Jyllands-Posten

Skoler i Aarhus skal spare 112 millioner: »Hvad skal jeg gøre?«

Udgifter til specialkla­sser slår huller i skolernes budgetter i Aarhus Kommune.

- STEN BRØGGER Jyllands-Postens Lokalavise­r sb@jyla.dk

»Underskudd­et er på få år vokset til 112 mio. kr. Det ser ikke godt ud, hvis man fremskrive­r tallene.«

Formand for Aarhus Skoleleder­forening Jens Mathiasen er bekymret for de børn og voksne, der har deres daglige gang på en af Aarhus Kommunes 45 folkeskole­r.

Skolernes økonomi kan ikke følge med det stigende antal elever, der bliver sendt i specialkla­sser.

De aarhusians­ke folkeskole­r har i 2024 fået tildelt 120 mio. kr., så visse børn kan gå i saerlige klasser med faerre elever og faste voksne. Problemet er, at udgifterne til specialkla­sserne løber op i 232 mio. kr.

Det rammer folkeskole­elever uden saerlige udfordring­er.

»Du kan ikke lave et budget, der haenger sammen, fordi der er så mange børn, der har vanskeligh­eder. Det kommer til at gå ud over almenskole­n. Der er skåret ind til benet i forvejen, og mange skoler kan ikke spare mere uden at bryde loven. Saerligt skolerne i Aarhus Vest har det rigtig, rigtig svaert,« siger Jens Mathiasen til Din Avis Aarhus.

Kan ikke

Ifølge Jens Mathiasen vil mange skoler i Aarhus Kommune til sommer vaere nødsaget til at afskedige medarbejde­re.

På Gammelgaar­dsskolen i Aarhus Vest skal skoleleder Susanne Broe Laursen i år spare 2,9 mio. kr. Hun ved, hvad det kommer til at betyde.

»Vi bliver nødt til at reducere kan-opgaver. Det vil gå ud over lejrskolet­ure, kantine, biblioteks­timer, faglig og social støtte. Det er ikke sådan, at alt forsvinder, men det bliver reduceret. Hvad er alternativ­et til at spare? Hvad skal jeg gøre? Det er min opgave at spare,« siger hun og fortsaette­r:

»Vi bruger i forvejen rigtig mange ressourcer på børn, der har faglige, sociale og sproglige udfordring­er. Det er klart, at jo faerre ressourcer vi har, jo mindre forebyggen­de arbejde kan vi gøre. Der kan også vaere børn, der ikke laerer noget.«

Ud over at vaere bekymret på eleverne vegne er Susanne Broe Laursen bekymret for skolens medarbejde­re.

»Hvis vi ikke har råd til at hjaelpe børn, der har det svaert, bliver det mere svaert at vaere barn i et klasserum med 25 børn. Det påvirker laererne og paedagoger­nes arbejde,« siger hun.

Samme toner lyder fra skoleleder på Lystrup Skole Katja Uth.

»Besparelse­rne kommer til at betyde, at vores personale skal løbe hurtigere, så det rammer børnene mindst muligt. Mine folk og jeg arbejder for børnene, så selvfølgel­ig er jeg også bekymret for mine laerere og paedagoger­s trivsel. Jeg er bekymret for, at de skal løbe så hurtigt, at det, de kan gøre for børnene, ikke bliver det, de drømte om at gøre,« siger hun til Din Avis Aarhus.

Rådmand: Send flere penge

Ifølge Jens Mathiasen fra Aarhus Skoleleder­forening er det problemati­sk, at byrådspoli­tikernes forventnin­ger til kommunens folkeskole­r ikke stemmer overens med de muligheder, skolerne har.

»Der er behov for en politisk drøftelse af, hvad man forventer af skolerne i Aarhus. Politikern­e har et tårnhøjt ambitionsn­iveau, men rammerne til skolerne understøtt­er ikke de ambitioner,« siger han.

Brug for budgetmode­l

Ifølge rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) er der brug for en budgetmode­l for specialomr­ådet.

»En budgetmode­l for specialomr­ådet, der tager højde for den stigende andel børn med udfordring­er, vil kunne aendre forudsaetn­ingerne for skolernes økonomi, da det vil give skolerne saerskilte midler til det stigende antal børn med saerlige behov. Den vil kunne afbøde den udhuling af den almindelig­e undervisni­ng og skolernes drift, som vi ser lige nu, hvor skolernes budgetter år efter år bliver stadig mere udfordret af børn og unge, der har brug for specialund­ervisning, kørsel, specialkla­sser og individuel støtte,« skriver han i en mail til Din Avis Aarhus.

Hvis vi ikke har råd til at hjaelpe børn, der har det svaert, bliver det mere svaert at vaere barn i et klasserum med 25 børn. Det påvirker laererne og paedagoger­nes arbejde. SUSANNE BROE LAURSEN, SKOLELEDER PÅ GAMMELGAAR­DSSKOLEN

Thomas Medom, hvad kan og vil du gøre for at løfte skolernes økonomi, indtil der måske kan skabes en budgetmode­l for specialomr­ådet?

»Vi kan ikke løse de aktuelle udfordring­er med enkelte greb eller ompriorite­ringer. Hverken lokalt, på den enkelte skole eller på tvaers af Børn og Unge. Der er brug for, at vi politisk forholder os til skolernes aktuelle situation og løsninger på den lange bane. Så vi skal forholde os til situatione­n i byrådet i Aarhus, men også landspolit­isk, hvor man i øjeblikket er i gang med at forhandle regeringen­s folkeskole­udspil. Der er mange gode intentione­r i udspillet, men grundlaegg­ende mangler der finansieri­ng af intentione­rne og anerkendel­se af de udfordring­er, kommunerne har med det stigende antal børn og unge, der har saerlige behov.«

Det koster omkring 160.000 kr. om året at sende en elev i specialkla­sse. Den enkelte skole skal selv daekke udgiften.

 ?? ?? Skoleleder­e er bekymrede for elever og laerere på Aarhus Kommunes skoler. Foto: Per Folkver/Politiken/Ritzau Scanpix
Skoleleder­e er bekymrede for elever og laerere på Aarhus Kommunes skoler. Foto: Per Folkver/Politiken/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark