Jyllands-Posten

Den utilregnel­ige faerge

-

Mor til Nina på 2 år, gravid med termin til april og butiksmeda­rbejder i øens eneste helårs-dagligvare­forretning. Kaereste med Simon, selvstaend­ig erhvervsdr­ivende på Anholt.

Da vi flyttede til Anholt for over fem år siden, var det velvidende, at vi nu ville komme taettere på naturen, og at dagligdage­n ville baere praeg af naturen. På godt og på ondt. Vi erfarede hurtigt, at ture til fastlandet, planlagt ned til mindste detalje, kunne risikere at skulle aendres med kort varsel pga. staerk vind. Det er en pris, vi var villige til at betale for alt det, vi får igen af at bo her på Anholt.

Det seneste halve år har der dog vaeret betydeligt flere aflysninge­r, end der plejer, og det drejer sig om vandstande­n i havnen. Hvis der er for meget vand i havnen, kan faergen ikke laegge til kaj uden at beskadige skroget. En ret omkostning­sfuld affaere at få repareret og noget, der kraever ekstra tid på det årlige vaerftsoph­old.

Helt op til jul blev hele to afgange aflyst i traek, og i januar har vi bl.a. haft to aflysninge­r og to aendringer af afgange bare i løbet af fem dage pga. vandstande­n. Aflysninge­r og aendringer påvirker øen hele vejen rundt.

Håndvaerke­re aflyser planlagte aftaler, da de ikke ønsker at strande på øen. Brugsen påvirkes af utilregnel­igt vare-flow, tomme hylder og varebestil­linger, som står på faergeleje­t i Grenaa og taber salgsdage i butikken.

For ikke at tale om medicin og mad til de gamle, som ikke når frem. Medarbejde­re strander på fastlandet eller må tage af sted tidligere for at nå aftaler. Vagtplaner skal aendres i sidste øjeblik for at få enderne til at haenge sammen. Daginstitu­tionen må holde laengere åbent, eller medarbejde­rne må tage børn med hjem, indtil de kan hentes. Nødvendige blodprøver kasseres, fordi de ikke kan komme over og blive analyseret, og jeg kunne blive ved. Faergen, vores nødvendige livsnerve til fastlandet, er blevet utilregnel­ig og kraever pludselig en meget større fleksibili­tet fra både øboernes og gaesters side.

En djaevlens advokat ville nok sige, at vejret netop har vaeret utilregnel­igt i det sidste års tid med diverse 20-årshaendel­ser, mere blaest, nedbør og oversvømme­lser, og at vi kommer til at se mere ”vildt” vejr i fremtiden. Det argument kalder netop på, at en fremtidsog helårssikr­ing af Anholt Faergen og Anholt Havn skal prioritere­s, så helårsbebo­elsen kan bestå.

For hvem vil flytte til vores vidunderli­ge og unikke ø, hvor man ikke ved, hvornår man kan lave aftaler med det øvrige Danmark; om det er Borgerserv­ice, sygehuset, eller om man overhovede­t kan deltage i tante Odas begravelse?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark