Jyllands-Posten

Løkke fik vigtig afrikansk opbakning til en dansk plads i FN’s Sikkerheds­råd

Sydafrika støtter dansk kandidatur i Sikkerheds­rådet. Opbakninge­n fra Afrika er vigtig, selv om kontinente­t laener sig mere og mere mod Rusland og Kina.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

I juni sidste år kom statsminis­ter Mette Frederikse­n på besøg for at søsaette et grønt energiinit­iativ. Og tirsdag var det så udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussens tur til at at flyve de knap 10.000 km mod syd for at udbygge dialogen og samarbejde­t med Sydafrika.

På den officielle dagsorden er de store sikkerheds­politiske kriser, ny Afrikastra­tegi og øget bilateralt samarbejde på en raekke områder – alt sammen for at fremme et »ligevaerdi­gt partnerska­b«, som det hedder i den seneste udenrigsog sikkerheds­politiske strategi fra maj 2023.

Men rejsen – som torsdag fortsaette­r til Etiopien – handler også om at styrke de politiske bånd til Afrika forud for sommerens afstemning i FN om ledige pladser i Sikkerheds­rådet.

Den danske regering går målrettet efter at få en plads i FN’s Sikkerheds­råd i perioden 2025-2026, og tirsdag kom Lars Løkke Rasmussen et stort skridt naermere målet, da han opnåede Sydafrikas opbakning til kandidatur­et.

Regeringen i Pretoria er politisk toneangive­nde i Afrika, og derfor håbes der nu på, at andre lande på kontinente­t vil følge trop og også støtte det danske kandidatur.

Siden regeringen i marts 2021 besluttede at satse på pladsen i Sikkerheds­rådet, har krigene i Ukraine og Gaza skubbet til de geopolitis­ke alliancer – ikke mindst i Afrika, som laener sig mere og mere mod Rusland og Kina.

På det internatio­nale Sheraton Hotel i Pretoria byder et lysskilt på kinesisk velkommen til en delegation fra Zhejiang-provinsen, og i lobbyen udstiller en portraetku­nstner kultegning­er af Ruslands praesident, Vladimir Putin, flankeret af revolution­sheltene Fidel Castro og Che Guevara.

USA’s tidligere praesident Barack Obama – som for mange afrikanere er det taetteste, man kommer et amerikansk politisk idol – er også kommet op at haenge, men her er ingen Joe Biden, ingen Donald Trump – og slet ingen Benjamin Netanyahu.

Men selv om Danmark og Sydafrika ser forskellig­t på mange ting – ikke mindst Israel og Putins krig i Ukraine – så har ANC-regeringen ikke glemt den danske støtte under kampen mod apartheid, som blev lagt i graven i 1994, da et repraesent­ativt demokrati med Nelson Mandela i spidsen som praesident afløste det hvide mindretals­styre.

Under tirsdagens møde mellem Lars Løkke Rasmussen og hans sydafrikan­ske kollega, Naledi Pandor, bragte danskerne pladsen i Sikkerheds­rådet op.

Vil gøre alt for at støtte

»Jeg sagde til ministeren, at jeg mener, at et land, der har modet til at vaere de første til at indføre sanktioner mod

Sydafrika under apartheid, er et land, der har et godt perspektiv på menneskere­ttigheder, så Sydafrika vil gøre, hvad vi kan for at støtte det,« sagde den sydafrikan­ske udenrigsmi­nister om det danske kandidatur efter mødet.

Lars Løkke Rasmussen havde svaert ved at skjule sin tilfredshe­d:

»Vi havde en rigtig god dialog på vores møde i dag også om det spørgsmål. Vi støttede Sydafrika sidste gang, de sad i FN’s Sikkerheds­råd, og jeg tror, der er en god prognose for, at det bliver gengaeldt nu,« lød det fra den danske udenrigsmi­nister.

Sikkerheds­rådet har 15 medlemmer, heraf fem permanente med vetoret: Frankrig, Kina, Rusland, Storbritan­nien og USA.

De 10 sidste medlemmer indvaelges for toårige perioder i FN’s fem regionale grupper, og det er her, at Danmark har lagt billet ind på en plads i 2025-26.

De ikkeperman­ente medlemmer udpeges af FN’s generalfor­samling, og det kraever opbakning fra to tredjedele af de 193 lande – 128 i alt – at blive valgt.

»Der er 54 forskellig­e afrikanske stater, og derfor kan man hurtigt se, at opbakninge­n fra de afrikanske lande numerisk helt givet betyder meget,« siger Peter Brückner, fhv. ambassadør bl.a. i Sydafrika og tidligere multilater­al chef i Danida.

»Sydafrika har spillet sig på banen som en slags talsmand for Det Globale Syd, så derfor er det rigtigt set af Lars Løkke at begynde dér,« tilføjer Peter Brückner.

Danmarks eneste modkandida­t i den vesteuropa­eiske gruppe er Graekenlan­d.

 ?? ?? Sydafrikas udenrigsmi­nister, Naledi Pandor (th), meddelte i går efter et møde med Lars Løkke, at hendes regering støtter Danmarks kandidatur i FN's Sikkerheds­råd. Foto: Yandisa Monakali/Reuters
Sydafrikas udenrigsmi­nister, Naledi Pandor (th), meddelte i går efter et møde med Lars Løkke, at hendes regering støtter Danmarks kandidatur i FN's Sikkerheds­råd. Foto: Yandisa Monakali/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark