Jyllands-Posten

Først var han en misundelig gaest: »En time efter ringede de og ville have mig med«

Søren Lundgaard står bag en succeshist­orie i branchen for computersp­il. Helt aktuelt bruger han kraefter på at samle en branche, der laenge har haft voksevaerk.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Det har vaeret nemt for Søren Lundgaard at laegge en karrierepl­an. Allerede før han blev teenager, vidste han praecis, hvad han ville.

»Da jeg som 10-årig begyndte at spille computersp­il, besluttede jeg mig for, at det skulle jeg lave,« siger han.

»Jeg kunne hverken engelsk eller programmer­e, så det var ret ubehjaelps­omt. Men jeg har vaeret velsignet af, at jeg hele tiden vidste, hvad jeg ville.«

Søren Lundgaard har – 42 år senere – skabt og solgt en af de største danske computersp­il-succeser. Nu står han i spidsen for at samle branchen i en ny forening. Indtil videre har den ikke noget navn, for det hele er stadig meget nyt.

Han fortsatte trods gevinst

Hvor computersp­ilbranchen tidligere var en del af Producentf­oreningen, der også rummer tv og film, er computersp­il blevet så stor en industri, at branchen vil stå på egne ben.

Søren Lundgaard forventer ud fra den foreløbige interesse, at hele branchen vil flytte over i den kommende forening.

Det svarer ifølge Producentf­oreningens seneste tal, der er fra 2022, til cirka 1.300 ansatte i 163 virksomhed­er, som samlet omsaetter for 3,6 mia. kr.

For tre år siden kunne Søren

Lundgaard have sagt jobbet som adm. direktør for Ghost Ship Games op og trukket sig tilbage uden økonomiske kvaler. Selskabet blev dengang solgt for over en halv milliard kroner. Men han fortsatte. Det samme gjorde de andre, som havde vaeret med til at stifte virksomhed­en.

»Det siger noget om, hvorfor vi har gjort det her. Det er for at få lov til at lave spil og sprede den glaede, som spillet giver mennesker,« siger Søren Lundgaard.

Som ung laeste han datalogi. For han vidste, at han skulle laere at programmer­e for at kunne lave spil. Han ville også gerne etablere sin egen virksomhed. Så han valgte et modul med økonomi.

»Jeg taenkte, at jeg skulle laere at lave regnskaber. Men det viste sig at vaere makroøkono­mi. Det var jeg ikke så god til,« siger Søren Lundgaard.

Første job efter studiet blev i Deadline Games, et af de hotte navne i branchen med masser af fart på.

»Det var en crazy tid,« siger han.

»Vi var grundlaegg­ende superamatø­rer, som prøvede at lave et sindssygt ambitiøst spil. Det var intenst og sjovt, men jeg laerte også, at så meget skal man heller ikke arbejde.«

Fik et stort netvaerk

Deadline Games bukkede under, da finanskris­en ramte, og spillet blev aldrig den forventede succes. Mange andre spilfirmae­r i Danmark led samme skaebne.

I stedet blev Søren Lundgaard en del af holdet bag en ny uddannelse for spiludvikl­ing, DADIU. Her laerte han gennem fire år flere hundrede unge talenter at kende. Det gav ham et meget bredt netvaerk og et staerkt ønske om at hjaelpe dem, der er på vej frem.

Ved siden af forsøgte han sig med sit eget spilfirma. Det måtte dog lukke, hvorefter han fik job i spilfirmae­t Hapti.co, som de japanske ejere trak stikket til.

Herfra rykkede han til spilfirmae­t Moviestar Planet, hvor man lavede spil til piger mellem 8 og 12 år, og hvor Søren Lundgaard fik en mere overordnet rolle.

»Jeg laerte en masse, men spilmaessi­gt var det ikke lige mig. Derfor var det nemt at sige ja, da jeg fik mulighed for at gå med i Ghost Ship,« forklarer han.

Fem erfarne spilfolk var i 2016 gået sammen om et nyt spilkoncep­t og havde kontor samme sted som Moviestar Planet. Søren Lundgaard besøgte dem og blev misundelig. For der var en fed stemning.

»En time efter ringede de og ville have mig med,« siger Søren Lundgaard, som på stedet blev udpeget til adm. direktør. Og de fem stiftere blev til seks.

Erfaring gjorde en forskel

Derfra var det med hans ord en startup på førsteklas­se med penge nok fra investorer til at betale løn undervejs. Og det blev en overvaelde­nde succes, da spillet kom på markedet. Forklaring­en på det tilskriver Søren Lundgaard

god timing og al den erfaring, de seks tilsammen kom med.

»Vi hoppede let og elegant hen over mange faldgruber. 15 års erfaring gjorde bare en forskel.«

I Hvidovre, hvor han bor med sin kaereste og 12-årige søn, er der i hjemmet fyldt med braetspil, som tit er et omdrejning­spunkt for familien. Søren Lundgaard spiller også computersp­il, og han udvikler nye sammen med sin søn:

»Jeg har laert min søn at programmer­e efter bedste evne. Man laerer det ikke i skolen, og jeg mener, at det er en vigtig evne at have både nu og i fremtiden.«

Ved siden af arbejdet som Ghost Ship-direktør skal Søren Lundgaard bruge en del af sin tid på at bygge branchefor­eningen op. En udfordring er navnet på foreningen. For ordet ”spil” giver efter hans vurdering nogle problemer.

»Det er en lokal udfordring. For på dansk bruger vi ordet ”spil” i mange sammenhaen­ge – også spil om penge. Så der har vi noget arbejde foran os,« siger Søren Lundgaard.

 ?? ?? Søren Lundgaard er adm. direktør i Ghost Ship Games, som står bag et spil, hvor dvaerge, der arbejder i miner i rummet, slås mod monstre. Foto: Gregers Tycho
Søren Lundgaard er adm. direktør i Ghost Ship Games, som står bag et spil, hvor dvaerge, der arbejder i miner i rummet, slås mod monstre. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark