Jyllands-Posten

Israel udøver ikke laengere legitimt selvforsva­r

- KASPER VALENTIN POULSEN Historiest­uderende, Københavns Universite­t

Knap 30.000. Så mange civile meldes draebt i Gaza, efter Israel svarede igen på Hamas’ brutale terrorangr­eb den 7. oktober 2023 for snart fem måneder siden.

Krigen har siden da udløst heftige reaktioner på begge sider af det politiske spektrum i den offentlige debat, hvor de to fløje kolliderer, alt imens det moderate synspunkt synes at vaere fanget i krydsilden mellem de to ekstremer, der tilsynelad­ende er mere optaget af semantik end fred. Den ene fløj råber, at ”Israel begår folkemord!”, mens den anden svarer, at ”Hamas selv baerer skylden for de civile tab ved at bruge dem som menneskeli­ge skjolde”.

Begge udlaegning­er af konflikten er udtryk for en forrået og decideret farlig mentalitet, der risikerer at korrumpere vores menneskesy­n.

Vi kan diskutere de juridiske termer og aspekter herfra og til juleaften. Begge udlaegning­er af konflikten er udtryk for en forrået og decideret farlig mentalitet, der risikerer at korrumpere vores menneskesy­n.

For lige så forurolige­nde det er at se en stigende og højlydt antisemiti­sme blandt visse segmenter af den pro-palaestine­nsiske venstreflø­j, lige så modbydelig­t er det at observere en tydelige indifferen­s over for palaestine­nsiske liv blandt dele af højrefløje­n.

Vi må aldrig nå til det punkt, hvor vi betragter civile som en aktiv del af konflikten og dermed legitime mål. På samme måde må vi aldrig drage danske jøder til ansvar for Israels handlinger eller romantiser­e Hamas som frihedskae­mpere. Målrettede angreb på civile vil altid vaere terror, uanset hvilken højere sag de nu end måtte udføres i.

Selv i forhold til Anden Verdenskri­g, hvor distinktio­nen mellem de ”gode” og ”onde” aldrig har vaeret tydeligere, er der bred historisk enighed om, at de allieredes bombardeme­nter af Hamborg og Dresden var terrorbomb­ninger. Målet helliger med andre ord langtfra altid midlet. Derfor kan ønsket om et selvstaend­igt Palaestina ikke retfaerdig­gøre brutale terrorangr­eb, på samme måde som et oprindelig­t legitimt modsvar fra Israels side ikke berettiger kollektiv afstraffel­se af en hel civilbefol­kning.

dokumentar­serien ”I magtens korridorer” på DR, der blandt andet udstiller verdens svigt af Bosnien, har jeg reflektere­t over et af seriens centrale spørgsmål: Vil historien dømme os for vores tøven og manglende indgriben? For hver dag der går, og nye frygtelige beretninge­r fra Gaza skildres i nyhederne, bliver jeg mere og mere overbevist om, at svaret er ja.

Efter at have set

laengere tillade os at vende det blinde øje til den horrible humanitaer­e tilstand i Gaza og de støt stigende civile tab. Det er og bliver katastrofa­lt og tragisk, ligegyldig­t hvordan man vender og drejer det.

Vi kan ikke

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark