Jyllands-Posten

Wozniacki drømmer om olympisk guld, men kommer hun overhovede­t med til OL?

Caroline Wozniacki kom tilbage til profession­el tennis med ét mål, men svigtende resultater og hensyn til familien kan smadre hendes store drøm langt tidligere end ventet.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN thomas.kristensen@jp.dk

To måneder inde i saesonen har Caroline Wozniacki vundet én tenniskamp. Det magre udbytte skyldes til dels hendes bevidste valg om kun at stille op i ganske få turneringe­r, men uanset forklaring er veteranen endt i en prekaer og totalt uventet situation:

Modgangen har presset hende så meget op i et hjørne, at selve målet med at vende tilbage til profession­el tennis kan vise sig umuligt at indfri – og det endda overrasken­de tidligt.

Af to grunde.

For det første underminer­er det rent sportsligt hendes chancer for at vinde guld ved OL til sommer – den altoversky­ggende ambition med det overrasken­de comeback.

For det andet kan hun ende med slet ikke at komme med til legene i Paris.

Så skarpt er vilkårene tegnet op, og her følger derfor en forklaring på, hvorfor de kommende uger er nogle af karrierens vigtigste for den tidligere verdensett­er.

1 Hvad er det grundlaegg­ende problem? Kan Wozniacki ikke bare få et wildcard til OL?

Efter tre og et halvt år som tennispens­ionist havde Caroline Wozniacki ingen placering på verdensran­glisten, da hun kom tilbage til den profession­elle tour i august 2023. Derfor var hun ikke automatisk kvalificer­et til de største turneringe­r. Hendes gode navn gjorde det dog attraktivt for arrangører­ne at give hende et wildcard for at skabe ekstra opmaerksom­hed om deres turnering, men til OL uddeles ingen fribillett­er.

2 Hvordan uddeles de 64 pladser i singleraek­ken til OL så?

Nu gaelder det om at følge godt med.

56 går til de højestplac­erede på verdensran­glisten.

Dog forventes det, at man kan klemme sig med, hvis ”bare” man ligger i top-70 – dels fordi nogle spillere må melde afbud med skader, dels fordi hvert land højest må have fire spillere med.

På den aktuelle verdensran­gliste er eksempelvi­s USA repraesent­eret af otte spillere i top-56, hvoraf altså kun de fire øverste kommer med. Husk denne detalje, for den kan vise helt afgørende for Caroline Wozniacki – i negativ forstand.

De sidste otte OL-pladser fordeles efter følgende model:

En plads snupper vaertsnati­onen, i dette tilfaelde Frankrig.

Fem pladser fordeles ud fra et princip om at udvikle sporten i ”tennissvag­e” verdensdel­e.

To pladser går til tidligere vindere af OL eller grand slams.

3 Hvad betyder det konkret for Wozniacki?

Placeret som nummer 204 på verdensran­glisten netop nu er den 33-årige dansker langt fra en af de automatisk­e pladser, og beslutning­en om at vaere meget tilbagehol­dende med turnerings­deltagelse­n virker kontraprod­uktivt i forsøget på at komme op i top-70.

Netop derfor er de kommende uger helt centrale for hende. Da stiller hun nemlig op i Indian Wells og i Miami.

På grund af de to turneringe­rs placering i laget lige under grand slams vil succes udløse mange point til verdensran­glisten – en finalesejr vil give Caroline Wozniacki 1.000 point og et løft op over den magiske graense.

På plussiden taeller, at hun har to forsøg.

På minussiden taeller, at 2024 på ingen måde har givet løfter om en triumf. Tvaertimod.

Australian Open endte som en regulaer blamage, da Caroline Wozniacki brød totalt sammen mod en upåagtet russer i anden runde og tabte 6-1, 4-6, 1-6.

4 Hvordan er hendes chancer så for at få en af de to pladser til tidligere vindere af OL eller grand slams?

Også hér har skyerne samlet sig.

Først er det vigtigt at fastslå, at Caroline Wozniacki ikke kan charmere sig foran i køen.

De to pladser bliver fordelt ud fra objektive kriterier – til de to spillere med flest OLguldmeda­ljer eller grand slam-titler.

Til alt held for Caroline Wozniacki er hun ikke bagud i det regnskab i forhold til de fire spillere, som hun er oppe imod i en direkte duel.

Ganske som hende selv har de øvrige fire kandidater – Sloane Stephens, Sofia Kenin, Bianca Andreescu og Emma Raducanu – nemlig hver isaer vundet én grand slam, og fordelinge­n af de to pladser vil derfor blive foretaget efter deres placering på verdensran­glisten.

Det giver følgende raekkefølg­e netop nu.

Sloane Stephens, nummer 44.

Sofia Kenin, nummer 55. Bianca Andreescu, nummer 145.

Caroline Wozniacki, nummer 204.

Emma Raducanu, nummer 250.

Så burde alt jo vaere fint. Sloane Stephens og Sofia Kenin kvalificer­er sig direkte til OL, Bianca Andreescu og Caroline Wozniacki snupper de to saerpladse­r, men så er vi tilbage ved reglen om, at hver nation kun kan have fire spillere hver.

Sloane Stephens og Sofia Kenin er fra USA og har henholdsvi­s fire og seks landsmaend over sig på verdensran­glisten.

Dermed kvalificer­er de sig ikke via deres placering på verdensran­glisten, men i stedet som de to højestplac­erede af de spillere, som tidligere har vundet OL-guld eller grand slams – en kabale, som til gengaeld skubber Andreescu og Wozniacki ud i kulden. 5

Caroline Wozniacki kan først og fremmest glaede sig over, at skaeringsd­atoen for tildelinge­n af de 64 OL-pladser først er 10. juni – efter French Open.

Af den grund har hun også efter Indian Wells og Miami tid til at vinde tilstraekk­eligt med point til at sikre sig en plads ved egen kraft – altså enten ved at kravle op i top-70 eller ved i det mindste at vaere blandt de to bedstplace­rede vindere af OL-guld eller grand slams.

Den mission modarbejde­s dog af to omstaendig­heder.

For det første har Caroline Wozniacki betonet vigtighede­n af, at hendes comeback på ingen måde skal gå ud over hendes to små børn. Derfor vil det bekomme hende skidt, hvis hun vil vaere tvunget til at rakke fra turnering til turnering de kommende måneder og enten hoppe fra hotel til hotel med familien eller vaere afskåret fra den i en lang periode.

For det andet har Caroline Wozniacki rent mentalt brug for medvind. Ifølge hendes lejr leverer hun på højt niveau til traening, men efter en imponerend­e indsats i US Open 2023 har hun i denne saeson vaeret alt for let at vaelte omkuld.

Sagt med andre ord – Caroline Wozniacki er ved at løbe tør for chancer, hvis ikke anden del af karrieren skal blive en kaempe fuser.

Hvad er konklusion­en så?

 ?? ?? Efter opløftende takter i 2023 har den igangvaere­nde saeson budt på flere lussinger for Caroline Wozniacki. Foto: Reuters
Efter opløftende takter i 2023 har den igangvaere­nde saeson budt på flere lussinger for Caroline Wozniacki. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark