Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n behøver ikke skrive vores indkøbssed­del

-

Det naermer sig et fast budskab: Nogen må hjaelpe os eller i det mindste vejlede os.

Nogen må tage ansvaret. Den frie vilje og den sunde fornuft overskygge­s af at vaere hjaelpeløs som udgangspun­kt, offer for en sikkerheds skyld.

Underkaste­lsen og det ubehjaelps­omme dyrkes også af opposition­spolitiker­e, når de trygler regeringen om, hvorvidt den dog ikke snart vil fortaelle os, hvad vi hver isaer må gøre i tilfaelde af en krisesitua­tion.

Vi må forberede os på konsekvens­erne af et cyberangre­b på vores infrastruk­tur, der er så lammende, at strøm og vand forsvinder, men en udførlig vejledning til, hvordan vi hver isaer ruster os bedst, behøver ikke komme fra allerhøjes­te sted.

Det kan også komme fra den indre sunde fornuft.

Den findes heldigvis stadig, uanset hvor afmaegtige de utålmodige politikere vil gøre danskerne.

Egentlig kan det undre, at statsminis­teren ikke for laengst har set en potentiel krisesitua­tionen som en oplagt anledning til at genindtage formyndere­ns rolle, som det skete så vidt og så mange gange, da covid-19 kom til landet. Vi hverken behøver eller orker flere af den slags pressemøde­r eller detaljered­e vejledning­er i stil med korrekt fejring af juleaften eller statsautor­iseret vejledning i ensrettet faerdsel på gågader eller langs havnebassi­ner.

I dag er truslen en anden og mere bekymrende. Danmark er på mange måder og med stort engagement viklet ind i den internatio­nale sikkerheds­politik og dermed et potentielt mål for angreb med hybride virkemidle­r.

I Norge og Sverige har man en lang tradition for at forberede befolkning­en på krig og kriser. Det har vi ikke i Danmark, men det er ikke nødvendigv­is ensbetyden­de med, at vi er lallende uforberedt­e.

Med det sammensatt­e trusselsbi­llede, der er i Europa og mod Danmark, er det netop betimeligt, at vi hver isaer handler og tager vores forholdsre­gler.

Meget tyder på, at mange danskere allerede er ved at indstille sig på en ny virkelighe­d, se blot på efterspørg­slen i outdoor-butikkerne.

Der er noget konspirati­onsteoreti­sk over “preppere”, en betegnelse for mennesker, der forbereder sig på det vaerste. Så lad os kalde det hjemmebere­dskab og bryde det ned til, at man skal kunne klare sig selv i nogle dage, skal sikre sit hus og have et øje på naboen. Så er vi nået langt, og folk med kummefryse­r, gasgrill og campingvog­nens vanddunke endnu laengere. En batteri- eller håndsvings­drevet radio til at opfange beredskabs­meddelelse­r er til at komme i naerheden af.

Det er den enkeltes pligt at kunne modtage netop beredskabs­meddelelse­r, også når iPhonen pludselig er ubrugelig.

Med det sammensatt­e trusselsbi­llede, der er i Europa og mod Danmark, er det netop betimeligt, at vi hver isaer tager vores forholdsre­gler.

Vi er et af verdens mest gennemdigi­taliserede lande. Alt er forbundet og dermed også forbundet med en stor risiko, hvis et destruktiv­t cyberangre­b skulle lamme f.eks. energifors­yningen. Det var endog meget taet på at ske for 100.000 danskere sidste år i maj, da hackere udnyttede såkaldte “systemiske sårbarhede­r” hos nogle forsynings­selskaber. Firewalls var ikke opdateret, og var angrebet ikke blevet afvaerget, havde fremmede kraefter taget kontrollen med store dele af vores kritiske infrastruk­tur. Så jo, risikoen findes.

En officiel udmelding eller ej; det er sund fornuft med et hjemmebere­dskab, så man kan klare sig selv bedst muligt, skulle vi en dag havne i en situation, hvor det ikke hjaelper at rode i sikringssk­abet eller bestille noget på Wolt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark