Jyllands-Posten

»Det er meget voldsomt. Temu er som Wish på steroider«

Danske netbutikke­r har svaert ved at konkurrere med de lave priser på Temu. Webshoppen med de kinesiske varer annoncerer på en måde, der er så aggressiv, at en fagmand i branchen ikke har set noget lignende i 40 år.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Er du en af dem, der for nylig har søgt på ”Temu” på Google, er du ikke alene. I løbet af det seneste år er Temu blevet et navn, som flere og flere søger efter – og handler hos.

I januar 2023 var der 720 danske googlesøgn­inger på ”Temu”.

I januar 2024 var tallet steget til 165.000.

Selv om Temu kun har vaeret kendt i Danmark i et halvt års tid, er danske netbutikke­r staerkt bekymrede over konkurrenc­en fra en gigant, der tilsynelad­ende har uanede maengder af penge til online markedsfør­ing.

Det betyder, at et tilbud fra Temu ofte dukker op blandt de første, når du søger på en vare på Google. Sådan var det ikke for få måneder siden.

Leder du f.eks. efter et par neoprensok­ker til vinterbadn­ing, illustrere­r søgeresult­atet – ifølge e-handelsdir­ektør Niels Ralund fra Dansk Erhverv – den udfordring, som de danske butikker står over for.

Prisen for sokkerne hos Temu er 79 kr., og der står, at der er gratis levering. De danske butikker, der kommer op i søgeresult­atet, skal have mellem 129 kr. og over 500 kr. for deres sokker, der dog formentlig også er i bedre kvalitet, må man formode.

Et andet eksempel er et baelte, der let koster 300 kr. i en fysisk butik i Danmark. På

Temu står baeltet til 19,88 kr. Det ligner i hvert fald til forvekslin­g på billedet.

»Temu er som Wish på steroider. Det er meget voldsomt,« siger Niels Ralund, der forleden skrev følgende på LinkedIn:

»Får vi ikke stoppet dette uvaesen, er vi ilde stedt.«

En god forretning

Kenneth Gaardmand Avnsted ejer Anodyne, der bl.a. saelger holdningsk­orrigerend­e tøj og ergonomisk­e saedepuder til kontorstol­e. Han fortaeller, at udfordring­en er, at nogle af hans leverandør­er i Kina saelger direkte til danskerne via Temu.

Han skal betale fragt, moms, told, husleje, markedsfør­ing og løn til sine medarbejde­re. Så den pude, han får lavet i Kina, saelger han for 399-499 kr. i Danmark. På Temu kan danskerne købe en tilsvarend­e pude til hans indkøbspri­s, og de slipper for at betale fragt, moms og told.

»Det siger sig selv, at jeg ikke kan konkurrere med det. Problemet med Temu er, at det i modsaetnin­g til Wish og Alibaba faktisk er – ikke at jeg har lyst til at sige det – en god forretning, der har ekstremt lave priser og i nogle tilfaelde også produkter i god kvalitet,« siger han.

Hos Trendhim, der saelger smykker og accessorie­s til maend, maerker medejer Sebastian Petersen også den pludselige og voldsomme konkurrenc­e fra Temu. I løbet af få måneder er Temu gået fra ingenting til at vaere en af Trendhims største konkurrent­er.

»Temu presser priserne på onlinemark­edsføring op. Der er begraenset plads online til at vise produkter til forbrugern­e, og når der kommer en ny, staerk konkurrent med store muskler på banen, bliver vi presset,« siger han.

Men er det ikke bare sådan, konkurrenc­e er?

»Jo, jeg er glad for god og fair konkurrenc­e. Men så skal Temu også overholde den markedsfør­ingslovgiv­ning og produktsik­kerhedslov­givning, som vi har i EU, og som vi andre overholder.«

Mister eksponerin­g

Samme melding kommer fra direktør Daniel Andersen, Temashop.

»Fra den ene dag til den anden er der vaeltet en kaempe kinesisk tiger ind på det danske marked, den udkonkurre­rer alle og har budt priserne op på Google Ads og Facebook Ads. Det betyder, at vi har mistet en del vores eksponerin­g online, og at vi skal kaempe meget mere for at få ordrerne,« siger han og pointerer, at konkurrenc­en ikke foregår på lige vilkår, fordi Temu ikke overholder EUlovgivni­ngen.

»Vi er pludselig kommet til at se dyre ud, men det er altså ikke den samme vare, man får hos Temu,« siger han.

Når Niels Ralund taler med sine udenlandsk­e partnere i Ecommerce Europe fra bl.a. Frankrig, Holland og Tyskland, går snakken på, at Temu er gået fra at vaere »et stort problem til at vaere et kaempe problem«.

»Jeg har fulgt markedet siden 1984, og jeg har aldrig set en forretning vokse så hurtigt før. Temu er på ingen tid rykket ind blandt de butikker, der er mest populaere i Danmark,« siger han.

 ?? ??
 ?? ?? T.v.: Helen Amundsen og Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerr­ådet Taenk undersøgte forleden det indkøb, som JP har lavet på Temu. Foto: Benny Kjølhede
T.v.: Helen Amundsen og Christel Søgaard Kirkeby fra Forbrugerr­ådet Taenk undersøgte forleden det indkøb, som JP har lavet på Temu. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark