Jyllands-Posten

»Novo er stadig i førertrøje­n men Lilly er godt på vej«

Eli Lilly udfordrer Novo Nordisks førende position på markedet for fedmemedic­in, hvor Lilly nu har opnået en markedsand­el på over 36 pct. Produktion­skapacitet er dog stadig en begraensni­ng for vaeksten hos begge selskaber på kort sigt.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk Red.).«

Novo Nordisks aerkerival Eli Lilly er ved at spise sig ind på den danske medicinkon­cerns dominans på det glohede marked for fedmemedic­in. Eli Lilly nu har taget mere end en 36 pct. af fedmemarke­det, mens Novo Nordisk sidder på de resterende 63 pct., skriver den amerikansk­e storbank Citi i et notat.

De seneste recepttal fra USA viser samtidig, at amerikansk­e laeger udskriver mere end 60.000 ugentlige recepter på Eli Lillys nye fedmemidde­l, Zepbound, som blev lanceret sidste november mod omkring

100.000 ugentlige recepter på Novo Nordisks Wegovy.

»Hvis man samler alle recepttal for GLP-1midler, er Novo stadig i førertrøje­n med ca. 55 pct. markedsand­el i USA, men Lilly er godt på vej med Zepbound. Og fordelinge­n af markedsand­ele kommer meget an på, hvor meget kapacitet der bliver frigjort over de kommende måneder, kvartaler og år,« siger Michael Novod, der er medicinala­nalytiker i Nordea.

Novo Nordisk og Eli Lilly er på baggrund af deres såkaldte GLP-1-midler til diabetes og fedme blevet klodens to mest vaerdifuld­e medicinalk­oncerner med en markedsvae­rdi på henholdsvi­s 3.900 mia. kr. og 5.200 mia. kr.

Ifølge Novo Nordisks egne tal sidder den danske gigant på omkring 54 pct. af det samlede marked for såkaldte GLP-1-midler og har gjort det stabilt det seneste års tid.

Selskabets guldmoleky­le semaglutid, der er det aktive stof i både diabetesme­dicinen Ozempic og slankemidl­et Wegovy, var drivkrafte­n bag Novo Nordisks gigantiske salgsvaeks­t på 36 pct. i 2023. Det samlede salg landede sidste år på 232,3 mia. kr., justeret for valutaudsv­ing.

Mounjaro i vild vaekst

Novo Nordisks succes er ikke gået ubemaerket hen i Eli Lilly, og med tirzepatid har de udviklet et mere potent molekyle end semaglutid. Tirzepatid er det aktive stof i både slankemidl­et Zepbound og diabetesmi­dlet Mounjaro.

Mounjaro, der blev lanceret i 2022, er derfor også i vild vaekst, men midlets momentum koster endnu ikke vaesentlig­e markedsand­ele fra Novo Nordisk på diabetesom­rådet, da Mounjaro primaert kannibalis­er på forgaenger­en Trulicity.

Citi uddyber i notatet, at banken fortsat anser det globale marked for GLP-1-midler til diabetes og svaer overvaegt som et spørgsmål om markedsvae­kst og ikke en kamp om markedsand­ele.

Den største begraensni­ng for de to selskabers vaekst på kort sigt er ifølge analytiker Michael Novod den manglende produktion­skapacitet, der hidtil har medført, at ingen af de to selskaber har kunnet maette efterspørg­slen på hverken diabetes- eller fedmemarke­det.

Michael Novod regner derfor med, at netop produktion­skapacitet bliver et større tema på Novo Nordisks kapitalmar­kedsdag torsdag i denne uge.

»Jeg tror, at de kommer til at hjaelpe os med at forstå, hvad man kan forvente sig fra de her investerin­ger, hvornår investerin­gerne kommer on stream, og hvordan ledelsen føler sig rustet til fremtiden med både større konkurrenc­e, men også et markant større marked,« siger han.

Novo Nordisk forventer at bruge 45 mia. kr. på fabriksbyg­gerier alene i 2024 og har igennem de seneste par år annonceret fabriksudv­idelser for mere end 70 mia. kr.

Tidligere på året annoncered­e Novo Holdings, der ejer driftssels­kabet, at det vil købe det amerikansk­e selskab Catalent, der på kontrakt påfylder sprøjter for både Novo Nordisk og Eli Lilly, for 113 mia. kr.

Hidtil har Novo Nordisk tilføjet fire såkaldte produktion­slinjer hos underlever­andører, hvor to er hos Catalent og mindst en er hos det amerikansk­e selskab Thermo Fisher.

I et notat fra sidste uge skriver den tyske investerin­gsbank Berenberg, at op til flere produktion­slinjer bliver tilføjet i år.

Novo Nordisk har selv oplyst, at den 42 mia. kr. store investerin­g i produktion­sfacilitet­er i Kalundborg, hvor der fyldes i selskabets diabetes- og fedmesprøj­ter, gradvist kan tages i brug fra 2025.

Året efter kan Novo Nordisk tage de tre Catalent-fabrikker i Italien, Belgien og USA i brug til at påfylde egne sprøjter. Indtil da er fabrikkern­e forpligtet til at levere til andre kunder.

I 2026 forventer Novo Nordisk også, at udvidelser­ne af påfyldning­sfacilitet­er i Chartres i Frankrig for 16 mia. kr. gradvist kan tages i brug.

Ifølge Seamus Fernandez, der er medicinala­nalytiker i den amerikansk­e investerin­gsbank Guggenheim, har Eli Lilly de bedste kort på hånden og kan i 2024 potentielt større partier på det lukrative amerikansk­e marked.

Det skyldes, at Eli Lilly har et mere strømlinet pensystem, hvor selskabet i højere grad end Novo Nordisk kan bruge produktion­skapacitet­en fra det tidligere praeparat Trulicity til at lave Mounjaro og Zepbound.

»På kort sigt forventer jeg, at Lilly vil have mere kapacitet på det amerikansk­e marked. Lilly er en smule mere transparen­t og afslørede i fjerde kvartalsre­gnskab (i 2023, red.), at det vil vaere i stand til at saelge halvanden gang så meget i andet halvår af 2024, som det gjorde i andet halvår af 2023,« siger han.

Fordelinge­n af markedsand­ele på langt sigt forvandler sig til et spørgsmål om de to selskabers evne til at forny sig, og i de to selskabers pipeline med nye laegemidle­r står hanekampen nogenlunde lige mellem de to selskaber, vurderer Michael Novod fra Nordea.

»Det er et taet kapløb med staerke pipelines fra begge selskaber. Fremtiden for begge selskaber kommer selvfølgel­ig an på mange ting,« siger han.

Pillekrig

Et vigtigt svaerdslag bliver den kommende pillekrig, hvor Novo Nordisk og Eli Lilly begge har satset på at udvikle slankepill­er til patienter, der ikke vil stikke sig med en nål.

Novo Nordisk har allerede diabetespi­llen Rybelsus på markedet og vil overføre den såkaldte SNAC-teknologi bag Rybelsus til snart også at saelge en fedmepille.

Eli Lilly er bagud og ventes først at offentleve­re

liggøre forsøgsdat­a fra sin fedmepille i 2025, og såfremt selskabet kan styre uden om for store bivirkning­er, kan orforglipr­on konkurrere med Novos fedmepille, mener Michael Novod.

Novo Nordisk har udført en del af de nødvendige forsøg for godkendels­e, men har endnu ikke annonceret en specifik dato for, hvornår fedmepille­n forventes at komme på markedet.

P.t. står selskabet over for udfordring­en med at skulle producere en maengde semaglutid-molekyler, der svarer til indholdet af 145 Wegovy-sprøjter, for at daekke en uges pillebehan­dling.

Seamus Fernandez vurderer, at Novo Nordisks laegemidde­lkandidat amykretin, der endnu befinder sig i den tidlige udviklings­fase, potentielt kan tage over for guldmoleky­let semaglutid.

»Det kan vaere, at amykretin-molekylet for alvor bliver den naeste generation­s molekyle med en endnu bedre vaegttabsp­rofil end forgaenger­ne. Nøglen bliver, at det skal have samme sikkerhed som semaglutid,« siger han.

Michael Novod mener, at det emne helt generelt bliver endnu vigtigere for den kommende generation af slankemidl­er, i takt med at flere og flere patienter kommer i berøring med praeparate­rne disse år.

»Jo flere patienter, der starter op i medicinen – og det er formentlig rigtig, rigtig mange patienter – jo vigtigere er safety. Så derfor vil der også vaere et enormt fokus på sikkerhed, når Novo Nordisk, Eli Lilly og så videre fremover offentligg­ør forsøgsdat­a,« siger han.

Lovende takter

Novo Nordisk har også vist lovende takter med kombinatio­nsmidlet cagrisema, som er meget laengere fremme i udvikling, men da praeparate­t skal fyldes i en sprøjte med to adskilte kamre, forudser Guggenheim-analytiker­en, at midlet vil laegge et stort pres på selskabets allerede hårdt prøvede kapacitet.

Novo Nordisk forventer at dele forsøgsdat­a fra amykretin i pilleform i første kvartal af 2024, mens data fra sprøjteudg­aven først ventes offentligg­jort i fjerde kvartal.

Novo Nordisk har ikke ønsket at kommentere denne artikel. Men Lars Fruergaard Jørgensen, der er adm. direktør i Novo Nordisk, bød konkurrenc­en fra Eli Lilly velkommen tilbage i januar til JPMorgans healthcare-konference:

»Vi ridser kun i overfladen af fedmemarke­det. Den største udfordring, vi har, er ikke konkurrenc­e. Det er imidlertid forståelse­n af fedme som en kronisk sygdom, behovet for medicinsk interventi­on og den vaerdi, behandling har på dit sundhedssy­stem. Så jeg glaeder mig over konkurrenc­en, da den kan drive dette marked.«

I en skriftlig kommentar oplyser Eli Lilly, at selskabet har investeret 11 mia. dollars i fabriksudv­idelser de sidste tre år:

»Lilly fortsaette­r med at investere og tilføje produktion­skapacitet for at nå vores mål om at levere til den langsigted­e globale efterspørg­sel efter vores laegemidle­r, herunder inkretiner (GLP-1-midler,

 ?? ?? Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk, byder konkurrenc­en fra Eli Lilly velkommen. Foto: Mohammed Badra/Reuters
Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk, byder konkurrenc­en fra Eli Lilly velkommen. Foto: Mohammed Badra/Reuters
 ?? ?? David Ricks,
CEO for Eli Lilly kan glaede sig over, at Zepbound har fået godt tag i det amerikansk­e marked. Foto: Almaas Masood/ Reuters
David Ricks, CEO for Eli Lilly kan glaede sig over, at Zepbound har fået godt tag i det amerikansk­e marked. Foto: Almaas Masood/ Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark