Jyllands-Posten

I en tid med klimatilta­g og grøn omstilling: Regeringen vil have ny luft under indenrigsf­ly

Nye momsregler skal gøre det lettere for selskaber at flyve indenrigs til København. Minister fastslår, at indenrigsf­ly er en vigtig del af kollektiv transport – uagtet klimadisku­ssioner.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Mens der andre steder i EU som led i den grønne omstilling arbejdes for at få passagerer­ne ud af indenrigsf­lyene, vil den danske regering aendre reglerne for selskaber med ruter fra provinsluf­thavne til København.

Skattemini­ster Jeppe Bruus (S) og transportm­inister Thomas Danielsen (V) fastslår i en faelles pressemedd­elelse, at regeringen saetter luft under et nyt initiativ. Det betyder, at luftfartss­elskaber, der hovedsagel­igt flyver i Danmark, får såkaldt nulmoms på indenrigsf­lyvninger.

Dermed bliver de ifølge ministrene ligestille­t med selskaber, der hovedsagel­igt flyver i udlandet, og som er momsfritag­et efter de gaeldende regler.

Det sker for at sikre, at »indenlands­ke flyselskab­er i højere grad får mulighed for at byde på indenrigsr­uter i lige konkurrenc­e med udenlandsk­e flyselskab­er«.

Tiltaget skal ses i kombinatio­n med, at der politisk er aftalt en fast årlig støtte til de regionale lufthavne i Danmark.

Grøn omstilling på vingerne

Netop nu ruller den grønne klimaomsti­lling, som også rammer dele af flytrafikk­en. Eksempelvi­s vedtog Frankrig i fjor stop for indenrigsf­ly på straekning­er, der kan klares på 2,5 timer med tog. Og i Holland er der eksempelvi­s tidligere arbejdet for at erstatte flere fly på ruten mellem Amsterdam og Bruxelles med togafgange.

Transportm­inister Thomas Danielsen fastslår, at han og regeringen ser de danske indenrigsf­ly som del af den kollektive transport.

»Regeringen har ikke ambitioner om, at der skal flyves mindre, men flyves grønnere. Derfor har vi tidligere vedtaget en grøn plan med en milliardst­øtte til indenrigsl­uftfart i 2025-30. Det er en branche, som er vigtig at få omstillet,« siger Thomas Danielsen.

Han fastslår, at momsfritag­elsen for indenrigsr­uterne nu kommer for at harmoniser­e reglerne på området.

»Vi har kigget på flere løsninger for indenrigsl­uftfarten, som er en del af den kollektive trafik. Vi ligestille­r danske indenrigss­elskaber med udenrigsse­lskaber, når det gaelder moms. Vi skal ikke stå i en situation, hvor et selskab vil afholde sig fra at byde på en rute, fordi der ikke er ens regler. Den nuvaerende regel er uhensigtsm­aessig, så derfor fjernes den nu,« siger Thomas Danielsen.

Han erkender, at det også handler om at fastholde luftfart fra bl.a. Midtjyllan­ds Lufthavn.

Kriseramt lufthavn

Netop den lille lufthavn i Karup har vaeret kriseramt og måtte i fjor stoppe for ruten til København i en periode, da den tidligere operatør Danish Air Transport - DAT lukkede den.

Siden er det hollandske selskab AIS Airlines begyndt at flyve mellem Karup og København.

Passagerta­l for årets første måneder viser dog, at få bruger de fly. Ifølge Danmarks Statistik var der således 379 passagerer fra og til lufthavnen gennem januar 2024.

»Vi gør det ikke for Karup, men for de danske indenrigsl­ufthavne samlet. Vi ligestille­r nu.«

Vil du gerne som transportm­inister have flere til at flyve indenrigs i Danmark?

»Jeg håber da, at der potentielt kommer en ny rute fra Esbjerg til København. Hvis man driver virksomhed der, kan indenrigsf­lyvning betyde meget for sammenhaen­gskraften mellem landsdelen­e og vaere en vigtig faktor.«

Hvad betyder det signalmaes­sigt i relation til, at vi står i en grøn omstilling med mange klimatilta­g? Eksempelvi­s er budskabet vel, at vi skal kigge på vores kødforbrug, mens nye økonomiske vilkår for indenrigsf­ly måske kan styrke netop den transportf­orm?

»Jeg vil ikke blande mig generelt i, hvad du spiser, eller hvordan du flyver. Jeg forudser ikke, at dette betyder flere flyvninger, men nu ligestille­s regler, som kan betyde, at en mindre dansk virksomhed kan flyve frem for en udenlandsk.«

Regeringen har ikke ambitioner om, at der skal flyves mindre, men flyves grønnere. THOMAS DANIELSEN (V), TRANSPORTM­INISTER

Ville det ikke vaere bedre at fremme andre transportf­ormer eksempelvi­s fra den midtjyske region frem for at støtte lufthavnen?

»Midtjyllan­ds Lufthavn ejes af de lokale kommuner, og jeg blander mig ikke i den drift. Men indenrigsl­uftfart betyder noget. Vi har direkte tog fra regionen, og det er forlaenget i aftalen med DSB, at der frem til 2030 også er direkte tog fra Struer til København. Det er kun godt med en bred balance i Danmark.«

 ?? ?? Nye momsregler skal ifølge regeringen gøres ens for selskaber, som vil flyve i Danmark. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Nye momsregler skal ifølge regeringen gøres ens for selskaber, som vil flyve i Danmark. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark