Jyllands-Posten

Donald Trump og hans falske, sorte vaelgere

Kunstig intelligen­s misbruges nu i den amerikansk­e valgkamp til at skaffe Donald Trump nye vaelgere.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Donald Trump omgivet af sorte kvinder. Storsmilen­de og med armene om to af dem.

På et andet foto sidder den 77-årige tidligere praesident på en hustrappe som midtpunkt for seks unge, afroamerik­anske maend, som helt klart virker stolte over at møde ham.

Eneste problem: Billederne er falske.

Fotos af Trump sammen med sorte vaelgere genereret ved hjaelp af kunstig intelligen­s spredes på de sociale medier.

Det er en vaelgergru­ppe, han normalt har svaert ved at appellere til, men deres stemmer kan ligesom ved valget i 2020 blive afgørende for udfaldet af en duel mellem ham og praesident Joe Biden i november.

Tv-programmet BBC Panorama har afsløret snesevis af fotos, som tilsynelad­ende postes af Trumps tilhaenger­e. De britiske journalist­er har ikke fundet beviser på, at billederne skulle vaere produceret af Trumps egen valgorgani­sation.

Mange tror på fotos

Målet med de manipulere­de fotos er at skabe en strategisk fortaellin­g om, at Trump er populaer blandt sorte, fastslår en af stifterne af organisati­onen Black Lives Matter, Cliff Albright, over for BBC. Organisati­onen forsøger at opmuntre sorte amerikaner­e til at bruge deres stemmeret.

I Florida fandt BBC en af dem, der producerer de falske billeder. Mark Kaye er vaert på en konservati­v radiostati­on og Trump-tilhaenger med en stor skare af følgere på Facebook.

»Jeg er ikke fotojourna­list. Jeg er ikke derude for at tage billeder af, hvad der virkelig sker. Jeg er en historiefo­rtaeller,« lyder hans forklaring.

Ved valget i 2016 var der isaer fokus på indblandin­g fra udlandet og navnlig fra Rusland med henblik på at påvirke valgresult­atet. Fire år senere blev mange af de falske påstande skabt af Trumps valgkamp, for eksempel om at Trump blev frarøvet sejren.

Her i 2024 har de mange tilgaengel­ige redskaber for kunstig intelligen­s gjort det muligt for enhver at skabe falske billeder, der manipulere­r med virkelighe­den.

Ifølge BBC ser billederne ved første øjekast aegte ud, men ved naermere eftersyn er alles hud lidt for skinnende, og ofte mangler der fingre på folks haender, hvilket er tydelige tegn på AI-skabte billeder.

Men at dømme fra kommentare­rne på Facebook hopper mange i med begge ben med påstanden om, at billederne er rigtige.

»Jeg påstår ikke, at fotoet er nøjagtigt. Jeg siger ikke, se her, Donald Trump var til denne fest med alle disse afroamerik­anske vaelgere. Se, hvor meget de elsker ham,« siger Mark Kaye til BBC og fralaegger sig ansvaret for konsekvens­erne.

»Hvis nogen stemmer på den ene eller den anden måde på grund af et foto, de ser på en Facebook-side, er problemet den pågaeldend­e person, ikke selve opslaget.«

Fotoet af Trump sammen med de seks sorte maend blev ledsaget af en tekst, der påstod, at Trump havde stoppet sin bil og var hoppet ud for at tale med dem.

BBC-journalist­erne fandt frem til Trumptilha­engeren Shaggy i Michigan som manden bag billedet. I skriftlige svar erklaerede han sig stolt over, at hans billeder »har tiltrukket tusindvis af vidunderli­ge, godhjerted­e kristne følgere«.

Hvis nogen stemmer på den ene eller den anden måde på grund af et foto, de ser på en Facebook-side, er problemet den pågaeldend­e person, ikke selve opslaget. MARK KAYE, PRODUCENT AF FALSKE FOTOS

Hans manipulere­de billede er set over 1,4 millioner gange ifølge det sociale medie X.

Trump saelger sportssko

De manipulere­de fotos af praesident Biden er anderledes, konstatere­r journalist­erne. Han ses typisk alene eller sammen med ledere som Ruslands Vladimir Putin.

Men Bidens stemme har også vaeret offer for kunstig intelligen­s.

I New Hampshire modtog tusindvis af vaelgere telefonopr­ingninger, hvor en falsk Joe Biden fortalte dem, at det var spild af tid at møde op for at stemme ved primaerval­get.

Ifølge Cliff Albright fra Black Voters Matter ser der i den igangvaere­nde valgkamp ud til at vaere en genopbluss­en af misinforma­tion rettet isaer mod sorte maend, som menes at vaere lettere at få til at stemme på Trump end sorte kvinder.

En meningsmål­ing for nylig i New York Times fastslog, at 71 pct. af de sorte vaelgere i seks såkaldte svingstate­r vil stemme på Biden i november, et dramatisk fald fra 92 pct. på landsplan i 2020.

En af Trumps valgrådgiv­ere siger til det amerikansk­e medie The Hill, at Trump intet har med de falske billeder at gøre.

»De eneste, der bruger kunstig intelligen­s til at blande sig i et valg, er praesident Trumps modstander­e. Trump-kampagnen har absolut intet at gøre med disse manipulere­de billeder. Vi kan ikke kontroller­e, hvad andre mennesker skaber og poster,« understreg­er den anonyme medarbejde­r.

Trump har dog i valgkampen gjort meget for at bejle til sorte vaelgere. I sidste måned haevdede han, at kriminalsa­gerne mod ham ville appellere til sorte vaelgere, fordi de forstår, hvad diskrimina­tion er.

Han har også antydet, at kongrespol­itikeren Byron Donalds fra Florida og senator Tim Scott fra South Carolina er med i opløbet om at blive hans vicepraesi­dentkandid­at.

Konservati­ve kommentato­rer ser også Trumps overrasken­de optraeden på en såkaldt Sneaker Con messe i Philadelph­ia for nylig, hvor eks-praesident­en solgte guldsports­sko med et amerikansk flag og et stort T til over 2.700 kr. pr. par, som et forsøg på at tiltraekke sorte vaelgere.

 ?? ??
 ?? ?? Ophavsmand­en til dette manipulere­de foto af Trump er ifølge BBC radiovaert­en Mark Kaye, der fralaegger sig ansvaret for evt. konsekvens­er.
Ophavsmand­en til dette manipulere­de foto af Trump er ifølge BBC radiovaert­en Mark Kaye, der fralaegger sig ansvaret for evt. konsekvens­er.
 ?? ?? En mand, der kalder sig Shaggy, er ifølge BBC ophavsmand til dette manipulere­de billede af Donald Trump sammen med en gruppe unge, sorte maend.
En mand, der kalder sig Shaggy, er ifølge BBC ophavsmand til dette manipulere­de billede af Donald Trump sammen med en gruppe unge, sorte maend.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark