Jyllands-Posten

Kig med her: En rustvogn er meget mere end stor bil med plads til en kiste

Bedemanden­s bil er fyldt med alverdens udstyr, og bilen skal altid vaere paen.

- JEPPE RAFN Jyllands-Postens Lokalavise­r jeppe.rafn@jyla.dk

Det er bedemanden, der henter afdøde i hjemmet, på sygehuset eller plejehjemm­et, og det er langtfra nogen standardop­gave at få en afdød person transporte­ret fra hjemmet ud i rustvognen.

Nogle steder har man mulighed for at komme ind og ud af huset med en kiste på en kistevogn. Andre steder er der brug for en båre til at transporte­re afdøde, og der kan også vaere brug for en trappeslae­de.

Alt det, og meget mere, skal bedemanden håndtere, så rustvognen skal vaere udstyret med kiste, Falck-båre og kistevogne med mere. Rustvognen skal samtidig vaere praesentab­el, og det kan vaere noget af en opgave at få plads til arbejdsred­skaberne og samtidig ”skjule” dem, fortaeller bedemand Mette Marie Nikolajsen, indehaver af Unik Begravelse i Hadsten og Aarhus.

»En rustvogn skal se godt ud og er samtidig et arbejdsred­skab.«

Hun har vaeret rundt hos flere opbyggere af rustvogne for at finde frem til en opbygger, der kunne imødekomme alle hendes ønsker til en ny, specialbyg­get rustvogn. Opgaven endte med at blive lagt i haenderne på en hollandsk opbygger, der lige har leveret en ombygget Mercedes E300 til den lokale bedemand.

»Det er naesten som en ambulance med alt det udstyr, og da det er en hybridbil, skal der også vaere plads til et kaempe batteri. Det har virkelig vaeret et skraeddera­rbejde at lave og få plads til alt,« fortaeller Mette Marie Nikolajsen.

Sket meget på 12 år

Det er 12 år siden, bedemanden skiftede rustvogn, og hun kan godt maerke, at der er sket noget på de 12 år. Kisteslaed­en, der før var manuel, er blevet elektrisk, så der ikke skal bruges kraefter på at få kisten ind og ud af bilen.

Under kisteslaed­en er der blevet plads til Falck-båren, der er visuelt afskaermet, og i førersiden finder man to sammenklap­pelige kistevogne, en manuel og en elektrisk.

»Det er ikke alle kirker, der har de bedste vogne, og jeg er virkelig glad for, at der er blevet plads til en elektrisk kistevogn, selvom den fylder en del,« siger bedemanden, der også altid kører rundt med vaskegrej.

»Du har ikke altid en vaskehal i naerheden, og bilen skal altid vaere paen.«

Unik Begravelse­s nye rustvogn har ekstra store ruder for at give så meget indkig som muligt til kisten, der til begravelse og bisaettels­e bliver pyntet med blomster. Bedemanden

har desuden fået lavet en stjernehim­mel i loftet.

»Jeg synes, det er smukt, og det er vigtigt at give slip på den, man elsker, på en paen måde.«

Den splinterny­e rustvogn er desuden specialbyg­get til montering af følgeflag på fronten for at gøre medtrafika­nter tydeligt opmaerksom på, at her kommer et ligtog, man skal holde tilbage for.

Det er naesten som en ambulance med alt det udstyr. METTE MARIE NIKOLAJSEN, BEDEMAND, UNIK BEGRAVELSE

 ?? ?? Den sidste rejse finder sted under en stjernehim­mel. Foto: jr
Den sidste rejse finder sted under en stjernehim­mel. Foto: jr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark