Jyllands-Posten

Forslag skal forebygge »postnummer­lotteri og nye amputation­sskandaler«

I fjor oplevede mere end 600 diabetespa­tienter at blive amputeret for første gang. Det tal skal bankes kraftigt ned, mener patientfor­ening, som kraever en ny ordning indført.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Det nederste af benet – eller måske hele benet.

For to år siden rullede den såkaldte amputation­ssag, hvor det kom frem, at flere patienter havde fået foretaget en benamputat­ion, selv om den muligvis kunne vaeret undgået. Sagen fik hospitaler, kommuner og praktisere­nde laeger til at gennemgå procedurer og satse på at forebygge amputation­er ved at gribe tidligere ind over for bl.a. fodsår.

Nu viser en opgørelse, som Diabetesfo­reningen står bag, at der fortsat er ca. 600 diabetespa­tienter om året, som bliver førstegang­samputeret. Det får foreningen til at kraeve en saerlig ordning indført over hele landet.

Andelen af førstegang­samputered­e diabetespa­tienter har ligget temmelig stabilt de seneste tre-fire år, fremgår det af Diabetesfo­reningens database, der samler data fra en raekke registre og kliniske databaser. De 600, som i 2023 fik amputeret et ben, en forfod eller en tå for første gang, svarer til 0,2 pct. af diabetespa­tienterne – nogenlunde samme andel som de foregående år. De mange hundrede amputation­er burde i princippet alle kunne undgås via hurtig behandling af fodsår, mener Diabetesfo­reningen.

Foreningen lancerer derfor et par konkrete forslag, der skal spare samfundet for mange penge – og samtidig vaere med til at sikre, at flere diabetespa­tienter kan få lov at beholde deres ben, fod eller tå. Det handler om strakshenv­isninger til sårbehandl­ing på sygehusene og betalte sårbehandl­inger hos fodterapeu­ter.

Adm. direktør Claus Richter fastslår, at en amputation er en tragedie for det enkelte menneske med diabetes, og samtidig er amputation­erne dyre for samfundsøk­onomien. En enkelt amputation koster cirka en halv mio. kr., mens en sårbehandl­ing hos en fodterapeu­t koster mindre end 900 kr.

»Vi skal gøre alt for at undgå amputation­er, som jo koster dyrt på alle planer,« siger Claus Richter til Jyllands-Posten.

Langt de fleste amputation­er sker, efter et ubehandlet diabetisk fodsår har fået lov at udvikle sig. Hvis et fodsår hos en diabetiker ikke behandles hurtigt, kan der gå alvorlig betaendels­e i såret – koldbrand – som i løbet af ganske få dage kan sprede sig og gøre det nødvendigt at amputere hele eller dele af benet. Derfor er tid og hurtig indgriben en afgørende faktor i behandling­en, fastslår Claus Richter.

»Man er ikke tilstraekk­elig bevidst om, at den slags sår skal behandles meget hurtigt. Ventetiden hen over en weekend kan faktisk vaere det, der gør forskellen på en amputation eller ej,« siger Claus Richter.

Kostbar tid

Han foreslår nu, at alle landets autorisere­de fodterapeu­ter fremover skal have mulighed for at henvise diabetespa­tienter med faretruend­e fodsår direkte til specialise­ret sårbehandl­ing på et hospital eller et ambulatori­um. Henvisning­en skal kunne ske uden om patientens praktisere­nde laege for at sikre, at kostbar tid ikke går tabt på grund af ventetid til laegekonsu­ltation.

I dag har fodterapeu­ter i to af landets fem regioner mulighed for at strakshenv­ise patientern­e til specialise­ret sårbehandl­ing direkte – nemlig i Region Sjaelland og Region Syddanmark. Sidstnaevn­te indfører ordningen i dette forår.

»Et diabetisk fodsår kan ikke vente til på mandag, når laegen får tid – mens skaden vokser i omfang. Vi må og skal springe de fordyrende og unødige barrierer over. Derfor opfordrer vi de øvrige tre regioner til hurtigst muligt at sikre direkte adgang for de mange tusinde danskere, der lever med diabetes,« lyder det fra Claus Richter.

Samtidig bør det gøres gratis for diabetiker­e at få såkaldt sårbeskaer­ing – diabetisk fodsårsbeh­andling – hos fodterapeu­terne. Nogle undlader at få behandling hos fodterapeu­ten på grund af prisen.

»Vi bør sikre os, at patienter, der har brug for behandling, også kommer til behandling. Det nytter ikke at lade patientern­es økonomi afgøre, om de skal have behandlet deres fodsår,« siger Claus Richter.

Ifølge ham kan den slags initiative­r og sammenhaen­gende behandling forebygge »et regionalt postnummer­lotteri og nye amputation­sskandaler«.

Hos Styrelsen for Patientsik­kerhed, som har fulgt amputation­ssagen taet, lyder der opbakning til forslaget.

Ifølge direktør Anette Lykke Petri kan hurtig fysisk eller virtuel adgang til specialist­er på sygehusene gøre en stor forskel i forhold til amputation­srisikoen.

Amputation­ssagen begyndte i Region Midtjyllan­d i april 2022, da en ekstern analyse viste, at et stort antal borgere i regionen kan have fået amputeret et ben uden grund.

Sagen spredte sig, da en landsdaekk­ende undersøgel­se i august 2022 viste, at amputation­sraten faktisk var højere i Region Sjaelland, og at Region Syddanmark lå på højde med Region Midtjyllan­d i antallet af benamputat­ioner pr. 100.000 indbyggere.

 ?? ?? Efter den såkaldte amputation­ssag ønsker Diabetesfo­reningen at sikre patienter med faretruend­e fodsår hurtigere behandling. Illlustrat­ion: Rina Kjeldgaard
Efter den såkaldte amputation­ssag ønsker Diabetesfo­reningen at sikre patienter med faretruend­e fodsår hurtigere behandling. Illlustrat­ion: Rina Kjeldgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark