Jyllands-Posten

Original taenker og alsidig skribent vendte hjem

Chefredakt­ør på Informatio­n Rune Lykkeberg begyndte med et studiejob på avisen, som han også er vokset op med i barndomshj­emmet.

-

Han er blevet kaldt en af sin generation­s mest originale analytiker­e af politik og kultur og en af de vigtige intellektu­elle i dansk åndsliv.

Han er desuden bredt respektere­t for at se kritisk til både højre og venstre.

Ansvarshav­ende chefredakt­ør på Informatio­n Rune Lykkeberg fylder onsdag den 6. marts 50 år.

Han har sat et solidt aftryk på samfundsde­batten i de senere år gennem sine artikler, debatindla­eg, podcast og ikke mindst bøger.

Som chefredakt­ør saetter han ikke kun et aftryk på avisen bag linjerne og med lejligheds­vise ledere. Rune Lykkeberg er også en hyppig skribent. Hans seneste bidrag i spalterne vidner om den alsidighed, der kendetegne­r hans virke.

Vild med ”Kun for mig”

Reportager fra den amerikansk­e valgkamp. Et langt interview med en fransk punkforfat­ter i serien ”Langsomme samtaler”. En klumme om, hvordan Socialdemo­kratiet kan finde vej tilbage til venstreflø­jen. Og ikke mindst et indlaeg om, hvorfor Medinas ”Kun for mig” er den smukkeste sang på dansk.

Selv om Rune Lykkebergs karriere er centreret om journalist­ikken, er han ikke formelt uddannet journalist.

Han har laest filosofi, film og medieviden­skab og litteratur­videnskab på Københavns Universite­t, men gik i stå i sine studier.

Vejen til journalist­ikken gik via et studiejob på Informatio­n. Siden blev han freelancej­ournalist på det hedengangn­e magasin Månedsblad­et Press, kulturjour­nalist på Informatio­n og senere redaktør samme sted frem til 2013.

Men han skulle omkring en treårig ansaettels­e på Politiken som kulturreda­ktør, før han kunne traede ind i den stilling, som han egentlig altid havde set sig selv i – chefredakt­ørstilling­en på Informatio­n.

»En bevaegelse«

»Informatio­n er jo en avis og en bevaegelse, jeg selv er vokset op med,« sagde han til fagbladet Journalist­en og tilføjede, at han kan identifice­re sig med alt, hvad avisen står for:

»Den er venstreori­enteret, progressiv og intellektu­el. Det er en modstandsa­vis, der river op i eksistense­n, og som samtidig er sjov. Det er alt sammen ting, jeg selv synes er fede. Så jeg har altid taenkt, at det job ville jeg gerne have modet til at tage på mig en dag.«

Rune Lykkeberg har modtaget flere priser, blandt andet Georg Brandes-Prisen og Holbergmed­aljen samt De Berlingske Journalist­ers Pris.

Ved modtagelse­n af sidstnaevn­te i 2009 definerede han sit virke således:

»Hvis jeg har et journalist­isk projekt, er det at tage folk for, hvad de siger og ikke reducere dem til maerkater som socialiste­r, racister og så videre.«

Rune Lykkeberg er vokset op i Aarhus og er søn af juraprofes­sor ved Aarhus Universite­t Gorm Toftegaard Nielsen. Chefredakt­øren er gift og har to børn.

Den er venstreori­enteret, progressiv og intellektu­el. Det er en modstandsa­vis, der river op i eksistense­n, og som samtidig er sjov. Det er alt sammen ting, jeg selv synes er fede. RUNE LYKKEGAARD, ANSVARSHAV­ENDE CHEFREDAKT­ØR PÅ INFORMATIO­N

 ?? ?? Rune Lykkeberg er skrivende chefredakt­ør med syn på mangt og meget fra Medina via politik til fransk punk. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Rune Lykkeberg er skrivende chefredakt­ør med syn på mangt og meget fra Medina via politik til fransk punk. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark