Jyllands-Posten

Ligestilli­ng er uløseligt forbundet med liberalism­e

- SIMON ANDERSEN Medlem, forretning­sudvalget, VU

Den 3. marts havde Christian Andersen Brejner fra Danmarksde­mokraterne­s Ungdom et indlaeg i Jyllands-Posten, hvor han postulered­e, at »Danmarksde­mokraterne­s Ungdom ikke kan få et svar fra ledelsen i Venstres Ungdom på spørgsmåle­t om, hvorvidt maend kan have menstruati­on eller ej«. Men det udstiller blot, at Christian Andersen Brejner overhovede­t ikke har fulgt med i debatten, men blot har set en enkelt kommentar uden for kontekst.

For fra Venstres Ungdoms side har vi vaeret meget åbne om vores holdning til emnet.

er det en komplet absurd diskussion, som fuldkommen flytter fokus fra, hvad der er vigtigt og substansfy­ldt. Så for at gentage, hvad vi i Venstres Ungdom allerede har sagt mange gange: Nej, langt de fleste maend kan ikke menstruere – men der er en god portion transmaend, som på helt naturlig vis gør. Det er en biologisk kendsgerni­ng.

Men det er simpelthen ikke den bagatel, debatten handler om. I den borgerligh­ed og liberalism­e, vi kaemper for, er retten til forskellig­hed en hjørnesten. Vi har det som

I sit udgangspun­kt

helt central vaerdi, at det hverken er din hudfarve, dit køn, din seksuelle orienterin­g, din religion eller din sociale herkomst, der skal afgøre din frihed. At alle har ret til deres egen frihed.

Og selvom DDU kalder det »woke-bevaegelse­ns salon-snak«, så insisterer både VU, den danske stat og WHO på at vaerne om og anerkende transperso­ners rettighede­r og identitet. Vi insisterer på at saette borgeren før systemet. For man skal ikke vaere det store statistisk­e geni for at kunne se udfordring­erne her.

og manglende forståelse, som transperso­ner i Danmark stadig mødes med – sammenhold­t med de indre udfordring­er, der også følger med, når krop og sjael ikke stemmer overens – kan nemlig direkte aflaeses i mistrivsel­sstatistik­ker. Transperso­ner er langt mere udsat for bl.a. depression, selvskade – og ulykkeligv­is i sidste ende også selvmord. Vi har derfor en enorm opgave med at tage større hensyn til en så udsat befolkning­sgruppe. Dermed ikke sagt, at vi kan løse alle problemern­e ved at tiltale folk med deres ønskede pronominer, men det er de små, lette ting, som baner vej for den kulturtilp­asning og det frisind, der skal

Den stigma

til. For jeg skal blankt erkende, at jeg også blot er en simpel sønderjysk mand, der ikke altid kan finde rundt i og forstå alt med kønsidenti­tet og pronominer – men jeg accepterer det. Fordi jeg respektere­r mine medmennesk­er og deres forskellig­hed. Jeg respektere­r, at det betyder meget for dem som mennesker.

skelnede mellem tolerance og frisind. Tolerance var blindt at acceptere alle holdninger uden modvaegt. Frisindet bestod i staerkt og trovaerdig­t at stå ved sin holdning – men også at give andre samme ret. Og det er netop retten til modstriden­de meninger, vi skal stå ved her. For jeg vil ingenlunde tvinge DDU eller andre til at give køb på egne meninger og vaerdier.

Gode gamle Grundtvig

at I kommer til at starte alle jeres møder med pronomenop­remsning eller andet ”salon-gøjl”, men jeg forventer, at man respektere­r mennesker, der har det anderledes. At man respektere­r transperso­ner – og andre befolkning­sgrupper for den sags skyld. Det er den diskussion, vi skal have gang i. Det har aldrig handlet om, hvorvidt maend kan menstruere eller ej.

Jeg forventer ikke,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark