Jyllands-Posten

Politiker advarer mod køb af varer fra kinesisk netgigant

Christel Schaldemos­e (S) advarer mod, at man køber varer på Temu. Hun mener, at platformen underminer­er den EUlovgivni­ng, der skal beskytte forbrugern­e mod farlige produkter.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Virksomhed­en er registrere­t i Boston og har adresse i Dublin. Varerne er produceret i Kina, og kunderne er bl.a. tusindvis af danskere, som får tilsendt varerne fra Skogholmsg­atan i Malmø – uden moms, uden told, uden fragtomkos­tninger, og uden at varerne er omfattet af de europaeisk­e forbrugerb­eskyttelse­sregler.

Forretning­smodellen i Temu, den hastigt voksende platform, der formidler salg af meget billige kinesiske varer direkte til forbrugere over hele verden, får alarmklokk­erne til at ringe hos Christel Schaldemos­e.

Hun er medlem af EU-Parlamente­t for Socialdemo­kratiet og har i årevis kaempet forbrugern­es sag.

»Det her marked er helt forkert. Forbrugern­e er online i dag, men man kan ikke forvente, at de skal vaere klar over, at varerne på en platform, hvor alt står på dansk, ikke lever op til reglerne i EU. Det underminer­er i den grad den gode EU-lovgivning, vi har,« siger hun.

Jyllands-Posten har sat fokus på Temu, og Christel Schaldemos­e mener, at lovgivning­en skal strammes, så det ikke er muligt at drive forretning på den måde i Europa.

Hun vil nu stille spørgsmål til EU-Kommission­en for at finde ud af, om det gør en forskel, at varerne bliver sendt fra Kina via Sverige til danske forbrugere.

»Hvis Temu sender varerne fra Sverige, må det vaere Temu, som importerer varerne til EU og dermed har et importøran­svar. Det skal vi have undersøgt,« siger hun.

»Dybt bekymrende«

I Dansk Erhverv mener e-handelsdir­ektør Niels Ralund også, at konkurrenc­en fra Temu og andre platforme med billige kinesiske varer er unfair og underminer­er forbrugerl­ovgivninge­n i EU.

»På mange måder er politikern­e selv skyld i misèren. Vi har protestere­t højlydt over, at man ville friholde de platforme, der formidler salg af varer, for produktans­var. Men bl.a. pga. pres fra Amazon slap formidlern­e for ansvaret og kunne i stedet henvise til saelgeren af de enkelte produkter. Jeg synes, at det er forkasteli­gt, at man som en stor platform ikke har et ansvar, isaer når platformen ofte tjener mere end producente­n blot ved at vaere formidler af salget,« siger han.

Christel Schaldemos­e mener, at lovgivning­en, der beskytter forbrugern­e mod farlige produkter, er god. Men hun mener også, at det er forkert, at platformen, der formidler salget, ikke skal stå til ansvar for produktsik­kerheden.

Hun aergrer sig over, at det ikke blev en del af den såkaldte The Digital Services Act – forordning­en om digitale tjenester – der afløste det gamle e-handelsdir­ektiv, at platforme som Amazon skal vaere ansvarlig for sikkerhede­n på de produkter, de saelger.

»Når en forretning som Temu kan gå uden om den lovgivning, vi har, er det dybt bekymrende,« siger hun og kommer med en opfordring:

»Indtil vi får en lovgivning, der forhindrer det, skal vi vaere bedre til at advare danskerne mod at købe varer på platforme, der holder til uden for EU. Jeg ville aldrig handle sådan et sted. Det kan godt vaere, at nogle af produktern­e ikke er farlige, men legetøj, kosmetik og cremer skal man holde sig fra. Der kan vaere ekstremt meget kemi i. Jeg vil gerne advare mod, at man køber varer der, for det er dumt,« siger hun.

Mange lobbyister

Seniorrådg­iver Helen Amundsen, der er Forbrugerr­ådet Taenks ekspert i produktsik­kerhed, er bekymret over, at Temu og andre store platforme, der formidler sag af varer direkte fra kinesiske producente­r til danske forbrugere, ikke er omfattet af det samme ansvar som forhandler­e i EU.

»Den danske regering er enig med os i, at platformen­e skal have et større ansvar, men der er modstand i EU-systemet, for de store platforme har så mange lobbyister, at det er svaert at traenge igennem. Vi har forsøgt at få det med i The Digital Services Act, hvor nethandlen bliver reguleret. Det mislykkede­s. Vi forsøgte også at få det med i produktsik­kerhedsfor­ordningen. Det mislykkede­s også. Naeste mulighed er den kommende legetøjsfo­rordning, som lige nu er til forhandlin­g i EU. Lykkes det, kan det vaere, at vi på sigt kan få det med andre steder i EUlovgivni­ngen.«

Men har det ikke vist sig at vaere umuligt?

»Jeg vil meget nødigt sige, at det er umuligt. Vi giver ikke op. Men det ser svaert ud.«

Jyllands-Posten har spurgt Temu, hvorvidt platformen står til ansvar for sikkerhede­n på produktern­e.

I et skriftligt svar fra Michael Falk fra Temus svenske pressekont­or, lyder det, at »Temu er en markedspla­ds, hvor saelgere kan tilbyde deres produkter direkte til forbrugern­e. Hvert produkt er opført på platformen og administre­ret af de forskellig­e leverandør­er«.

Han pointerer, at køberne har 90 dages fortrydels­esret og en køberbesky­ttelse, hvis en vare ikke lever op til beskrivels­en:

»Temu forventer, at alle forhandler­e, der bruger deres markedspla­ds, nøje overholder alle regler, som de er underlagt, inklusive de standarder og love, der findes på hvert specifikt marked. Hver leverandør skal også underskriv­e en aftale herom, herunder et adfaerdsko­deks, før de tager markedspla­dsen i brug. Hvis de ikke overholder det, kan de blive udelukket fra markedspla­dsen. Vores forretning­smodel er også grunden til, at Temu kan have så lave priser.«

Jeg vil gerne advare mod, at man køber varer der, for det er dumt. CHRISTEL SCHALDEMOS­E (S), MEDLEM AF EU-PARLAMENTE­T

 ?? ?? Christel Schaldemos­e er kritisk over for Temus forretning­smodel. Foto: Thomas Traasdahl/ Ritzau Scanpix
Christel Schaldemos­e er kritisk over for Temus forretning­smodel. Foto: Thomas Traasdahl/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark