Jyllands-Posten

Jon Wiggins’ stemme kan blive et problem for Trump

Super Tuesday gjorde Jon Wiggins det, som mange uafhaengig­e og republikan­ske vaelgere har gjort.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk ARLINGTON, VIRGINIA

Jon Wiggins står foran den lille metodistki­rke i det overvejend­e demokratis­k sindede nabolag i Arlington i staten Virginia. Han har netop vaeret inde og afgive sin stemme til Republikan­ernes primaerval­g på Super Tuesday.

Stemmen gik til den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley.

»Jeg godt lide hendes stil. Hun vil bringe stabilitet til Det Republikan­ske Parti. Alternativ­et kan jeg slet ikke baere. Donald Trump er farlig ikke bare for USA, men for hele verden,« siger Jon Wiggins.

Som uafhaengig vaelger tilhører Jon Wiggins, der er forsknings­professor, en af de vaelgergru­pper, som valgstrate­gerne vil holde saerligt øje med denne Super Tuesday i USA. Normalt stemmer Jon Wiggins nemlig republikan­sk. Men det vil han ikke gøre til november, hvis den republikan­ske praesident­kandidat hedder Donald Trump, siger han.

»Nej, der vil jeg stemme på Joe Biden. Ikke fordi jeg er enig med alt, hvad han står for, men simpelthen fordi, jeg ikke vil have, at Doat nald Trump bliver praesident,« siger han.

Den slags vaelgere er der flere af foran metodistki­rken i Arlington på Super Tuesday, som er en de største valgdage i USA. I år bliver der denne tirsdag afholdt primaerval­g i hele 15 stater – herunder bl.a. Alaska, Arkansas, Californie­n, Utah og Virginia. I Virginia kan vinderen snuppe hele 48 af de delegerede, der er med til at udpege den republikan­ske praesident­kandidat.

Derfor er valget ekstremt vigtigt. Det ved Jon Wiggins godt:

»Det er derfor, at jeg er kommet her i dag,« siger han.

»For meget kaos«

Det samme er pensionist­en og republikan­eren Philip Newton, der tidligere har arbejdet i det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium, Pentagon. Også han har stemt på Nikki Haley:

»Vores land vil ikke kunne klare fire år mere med Donald Trump. Han bringer for meget kaos med sig,« siger han.

Ligesom Ron Wiggins vil Philip Newton heller ikke stemme på Donald Trump til praesident­valget:

»Nej, det vil jeg ikke. Der går min stemme til Joe Biden. Men det bliver et frygteligt valg. For jeg kan ikke lide nogen af de to kandidater,« siger Phillip Newton, inden han forsvinder ind gennem glasdøren til stemmested­et i metodistki­rken.

I mange af primaerval­gsstaterne er det ikke et krav,

man skal vaere f.eks. republikan­er for at stemme i det republikan­ske primaerval­g. Det er det heller ikke i Virginia.

Indtil videre har det gjort, at mange moderate og uafhaengig­e vaelgere har stemt på Nikki Haley. Men det betyder ikke, at hun har nok stemmer til at vinde over Donald Trump. Til gengaeld kan Donald Trump gå hen og få store problemer, hvis vaelgerne gør ligesom Ron Wiggins og Philip Newton siger, at de vil gøre, og lader vaere med at stemme på den tidligere praesident til november.

Det sagde valgforske­ren Richard Czuba forleden til nyhedsbure­auet AP, hvor han pegede på, at mange af de vaelgere, der ikke stemmer på Donald Trump under primaerval­get, formentlig heller ikke vil gøre det til praesident­valget.

»Det er en fortaellin­g, der kan få store konsekvens­er til november,« sagde han.

I både New Hampshire og South Carolina fik Nikki Haley i begge stater omkring 40 pct. af stemmerne, og det er det tal, der er interessan­t, fordi det viser, at der er mange republikan­ske vaelgere, der har et problem med den tidligere praesident.

Tilbage foran metodistki­rken er Ron Wiggins på vej til at gå. Han peger over på sin nabo Zubin Kapor, der også har stemt på Nikki Haley.

»Normalt stemmer jeg demokratis­k. Men i dag stemmer jeg på Nikki Haley for at forhindre at Trump bliver praesident,« siger han.

 ?? ?? Jon Wiggins står her foran valgstedet i metodistki­rken på Irving Street i Arlington i Virginia. Foto: Matias Seidelin
Jon Wiggins står her foran valgstedet i metodistki­rken på Irving Street i Arlington i Virginia. Foto: Matias Seidelin

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark