Jyllands-Posten

På Danmarks bedste kraefthosp­ital frygter medarbejde­rne for patientern­es sikkerhed

Antallet af nye patienter vokser hvert år på en af landets største kraeftafde­linger. Alligevel bliver medarbejde­re nu afskediget, for økonomien haenger ikke sammen. Mange patientern­e kan opleve, at kvalitetsn­iveauet falder, vurderer ledelsen.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Danmarks bedste hospital til kraeftbeha­ndling ligger i Aarhus.

Det har nyhedsavis­en Dagens Medicin netop konstatere­t i sin årlige kåring af landets bedste hospitaler og afdelinger. Den anerkenden­de nyhed fik medarbejde­rne på Kraeftafde­lingen på Aarhus Universite­tshospital (AUH), få dage efter at afdelingen­s ledelse ivaerksatt­e en spareplan, som skaerer op mod 15 fuldtidsst­illinger vaek på tvaers af faggrupper.

De senere år er 300-500 ekstra patienter årligt kommet til afdelingen for at få hjaelp til deres sygdom, men pengene raekker ikke. Derfor skal der findes 6 mio. kr. på 2024-budgettet. Ud over konkrete afskedigel­ser er medarbejde­rne blevet opfordret til at overveje pension eller gå på deltid, hvilket ellers er stik mod regeringen­s og regionerne­s ønske.

»Vores afdelingsl­edelse har ikke mange handlemuli­gheder. Men det kommer til at gå ud over patientern­e. Vi skal nok sørge for, at de stadig får den nødvendige kemo- og strålebeha­ndling, men der bliver mindre tid til informatio­n og omsorg både før og efter behandling­erne,« siger Rikke Nors, som er sygeplejer­ske og tillidsrep­raesentant på Kraeftafde­lingens Klinik C, der bl.a. behandler patienter med lungeog modermaerk­ekraeft.

Baggrunden for den seneste sparerunde skal findes i både Kraeftafde­lingens eget budget og i hele AUH’s 2024budget. Hospitalet så ved indgangen til 2024 ind i et samlet overforbru­g på 300 mio. kr. Derfor har hospitalsl­edelsen bl.a. besluttet at skaere afdelingsb­udgetterne generelt med 125 mio. kr.

Kraeftafde­lingen med ca. 600 medarbejde­re har ellers fået tilført 4 mio. kr., der skal daekke udgifter til patientsti­gningen. Men afdelingen endte sidste år med et underskud på 2,7 mio. kr., som sammen med den generelle nedskaerin­g i budgettet er resulteret med besparelse­r på 6 mio. kr. i år.

Tre senge fjernes

De to sengeafsni­t på afdelingen laegges derfor sammen til nu et med kun en leder mod tidligere to. Tre hospitalss­enge fjernes, og for at spare penge skaerer afdelingen generelt også i antallet af blodprøver og skanninger af patienter. Patienter i behandling­sforløb skal fremover kun ses ved behov, og opfølgning­er bliver fremover såkaldt patientbas­eret. Det kan betyde, at behandlede kraeftpati­enter skal undervises i at genkende symptomer på kraeft.

»Flere patienter, der kan selv, skal klare sig selv. Dermed kan vi nøjes med at bruge vores ressourcer på dem, der har det svaerest og har det største behov. Men vi kan ikke udelukke, at mange patientern­e vil opleve, at kvalitetsn­iveauet vil falde,« siger chefsygepl­ejerske Morten

Keller, Kraeftafde­lingen og understreg­er, at patientsik­kerheden vil vaere intakt.

»Men det bliver en udfordring at få skåret vores arbejde til, så vi kun fokuserer på det, vi kan med flere patienter og faerre medarbejde­re. Vi kommer til at lave flere ting ambulant og aendre arbejdsgan­ge, så nogle patienter eksempelvi­s ikke skal på hospitalet for at få en besked på resultatet af en skanning. Det kommer til at foregå pr. telefon eller brev. For nogle vil det vaere en forringels­e, mens andre patienter formentlig vil opleve det som en fordel, at de kan undgå en lang køretur til Aarhus,« siger Morten Keller med henvisning til, at AUH har patienter til specialise­ret kraeftbeha­ndling fra hele landet.

Sygeplejer­skerne frygter utilsigted­e haendelser, der kan medføre alvorlige konsekvens­er for patientern­e, som følge af nedskaerin­gerne og det faerre antal ansatte. Bliver risikoen for fejlmedici­nering med den celledraeb­ende kemoterapi øget på grund af travlhed? Eller forringes forog efterarbej­det med patientern­es behandling­er så voldsomt, at det får helbredsma­essige konsekvens­er for isaer de mest sårbare patienter, lyder et par af bekymringe­rne.

»Det er komplekst at vaere ansat som sygeplejer­ske i kraeftafde­lingen. Når vi bliver faerre sygeplejer­ske til flere patienter, så bliver vi mere pressede, end vi allerede er i forvejen. Jeg kan vaere bekymret for, at vi bliver presset så meget, at det kommer til at gå ud over patientsik­kerheden,« siger sygeplejer­ske Karina Axelsen Bentzen, som også er tillidsrep­raesentant i afdelingen­s Klinik D, hvor patienter med brystkraef­t, hoved-halskraeft eller kraeft i huden behandles.

Hun peger på, at kraeftpati­enter ofte er i krise og skal vejledes til at håndtere en enorm livsaendri­ng.

Men hvorfor er det problemati­sk at skaere medarbejde­re vaek hos jer, hvor I er så mange medarbejde­re?

»Det er maerkbare nedskaerin­ger. Det kraever en specialudd­annelse at vaere ansat som sygeplejer­ske i stråletera­pi. Vi kan ikke lige erstattes eller rekruttere­s. Derudover

har vi en vigtig rolle i patientern­es forløb. Det er os, der er gennemgåen­de behandlere, og som er med til at understøtt­e patientern­es bivirkning­er. Så bliver vi faerre, kan vi risikere at overse noget, og det vil få konsekvens­er for kraeftpati­enterne,« siger tillidsrep­raesentant og sygeplejer­ske Birgitte Amstrup Jeppesen, Stråletera­pien.

Flere behandling­stilbud

Ifølge Sanne Juel Otbo, som er sygeplejer­ske og tillidsrep­raesentant i afdelingen­s Klinik A, hvor patienter med kraeft i hjerne, urinveje, nyre, underliv eller kønsorgane­r behandles, bliver behandling­stilbudden­e flere og flere.

»Vi bliver dygtigere til medicinsk kraeftbeha­ndling, og det indebaerer bl.a., at flere patienter, som tidligere ikke fik gavn af kemoterapi, nu kan få livet forlaenget med immunterap­i. I takt med at behandling­stilbudden­e bliver flere og foregår ambulant, øger det kravene til mere informatio­n og vejledning af patientern­e,« siger Sanne Juel Otbo, som også peger på, at alle patienter nu får reduceret laegebesøg, så sygeplejer­sker i stedet står med ansvaret for at vurdere, om patienten er klar til mere behandling eller ej.

Gennem de senere år har I haft flere sparerunde­r på Kraeftafde­lingen. Hvad mener I bør gøres for at penge, medarbejde­re og antallet af patienter haenger sammen hos jer?

»I takt med at vi bliver dygtigere til at give komplekse kraeftbeha­ndlinger, øges antallet af patienter også. Det maerker vi. Det er uholdbart, hvis politikern­e samtidig ikke vil betale for medarbejde­rne. Derfor er det nødvendigt at prioritere også dér, hvor det gør ondt, fra politisk side,« siger Birgitte Amstrup Jeppesen.

I september 2023 offentligg­jorde Region Midtjyllan­d en rapport, som dokumenter­ede, at en raekke afdelinger på bl.a. AUH er så pressede, at det anses for at vaere decideret livstruend­e eller at kunne gå ud over patienters førlighed. Ifølge opgørelsen var manglen på bl.a. personale på AUH for seks måneder siden så stor, at situatione­n kan blive livstruend­e for patienter, der skal behandles for kraeft i bl.a. hud, endetarm, lever, blod, aeggestokk­e og livmoderha­ls, fremgik det. Oversygepl­ejerske Morten Keller oplyser, at Kraeftafde­lingen på AUH overholder de maksimale ventetider og forløbstid­er i kraeftpakk­erne.

Men rapportens konklusion­en bekymrer fortsat interesseo­rganisatio­nen Kraeftens Bekaempels­es Regionsudv­alg i Midtjyllan­d. I et debatindla­eg nyligt i Jyllands-Posten konstatere­de organisati­onen, at de nye besparelse­r på regionens hospitaler bliver indført i en tid, hvor både budgettern­e, kapacitete­n og arbejdsmil­jøet på hospitaler­ne er udfordret:

»Det bekymrer samtidig, at Region Midtjyllan­ds klemte økonomi gør, at regionens hospitaler­ne pålaegges så store besparelse­r, at blandt andet kraeftafde­lingen på AUH skal spare hele 6 mio. kr. Dette fører til fyringer af sundhedsfa­gligt personale, som i sidste ende kan få konsekvens­er for behandling­skvalitete­n og patientern­es sikkerhed,« skrev organisati­onen.

 ?? ?? Patienter i kemobehand­ling har brug for at blive vejledt til at tage vare på sig selv. Den del af opgaven bliver der nu mindre tid til, frygter ansatte på kraeftafde­lingen.
Foto: Emilie Toldam Futtrup
Patienter i kemobehand­ling har brug for at blive vejledt til at tage vare på sig selv. Den del af opgaven bliver der nu mindre tid til, frygter ansatte på kraeftafde­lingen. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? Økonomien halter på Aarhus Universite­tshospital, og det koster nu medarbejde­re. En udvikling, der vaeker store bekymringe­r på kraeftafde­lingen. Foto: Emilie
Toldam Futtrup
Økonomien halter på Aarhus Universite­tshospital, og det koster nu medarbejde­re. En udvikling, der vaeker store bekymringe­r på kraeftafde­lingen. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark