgår bevidst og konsekvent at laese nyheder.

Nogle fordi nyhedsstrø­mmen opleves som en deprimeren­de oplistning af kriser, krige og katastrofe­r. Andre kan ikke se, at nyheder har relevans for deres liv, eller omfatter ”bare” nyheder med dyb mistro.

Tallet er faktisk en god nyhed. For i dele af Sydeuropa er det flere end hver anden, der har vendt ryggen til nyheder.

De interessan­te tal viderebrin­ges af den tidligere chefredakt­ør for Berlingske – og utroligt meget mere – Lisbeth Knudsen i en artikel i Altinget. Her reflektere­r hun over, at nyheder simpelthen droppes af dele af befolkning­en.

På erhvervsom­rådet veksler positive nyheder med negative, men en typisk forside er sjaeldent en jublende fremvisnin­g af, hvor godt det går dansk erhvervsli­v. Meget sjaeldent. De store erhvervshi­storier er tvaert

Hver syvende dansker

imod ofte gråt-i-gråt fortaellin­ger om episke nedture, strategier, der kollapser, topledere, der fumlende og famlende tumler rundt på den etiske scene, og vaerdier, der går op i røg.

Ikke til at blive i godt humør af. Hvorfor egentlig ikke bare vende ryggen til skidtet?

til børskurser­ne på de dage, hvor indekset har vaeret i plus, for at konstatere hvor meget ens formue er vokset siden i forgårs.

Eller: Laegge sit eget filter over den kvaernende strøm af erhvervsny­heder, så man kun praesenter­es for getrich-quick historiern­e. Ivaerksaet­teren, der så penge i en idé, som ingen andre så, og nu kører Maserati. Formueforv­alteren, der giver tips og tricks til at taeske aktieindek­set gennem nogle fraekke handler med energiakti­er.

Hvorfor dog bruge tid på at laese om virksomhed­er, der tager vand ind, og fabrikante­r, der har mistet alt?

For 14 procent af danskerne giver det heller ik

Alternativ­t: Gå direkte

ke mening. Ifølge et stort internatio­nalt studie har de 14 procent med åbne øjne koblet sig af den jaevnt deprimeren­de nyhedsstrø­m.

De 14 procent må selvfølgel­ig selv bestemme, men deres beslutning har omkostning­er. Både for de 14 procent og for de 86 procent.

Mennesker, der grundlaegg­ende ikke orker at se verden, som den er, tilfører sjaeldent noget stort til en samtale. Hvad enten de skyr elendighed eller har bygget deres egen boble omkring spirituel vaekst, sommerhusr­enovering, ultraløb eller yngelpleje, så må samtaler med dem tages med udgangspun­kt i deres boble, ikke verden som den er. Både i det store og det små.

Det kan der komme nogle langstrakt­e aftener ud af som bordherre/borddame, og det kan der komme en saer samfundssa­mtale ud af. Hvordan får man en meningsful­d debat om, hvad det danske samfund bør prioritere, hvis en paent stor andel af borgerne simpelthen ikke VIL vide, hvordan det går i Ukraine, eller hvorfor sommerhuse i første raekke til Roskilde Fjord traekker op til at blive en lottokupon om 30 år?

På erhvervsom­rådet battler to hensyn med hinanden. Erhvervsme­dierne kan gå målrettet efter at levere den pakke, som et flertal af kunderne/laeserne efterspørg­er.

Om det er et mix af getrich-quick-artikler, tips og tricks til at blive en bedre leder og råd om låneomlaeg­ning og formueopti­mering – jeg ved det ikke – men det kunne godt vaere noget i den retning.

Mennesker, der grundlaegg­ende ikke orker at se verden, som den er, tilfører sjaeldent noget stort til en samtale. ANDERS HEIDE MORTENSEN

er ikke et spejl af virkelighe­den. Den indimellem ganske nedslående virkelighe­d for dansk erhvervsli­v er, som det fremgår af nyhedsstrø­mmen, at visse brancher står over for kaempeudfo­rdringer på grund af klimaforan­dringer, at koncerner, der skulle stå i spidsen for den grønne omstilling, har tabt milliarder i børsvaerdi, og at der stadig er topledere, der gemmer sig under dynen, når et etisk dilemma viser sig. Eksport til Rusland, håndtering af en miljøulykk­e og så videre.

Sagt i få ord: I en trovaerdig afspejling af erhvervsli­vet fylder dårlige nyheder desvaerre en del. Sommetider meget. Desvaerre.

Derfor: En varm tak til dig, der fortsat følger

Men den pakke

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark