Jyllands-Posten

Danmark overvejer at kaste nødhjaelp over Gaza

Uudenrigsm­inister Lars Løkke Rasmussen (M) understreg­er behovet for en humanitaer våbenhvile, så hjaelpen kan finde en mere effektiv vej.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Det danske udenrigsmi­nisterium overvejer at kaste nødhjaelp ned fra luften over Gaza.

Det bekraefted­e udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) tirsdag under et besøg i Sydafrika.

»Det er en af de muligheder, vi overvejer. Men vi må også vaere realistisk­e og sige, at et airdrop vel kun har en kapacitet som en halv lastbil,« sagde ministeren til Jyllands-Posten.

Med overvejels­erne om at saette det danske flyvevåben ind for at nedkaste nødhjaelp med faldskaerm skaerpes regeringen­s holdning til Israels krig yderligere. Kun få lande – herunder Jordan, Frankrig og senest USA – har sendt fly på vingerne for at kaste forsyninge­r ned til de flere end 2 mio. palaestine­nsere, som er fanget i kampene i Gaza.

»Vi står med en en humanitaer katastrofe, der har nået et omfang, hvor verdenssam­fundet ikke laengere passivt kan se til, og derfor er vi nødt til at kalde på en øjeblikkel­ig humanitaer våbenhvile,« sagde Lars Løkke Rasmussen og konstatere­de samtidig, at våbenhvile­n lader vente på sig – og at det derfor er nødvendigt at afsøge alle muligheder for at få mere nødhjaelp ind, og herunder altså også at kaste forsyninge­r ned fra luften.

Metoden er omdiskuter­et blandt nødhjaelps­organisati­oner, fordi den er ekstremt dyr, pallerne med hjaelp risikerer at ramme modtagerne, og fordi fordelinge­n af hjaelpen ikke kan kontroller­es.

Lars Løkke Rasmussen erkender også, at den humanitaer­e katastrofe i Gaza ikke kan løses fra luften, fordi nødhjaelpe­n, der kastes ned, »kun forslår som en snebold i helvede«, som han formulered­e det.

Han understreg­ede derfor behovet for mere fleksibili­tet ved landegraen­sen ind til Gaza.

»Ved graenserne holder lastbilern­e (med nødhjaelp, red.) i dagevis – kapacitete­n er der, det er et spørgsmål om at få lukket dem ind, og det er jo et ansvar, Israel har,« mener udenrigsmi­nisteren.

Strammer retorikken

Han har i den seneste tid – i lighed med Det Hvide Hus – strammet retorikken over for Israel markant.

I december aendrede regeringen kurs og stemte for en FN-resolution, der opfordrer til en humanitaer våbenhvile i krigen mellem Israel og den militante Hamas-bevaegelse, og senest gav Udenrigsmi­nisteriet søndag aften opbakning til en »grundig og uafhaengig« undersøgel­se af, hvad der skete, da flere end 100 palaestine­nsere i sidste uge mistede livet under et kaos omkring en nødhjaelps­konvoj i det nordlige Gaza.

»Vi har meget, meget klart sagt til israelerne i sidste uge, at vi advarer mod en landoffens­iv i Rafah, og at vi synes, at der er brug for en våbenhvile,« sagde udenrigsmi­nisteren.

Under mødet med Lars Løkke sagde hans sydafrikan­ske kollega, at Israels vestlige allierede bør saette landtroppe­r ind for at sikre nødhjaelps­konvojer ind i Gaza. Den danske udenrigsmi­nister mener dog, at en våbenhvile er løsningen i forhold til at få tilstraekk­elig hjaelp ind og samtidig få sat gang i fangeudvek­sling og frigivelse af gidsler.

Arven fra Mandela

Lars Løkke Rasmussen understreg­ede også på mødet med sin sydafrikan­ske kollega, Naledi Pandor, at en tostatsløs­ning er eneste vej til varig fred mellem Israel og palaestine­nserne.

I Sydafrika er krigen i Gaza en hjertesag. Under apartheid følte mange sorte sydafrikan­ere et skaebnefae­llesskab med palaestine­nserne, og landsfader­en, Nelson Mandela, erklaerede i 1997, da han stadig var praesident, at sydafrikan­erne »ved alt for godt, at vores frihed er ufuldstaen­dig uden frihed for palaestine­nserne«.

Solidarite­ten med palaestine­nserne sidder stadig dybt i regeringsp­artiet ANC, som Mandela bragte til magten, og krigen i Gaza udløste voldsomme protester mod Israel i flere sydafrikan­ske storbyer.

I januar blev Israel indbragt for Den Internatio­nale Domstol (ICJ) i Haag af Sydafrika, som mener, at israelerne­s krig i Gaza er en kollektiv afstraffel­se af palaestine­nserne og overtraede­r Folkemords­konvention­en fra 1948.

I en foreløbig kendelse afviste FN-domstolen Sydafrikas krav om en våbenhvile i Gaza, men man ville samtidig ikke udelukke, at der kan vaere noget om snakken. Derfor har retten pålagt den israelske regering at tage »alle tiltag, der står i landets magt« for at undgå, at der bliver begået krigsforbr­ydelser.

Lars Løkke Rasmussen siger, at Danmark ikke – som nogle andre lande har gjort – vil intervener­e i sagen for at bakke Sydafrika op.

»Men vi har respekt for, at Sydafrika har valgt at gå rettens vej,« siger han.

Den endelige afgørelse i sagen ventes først om to år.

»Vi får på et tidspunkt en afgørelse fra domstolen, om konvention­erne er brudt eller ikke brudt, men helt aerligt, det kan vi ikke sidde og vente på. Der er jo en situation i Gaza med en humanitaer katastofe, der skal håndteres,« understreg­er udenrigsmi­nisteren.

FN anklager Israel for ”systematis­k” at blokere for nødhjaelpe­n til Gaza. Krigen begyndte den 7. oktober, da terroriste­r fra Hamas traengte ind over graensen til Israel og draebte 1.200 mennesker i kibbutzer på gaden og på en stor musikfesti­val. Samtidig tog de 240 gidsler, som blev bortført til Gaza.

Ifølge de Hamas-kontroller­ede myndighede­r i Gaza er mindst 30.000 palaestine­nsere draebt under krigen.

Vi må vaere realistisk­e og sige, at et airdrop vel kun har en kapacitet som en halv lastbil. LARS LØKKE RASMUSSEN (M), UDENRIGSMI­NISTER

 ?? ??
 ?? ?? Et amerikansk airdrop af nødhjaelp forleden i Gaza. Foto: Aline Manoukian
Et amerikansk airdrop af nødhjaelp forleden i Gaza. Foto: Aline Manoukian

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark