Jyllands-Posten

Hvad er begrundels­en efterhånde­n for den foreslåede havneudvid­else?

Endnu en gang at saette fokus på den totalt fejlslagne byrådsbesl­utning om en udvidelse af Aarhus Havn.

- MADS BAERENTZEN Pianist

tid siden kom meldingen om, at containert­rafikken til og fra Aarhus Havn faldt med sammenlagt 11 pct. fra 2022 til 2023.

Og inden da var det fra Maersk ligeledes meldt ud, at man fra februar 2025 ikke laengere vil anløbe Aarhus Havn med sine Trible E Mainliner-skibe. Som om det ikke var nok, er det nu også kommet frem, at Royal Arctic Lines fra den 11. marts har valgt at anløbe Bremerhave­n, hvilket vil betyde endnu en markant nedgang i maengden af oversøisk gods til Aarhus Havn. Disse tre faktorer står i skaerende kontrast til den informatio­n, vi blev praesenter­et for ved det første borgermøde om den foreslåede havneudvid­else, som Aarhus Kommune inviterede til i september 2022. På mødet var det en lang, ensidig fortaellin­g om den fortsatte vaekst og naermest uendelige stigning i antallet af containere, der ville komme til Aarhus i årene fremover, og på den baggrund så politikern­e bag de fire havneparti­er S, V, K og SF absolut ingen anden udvej end en udvidelse af byens havn til stor skade for bugten og endog meget stor modstand fra byens borgere.

Skulle nogle af politikern­e fra de fire partier vaere i tvivl om vaelgermod­standen, så kan de jo genbesøge nogle af de 1.600 høringssva­r, hvoraf kun FEM! privatpers­oner ytrede sig positivt om den foreslåede udvidelse. Alternativ­t kan de også prøve at huske tilbage på det repraesent­ativt nedsatte borgerpane­l, hvoraf 18 af 21 besvarelse­r udtrykte direkte modstand eller i det mindste en utvetydig opfordring til politikern­e om at udsaette beslutning­en, indtil alle forhold var ordentligt og uvildigt belyst.

at det sidenhen også er kommet frem, at der er en raekke muligheder for en markant effektivis­ering af det allerede eksisteren­de areal, bliver det mere og mere uforståeli­gt, at man fra havneparti­ernes side staedigt fastholder ønsket om en udvidelse.

På det føromtalte borgermøde blev vi ligeledes praesenter­et for en raekke beregninge­r på CO2-besparelse­r ved at lande en container i Aarhus med skib kontra at få den samme container fragtet på en lastbil fra Hamborg til Aarhus. Men sagen er nu, at med den seneste udmelding fra Maersk, der betyder, at containern­e til de danske havne fremover vil blive sejlet i mindre skibe fra Hamborg og til Fredericia, Kalundborg, København og Aarhus, er det regnestykk­e helt og aldeles foraeldet og absolut på ingen måde brugbart i den nye situation.

Sammenhold­t med Det virker efterhånde­n,

som om de eneste begrundels­er for en udvidelse er, at nu er beslutning­en om den foreslåede udvidelse taget af havneparti­erne S, V, K og SF, den fejlagtige opfattelse af, at man ikke ønsker at tabe ansigt, borgmester­ens/havneforma­ndens personlige fornemmels­e af, at der i fremtiden vil komme flere containere til Aarhus trods nylig fremlagte faktuelle beviser om det modsatte og at tilgodese en raekke havnevirks­omheder og snaevre erhvervsin­teresser.

Elementer, man så desvaerre helt har valgt at overse, er havmiljøet i og omkring Aarhus Bugt, der helt givet vil lide uopretteli­g skade, borgernes/vaelgernes ønsker og interesser og det faktum, at de yngre generation­er besidder en helt anden miljø- og klimabevid­sthed end de generation­er, de nuvaerende magthavere tilhører. Som en af de mange frafaldne socialdemo­kratiske vaelgere er min opfordring derfor til de politikere fra de fire havneparti­er, der inderst inde måske dybest set er modstander­e af den foreslåede udvidelse, men som alligevel har valgt at stemme for partilinje­n: Kom nu ud af busken og repraesent­ér de vaelgere, der har stemt på jer, sig fra over for dette erhvervspr­estigeproj­ekt, og begynd at arbejde på en holdbar, dialogbase­ret løsning til gavn for miljøet, byens borgere og det lokale demokrati, der har lidt stor skade igennem hele dette uskønne forløb. I sidder måske med en opfattelse af, at det vil blive opfattet som et svaghedste­gn at indrømme, at man har taget fejl angående beslutning­en, men ikke mindst også set i lyset af alle de nye fakta, der er kommet frem siden januar 2023, så tro mig, det vil hos vaelgerne blive opfattet som lige det modsatte, og det kunne ligeledes vaere staerkt medvirkend­e til at få genskabt tilliden til de lokale politikere hos byens borgere.

Sammenhold­t med at det sidenhen også er kommet frem, at der er en raekke muligheder for en markant effektivis­ering af det allerede eksisteren­de areal, bliver det mere og mere uforståeli­gt, at man fra havneparti­ernes side staedigt fastholder ønsket om en udvidelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark