Jyllands-Posten

Rusland mindes en tyran, der ikke vil dø

Årsdagen for Josef Stalins død blev tirsdag markeret på Den Røde Plads. De seneste år har hans ideologi fået fornyet luft under vingerne.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Der blev sørget ved afdødes kiste, titusinder stod i kø for at få et sidste glimt af landets leder, mens millioner graed.

»Jeg tvivler på, at der i hele verdenshis­torien nogen sinde har vaeret en morder, hvis død blev begraedt så oprigtigt af så mange,« har den russisk-amerikansk­e poet og nobelprist­ager Joseph Brodsky skrevet om reaktioner­ne ved Josef Stalins død i marts 1953.

Stalin blev efter sin død balsameret og placeret i mausoleet på Den Røde Plads ved siden af sovjetstat­ens grundlaegg­er, Vladimir Lenin. Først i 1956 brød kritikken af tyrannen for alvor løs efter en tale af sovjetlede­ren Nikita Khrusjtjov, og i 1961 blev Stalin så fragtet ud af mausoleet og i stedet begravet ved

Kreml-muren ikke langt derfra.

Siden har holdningen til Stalin vaeret et sikkert barometer for det politiske vejrlig i Moskva: I 1960’erne og 1970’erne steg hans aktier under kommunistl­ederen Leonid Bresjnev, mens liberalise­ringen i 1980’erne og 1990’erne udløste en bølge af afsløringe­r af hans styres forbrydels­er og bl.a. dannelse af ngo’en Memorial, der arbejdede for at mindes de draebte.

De senere år er vindene drejet i polarhjørn­et igen, Stalins navn naevnes atter med respekt – og så sent som i sidste uge blev en af de mest prominente aktivister fra det nu opløste Memorial, den 70årige Oleg Orlov, idømt flere års faengsel »for at bringe den russiske haer i miskredit.«

På årsdagen for diktatoren­s død tirsdag var der kø for at laegge blomster ved hans gravsted på Den Røde Plads bag mausoleet, hvor Lenin fortsat ligger. Blandt de besøgende sås flere honoratior­es, herunder de russiske kommuniste­rs leder, Gennadij Zjuganov, der af analytiker­e opfattes som en marionet for Kreml.

Nostalgien i forhold til Stalin-perioden

støder man ikke kun på i Moskva: Sidste år blev der rejst en Stalin-buste i Tver-regionen, nordvest for Moskva, mens kommuniste­r i den sibiriske by Barnaul åbnede et såkaldt Stalin Center til minde om diktatoren.

I 2021 gav 45 pct. af de adspurgte russere udtryk for ”respekt” for Stalin, og et nogenlunde lignende antal støttede opsaettels­en af mindesmaer­ker for ham i en undersøgel­se fra analyseins­tituttet Levada, skriver Reuters.

En ny slags terror

Men en ting er monumenter i lidt hengemte hjørner af Rusland, noget andet er de politiske realiteter i hovedstade­n, hvor tiden ganske vist ikke er spolet tilbage til Stalin-årene, men allerede et stykke tid har haft en umiskendel­ig duft af sovjetiske tilstande.

Analytiker­en Vladislav Inozemtsev peger på, at praesident Vladimir Putins styre har anvendt redskaber fra stalinisme­ns vaerktøjsk­asse i bestraebel­serne på at få russerne til at makke ret (og haft betydelig succes med det) – selvom målestokke­n i undertrykk­elsen hidtil har vaeret en ganske anden.

»Kreml anvender terrorens taktik meget dygtigt. I dag er det slet ikke den samme terror, som kommuniste­rne anvendte i 1920’erne og 1930’erne,« skrev han i begyndelse­n af året i eksilmedie­t The Moscow Times.

»Den berører ikke millioner af mennesker, den berører tusinder, men demonstrer­er, at ingen i landet er urørlig, og, hvad der er endnu vigtigere, at en årsag til at forfølge hvem som helst kan blive opfundet, når det skal vaere,« skrev Inozemtsev.

Det er en vurdering, der kun synes bekraeftet efter opposition­slederen Aleksej Navalnyjs død sidste måned i en arktisk straffelej­r.

Kreml har de senere år uophørligt strammet grebet om landets uafhaengig­e medier og opposition, der for størstedel­ens vedkommend­e nu befinder sig enten i eksil eller bag lås og slå.

Det er ganske åbenbart, at Rusland i foråret 2024 er vaesentlig mere autoritaer­t, end tilfaeldet var før storangreb­et i 2022 eller i tiden omkring det seneste praesident­valg i 2018.

Frem til februar 2022 var der stadig uafhaengig­e medier med base i Rusland – og tilbage i 2018 var afdøde Aleksej Navalnyjs bevaegelse fortsat et vigtigt indslag i det politiske billede i landet, selvom Putin naturligvi­s ikke tillod sin vigtigste rival adgang til stemmesedl­en.

I Putins Rusland anno 2024 kan man blive faengslet for at like et opslag på de sociale medier – eller udtrykke sig kritisk om systemet på vers: Kort før nytår fik aktivisten Artjom Kamardin syv års

Stalinisme­n opererede i enorm skala. Det gør putinismen ikke. Putinismen er som Putin selv forfaerdel­ig lille i sin tankegang, i sine ambitioner og sine mål. MARK GALEOTTI, BRITISK RUSLANDEKS­PERT, I PODCASTEN IN MOSCOW’S SHADOWS

faengsel for at have fremsagt et systemkrit­isk digt.

Nogle iagttagere frygter, at Rusland skal bevaege sig i egentlig totalitaer, stalinisti­sk retning med en stat, der søger at regulere og kontroller­e alle aspekter af borgernes liv – også uden for den rent politiske sfaere.

Vladislav Inozemtsev peger på, at Kreml kan vaere på vej ud på en glidebane, hvor sikkerheds­apparatet endegyldig­t tager tøjlerne – for Putin »kan måske ikke fastholde ”den moderate terror” på sit nuvaerende niveau«.

Men ikke alle mener, at Stalin og stalinisme­n er noget for alvor relevant pejlemaerk­e, når man skal vurdere det moderne Ruslands udvikling.

»Stalinisme­n opererede i enorm skala. Det gør putinismen ikke,« sagde Mark Galeotti, en fremtraede­nde britisk Rusland-ekspert, for nylig i podcasten In Moscow’s Shadows.

»Putinismen er som Putin selv forfaerdel­ig lille i sin tankegang, i sine ambitioner og sine mål. Jeg mener virkelig, at det mere handler om mentalitet­en i en bananrepub­lik end om en stalinisti­sk mentalitet.«

 ?? ?? Kommunistl­ederen Gennadij Zjuganov var en af deltagerne i markeringe­n på Den Røde Plads tirsdag på 71-årsdagen for Stalins død. Foto: Alexander Nemenov/AFP
Kommunistl­ederen Gennadij Zjuganov var en af deltagerne i markeringe­n på Den Røde Plads tirsdag på 71-årsdagen for Stalins død. Foto: Alexander Nemenov/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark