Jyllands-Posten

Byg faelles forsvar op: Vi må laegge frygten fra os

- ANDERS FOGH RASMUSSEN Fhv. statsminis­ter og generalsek­retaer for Nato

er nu med i Nato. Det tog sin tid. Men vi står taettere end nogensinde før. Danmark har som det første nordiske land indgået en sikkerheds­aftale med Ukraine. Før det var Storbritan­nien, Tyskland, Frankrig ude med det samme. Siden er Canada og Italien fulgt efter. Flere er på vej.

Da jeg af den ukrainske praesident Zelenskyj i 2022 blev bedt om at saette mig for bordenden sammen med hans stabschef og arbejde på de rammeaftal­er, der nu er ved at samle opbakning i hele Vesten, var der meget modstand mod det i Europas hovedstaed­er. Det tog sin tid. Men vi har nået et godt resultat.

Det er vaerd at huske på i disse dage, hvor jeg oplever en forståelig bekymring hos nogle borgere i Europa. I Danmarks nabolande bliver indbyggern­e advaret om, at de skal vaere beredt på krig og kriser. Nogle frygter for, at Putin kan føre sine ambitioner videre end Ukraine, og at amerikaner­ne vil lade os stå med truslen alene, hvis Donald Trump bliver valgt.

Men den frygt

må vi laegge fra os.

Vi skal gøre mere for at øge modstandsk­raften mod et Rusland, der forsøger at ramme og skraemme os i Danmark. Men Putin er ikke i stand til at gøre mere end at forstyrre os i flere år, og selv derefter vil Nato-landene stå som et samlet bolvaerk, han ved, han ikke kan

hamle op med.

Det gaelder også, selv om Trump skulle blive valgt. At den tidligere praesident kraever, at vi betaler vores økonomiske bidrag til Nato, er ikke urimeligt, skønt han siger det på en klodset og skadelig måde. Men et stort flertal hos både Demokrater­ne

og Republikan­erne bakker op om alliancen med os. Trump vil heller ikke bryde sig om at tabe til Rusland. Så selv hvis katastrofe­n skulle ske, at de amerikansk­e vaelgere genvaelger ham, kan vi stadig regne med amerikaner­ne.

Amerikaner­ne bør til gengaeld også kunne regne med os. Derfor er der brug for at skrue op for produktion­skapacitet­en i den europaeisk­e forsvarsin­dustri. På den korte bane for at sende flere og staerkere våben til Ukraine.

Siden 2008 har Putin gradvist optrappet krigen, mens vi har fulgt tøvende efter. Først talte man i europaeisk­e hovedstaed­er om, at graensen gik ved at donere hjelme, siden kampvogne og i sidste uge langdistan­cemissiler. Man vinder ikke en krig med en skridt for skridt-strategi. Vi må give Ukraine muligheden for at overraske og overvinde.

Vi bør sende flere langtraekk­ende missiler, kampfly og ikke mindst den artilleria­mmunition, vi har lovet, men som er blevet forsinket. Vi skal hjaelpe ukrainerne med våben, så de kan udkaempe krigen på deres praemisser. Det har taget sin tid. Men forhåbentl­ig kan sikkerheds­aftalerne vaere med til at bane vejen for, at vi saetter fart på våbenlever­ancerne til Ukraine.

regeringer må sikre de nødvendige langtidsko­ntrakter med forsvarsvi­rksomheder­ne. Det får vi også brug for, når vi på den lange bane skal genopfylde lagrene og sørge for, at vores forsvar kan sikre den langsigted­e fred. Vi har brug for at bringe vores økonomi i en tilstand, hvor vi erkender, at Rusland vil forblive en aggressiv magt i mange år, og det er vi nødt til at forsvare os imod.

Vi bør ikke se på Putin med frygt. Vi bør se på Putin med beslutsomh­ed og sige: Først vil vi sørge for, at dine soldater taber i Ukraine, og så vil vi aldrig se dem igen

De europaeisk­e

Vi har brug for at bringe vores økonomi i en tilstand, hvor vi erkender, at Rusland vil forblive en aggressiv magt i mange år.

 ?? ?? Vi bør ikke se på Putin med frygt. Vi bør se på Putin med beslutsomh­ed og sige: Først vil vi sørge for, at dine soldater taber i Ukraine, og så vil vi aldrig se dem igen, skriver Anders Fogh Rasmussen. Arkivfoto: Alexander Nemenov
Vi bør ikke se på Putin med frygt. Vi bør se på Putin med beslutsomh­ed og sige: Først vil vi sørge for, at dine soldater taber i Ukraine, og så vil vi aldrig se dem igen, skriver Anders Fogh Rasmussen. Arkivfoto: Alexander Nemenov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark