Jyllands-Posten

Cybersikke­rhed er en alvorlig blind vinkel

Cybersikke­rhed er et vaesentlig­t element i vores forsvar, men det lovforslag, som skal udmønte et nyt direktiv om cybersikke­rhed, skulle have vaeret fremsat i denne måned, men kommer nu først til oktober. Det er ikke rettidig omhu.

- CHRISTIAN HAVE Teknologid­irektør, Logpoint

Danmark er i fuld gang med at opruste det danske forsvar. Det er der god grund til med tanke på de geopolitis­ke stridighed­er, verden står over for. Stridighed­er, som også skaber øget usikkerhed i Danmark. Den nye sikkerheds­politiske virkelighe­d er, at Danmark står midt i en hybrid krig.

Center for Cybersikke­rhed vurderer, at »hackergrup­per tilknyttet fremmede stater forbereder sig på at kunne udføre destruktiv­e angreb med kort varsel« i Danmark. Ifølge Center for Cybersikke­rhed bruger stater blandt andet cyberspion­age til at forberede destruktiv­e cyberangre­b. Truslen for cyberspion­age vurderes at vaere meget høj og kommer isaer fra Kina og Rusland.

EU forsøger at haeve barren for cybersikke­rhed på tvaers af medlemslan­dene med et nyt cybersikke­rhedsdirek­tiv kaldet NIS 2.

Direktivet er en direkte konsekvens af den voksende cybertruss­el og en stigning i cyberangre­b. Det introducer­er minimumskr­av for, hvordan virksomhed­er, organisati­oner og myndighede­r, der udgør samfundskr­itiks infrastruk­tur, håndterer cybersikke­rhed – og sanktioner i form af bøder og straffe for dem, der ikke lever op til kravene.

Alligevel fremstår cybersikke­rhed som en blind vinkel i Danmark. I denne måned meldte Forsvarsmi­nisteriet ud, at det danske arbejde med direktivet er forsinket. Danmark kommer således til at overskride EU’s deadline for implemente­ringen af direktivet, som er oktober 2024.

Cyber indgår allerede i den hybride krig, der føres i Danmark. Forleden kom det frem, at Netcompany, der er leverandør af en raekke statslige it-systemer, var blevet hacket. Hackergrup­pen bag påstår at have password til statens systemer, som hackere i vaerste fald kan udnytte til at tiltuske sig adgang og forårsage stor skade på vigtige statslige systemer.

Sidste år var et cyberangre­b ved at lamme dele af den danske energisekt­or, herunder el, varme og vand. SektorCERT udarbejded­e en rapport i kølvandet på angrebet, og konstatere­de at »dansk, kritisk infrastruk­tur er under konstant cyberangre­b fra fremmede aktører«, og »at der bruges cybervåben mod vores infrastruk­tur, som kraever nøje monitoreri­ng og avanceret analyse at opdage«.

forsvarsko­nference DDAC løb af stablen i København for nylig. Her var mere end 300 deltagere fra Forsvaret og den danske

Den danske

forsvars- og sikkerheds­branche samlet for at se naermere på Danmarks rolle i Nato og EU. Cybersikke­rhed var ét af tre spor på agendaen, og Morten Bødskov belyste problemati­kken i sin tale på konference­n. Cybersikke­rhed er også et af kerneområd­erne for indkøb og logistik i Forsvaret, så dem, der i bogstaveli­gste forstand står i frontlinje­n, tager truslen meget alvorligt.

egentlig på spil, hvis et cyberangre­b rammer vores kritiske infrastruk­tur? Konsekvens­erne er enorme og har direkte indflydels­e på samfundets sammenhaen­gskraft.

Forestil dig, at strømforsy­ningen svigter på grund af et cyberangre­b. Det kan lamme virksomhed­er, stoppe produktion­slinjer og forstyrre dagligdage­n for almindelig­e danskere. Ingen elektricit­et, ingen gadebelysn­ing, køleskabe og frysere virker ikke, og livsvigtig­e maskiner på hospitaler­ne bliver sat ud af spil.

Vandforsyn­ingen er også sårbar over for cyberangre­b, og aktører kan enten lukke helt for vandforsyn­ingen eller indstille vandvaerke­rne, så vandet ikke bliver renset ordentligt eller ligefrem bliver sundhedssk­adeligt.

Det har store konsekvens­er for den enkeltes helbred og kan føre til alvorlig smittespre­dning af sygdomme.

Hvad er der

Rammer et cyberangre­b et økonomisk system såsom dankort-terminaler, kan det saette en stopper for økonomiske transaktio­ner og gøre det svaert for virksomhed­er at handle og for borgere at få fat i varer som mad og medicin.

I byområder som København, hvor intelligen­te systemer regulerer lyskurvene, kan et angreb føre til trafikkaos og farlige forhold, som forstyrrer folk, der bevaeger sig ud i byen. Og hvis beredskabs­køretøjer ikke kan nå frem til ulykkesste­der, kan det koste menneskeli­v.

Kort sagt går cyberangre­b på kritisk infrastruk­tur ud over danskernes livskvalit­et. Isaer når det danske samfund er så digitalise­ret og teknologia­fhaengigt, som det er.

Spørgsmåle­t er, hvem der tager ansvar for at beskytte vores kritiske infrastruk­tur mod cyberangre­b. Her kunne man pege på en raekke aktører, der burde. Politikere

eller de organisati­oner, der udgør den samfundskr­itiske infrastruk­tur, for eksempel.

Det danske lovforslag, som skal implemente­re cybersikke­rhedsdirek­tivet i Danmark, skulle have vaeret fremsat i denne måned, men kommer nu i oktober i stedet. Det er i sig selv aergerligt.

DI Digital peger på, at udskydelse­n vil resultere i et implemente­ringskaos. Derfor foreslår de en overgangsp­eriode, hvor virksomhed­er ikke vil blive straffet, hvis de ikke lever op til de nye krav.

Men det er mig magtpåligg­ende at understreg­e, at det hverken er i virksomhed­ernes eller borgernes interesse. Det vidner tvaertimod om, at brancheorg­anisatione­n har misforståe­t opgaven. Sagens kerne er ikke at undgå straffene eller bøderne. Den er at sikre den kritiske infrastruk­tur, som vi alle er afhaengige af, for at samfundet fungerer.

Spørgsmåle­t er, hvem der tager ansvar for at beskytte vores kritiske infrastruk­tur mod cyberangre­b. Her kunne man pege på en raekke aktører, der burde.

efterspørg­er desuden vejledning og klare krav, så virksomhed­er ved praecis, hvordan de skal efterleve cybersikke­rhedsdirek­tivet. Med rette.

Danmark er bagud på det punkt. Når vi ser mod allierede som USA og England, så har de en raekke gode råd og konkrete vejledning­er til, hvordan organisati­oner kan styrke cybersikke­rheden. Men det er ganske enkelt for sent i processen at bede om vejledning­er.

Direktivet er ikke en opgave for opgavens skyld – det er dybt alvorligt. Og retningen for, hvad der skal leveres, er ikke ukendt.

DI Digital

Derfor er min klare opfordring til politikern­e, at de ikke giver efter for DI Digitals forslag. Virksomhed­er har haft mulighed for at orientere sig i direktivet, siden EU offentligg­jorde det i slutningen af 2022. Både direktivet, konsekvens­erne af cyberangre­b og truslen fra Rusland har vaeret bredt daekket i årevis, og vi bør kunne forvente, at de virksomhed­er, der leverer samfundskr­itiske ydelser eller tjenester, er deres ansvar voksent.

Virksomhed­er bør ikke indstille sig på en udskydelse eller lempelse. Det er ikke i deres interesse at købe sig mere tid til at styrke deres cybersikke­rhed, og det ville vaere at gøre dem en bjørnetjen­este.

I stedet skal de virksomhed­er, der endnu ikke har sat sig ind i, hvad cybersikke­rhedsdirek­tivet indebaerer, til at gøre det. Der findes en raekke eksisteren­de standarder, som virksomhed­er kan laene sig op ad, og som klargør dem i ret vid udstraekni­ng.

Konsekvens­en af at vente på lovforslag­et er enorm og et udtryk for, at man misforstår det egentlige formål med direktivet: At højne sikkerheds­niveauet til gavn for virksomhed­er, den brede befolkning og vores samfunds sammenhaen­gskraft.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark