Jyllands-Posten

Aarhus’ vaekst styrkes af internatio­nal arbejdskra­ft

- ANDERS STRANGE Ejerleder i Aart Architects og bestyrelse­sleder i DI Østjylland

I dag arbejder knap 17.000 internatio­nale medarbejde­re i Aarhus – en stigning på omkring 9.000 internatio­nale medarbejde­re siden 2012. En stigning, vi i Aarhus skal vaere glade for.

Mange af vores lokale virksomhed­er har nemlig svaert ved at få besat de ledige stillinger, så hvis ikke vi havde fået hjaelp til at holde gang i maskinerne fra de 17.000 internatio­nale medarbejde­re, havde virksomhed­erne for alvor haft problemer.

Selvom de 17.000 medarbejde­re gør en kaempe forskel i Aarhus, ligger vi desvaerre under gennemsnit­tet på landsplan når det kommer til internatio­nal arbejdskra­ft. Andelen af lønmodtage­re, som er internatio­nale medarbejde­re, er i gennemsnit i hele landet på 12,6 pct. – hvorimod vi i Aarhus kun ligger på 9 pct. Vores østjyske virksomhed­er har brug for flere dygtige medarbejde­re, hvorfor vi må arbejde på dette!

Derfor er vi også glade for, at Aarhus Kommune har igangsat en strategi for at tiltraekke og fastholde flere internatio­nale medarbejde­re. Det er ganske enkelt nødvendigt, at vi gør en indsats for både at holde fast i de internatio­nale medarbejde­re og deres familier, som kommer til Aarhus, og samtidig gør det attraktivt for flere at søge arbejde i en af vores østjyske virksomhed­er.

bestemt ikke kun i Aarhus Kommune, at der er mange ledige stillingso­pslag. I Skanderbor­g, Syddjurs og Favrskov Kommune er efterspørg­slen på internatio­nale medarbejde­re tydeligvis stor inden for en lang raekke brancher som hotel- og restaurati­onsbranche­n og landbrug, skovbrug og fiskeribra­ncherne – og vi har ganske enkelt brug for de ekstra haender til at løse forskellig­e opgaver og levere på ordrer.

Men det er ikke kun et spørgsmål

Og det er

om at tiltraekke enkeltpers­oner, men også om at skabe et miljø, hvor hele familien kan trives og føle sig godt tilpas i lokalsamfu­ndet. Her spiller kommunerne en afgørende rolle ved at tilbyde hjaelp til f.eks. at finde arbejde til aegtefaell­er, udbyde sprogunder­visning og ikke mindst finde sociale faellesska­ber og netvaerk.

Det er meget vigtigt at sørge for, at de nuvaerende internatio­nale medarbejde­re falder godt til og får lyst til at blive laengere. I Aarhus afholder kommunen i samarbejde med blandet andet universite­tet informatio­nsaftener for internatio­nale tilflytter­e hver anden måned. Det er en god måde at skabe relationer og få tilknytnin­g til sit nye område, som andre kommuner kan lade sig inspirere af.

Skanderbor­g står internatio­nale medarbejde­re for omkring en fjerdedel af fremgangen i beskaeftig­elsen siden 2012. I Favrskov er det cirka en tredjedel, og i

I Aarhus og

Syddjurs kommer medarbejde­rtilvaekst­en naesten udelukkend­e fra, at flere internatio­nale medarbejde­re har fået job i området.

Internatio­nale medarbejde­re er i høj grad med til at holde hjulene i gang i vores virksomhed­er og skabe den velfaerd, som vi alle sammen nyder godt af hver dag. Alene i

2022 bidrog de med ikke mindre end 262 mia. kr. til det danske samfund. Det er mit håb, at vi de naeste år fortsat vil se en stigning i internatio­nale medarbejde­re, der slår sig ned i Aarhus. Det vil både styrke virksomhed­erne og velfaerden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark