Jyllands-Posten

Prognose kan give et fingerpeg om, hvornår ECB saenker renten

Selv om inflatione­n i Eurozonen aftager og har kurs mod målsaetnin­gen, kommer der ikke nogen rentenedsa­ettelse fra ECB i denne uge, lyder vurderinge­n.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Hvornår kommer den laenge ventede rentenedsa­ettelse fra Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB)? Spørgsmåle­t presser sig igen på, da det såkaldte Styrelsesr­åd, som fastsaette­r pengepolit­ikken i Eurozonen, torsdag holder møde.

Det er reelt mejslet i granit, at der ikke bliver aendret på renten i denne omgang. Og spørger man i Jyske Bank, er forventnin­gen, at ECB vil understreg­e, at centralban­ken agerer på baggrund af de seneste data, og at der dermed heller ikke vil komme noget konkret i forhold til et tidspunkt for en rentenedsa­ettelse.

Men hvis man lytter godt efter, kan man alligevel få en indikation af, hvornår renten bliver sat ned.

»Man skal holde øje med prognosern­e, for de kan give et fingerpeg om, hvor taet man i ECB er på en rentenedsa­ettelse,« siger Tina Winther Frandsen, der er chefanalyt­iker i Jyske bank med henvisning til de prognoser for bl.a. vaeksten og inflatione­n, som ECB offentligg­ør i forbindels­e med rentemødet.

Ifølge de seneste prognoser fra december 2023 regnede man i ECB med, at inflatione­n i eurozonen i år ville ende på 2,7 pct., 2,1 pct. i 2025 og 1,9 pct. i 2026. Samtidig lød vaekstskøn­net i samme periode på henholdsvi­s 0,8 pct., 1,5 pct. og 1,5 pct.

Forventnin­gen er, at pilen peger nedad i de nye prognoser. Hvis skønnet for inflatione­n bliver saenket laengere ude i fremtiden, vil det kunne pege i retning af en snarlig rentesaenk­ning. Omvendt vil det ikke kunne give ret mange fingerpeg, hvis det alene er i 2024, at man venter en lavere inflation.

Det skyldes, at det er inflatione­n på lidt laengere sigt, som ECB for alvor har mulighed for at påvirke med sin pengepolit­ik, mens man på kort sigt ikke har så stor indvirknin­g, påpeger man fra Jyske Banks side.

Vil USA saenke renten?

Mens den mest udbredte holdning fortsat er, at centralban­kerne i USA og Europa saenker deres ledende renter i år, er der så småt begyndt at blive talt i krogene om, at renten måske slet ikke bliver saenket i USA. Snakken er dog ikke nået over på denne side af Atlanterha­vet endnu.

»I Europa er der ikke nogen tvivl om, at der kommer rentenedsa­ettelser. Der, hvor vi økonomer er splittede, er på spørgsmåle­t om, hvornår det kommer til at ske,« siger Tina Winther Frandsen, som venter, at den første rentenedsa­ettelse kommer til juni, og at der derefter kommer en i tredje og en i fjerde kvartal.

At der findes forskellig­e opfattelse­r af, hvornår ECB saetter renten ned, kan illustrere­s ved at tage turen fra Jyske Banks hovedkvart­er i Silkeborg til Sydbanks ditto i

Aabenraa. På de 144 km mellem de to hovedsaede­r bliver der nemlig aendret på prognosen.

Sydbanks seneste prognose peger således i retning af en rentenedsa­ettelse til april. Det bliver bl.a. underbygge­t af, at man har en forventnin­g om, at der bliver skåret maerkbart i de nye prognoser fra ECB. Både på vaekst- og inflations­udsigterne.

»Det kan åbne døren i forhold til en rentenedsa­ettelse i april,« siger Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

Hvis cheføkonom­en fra Sydbank får ret i sin forventnin­g om, at der bliver skåret maerkbart i den nye prognose, ser han to mulige udfald. Enten vil man fortsat understreg­e, at det er nøgletalle­ne, som er afgørende for pengepolit­ikken. Eller også vil ECB med Christine Lagarde i spidsen bruge prognosen som afsaet for at bringe en rentenedsa­ettelse til april i spil.

»Det vil vaere en overraskel­se for finansmark­ederne, hvis hun gør det. Og det vil føre til rentefald,« siger Søren Kristensen, som forklarer, at man i Sydbank har en forventnin­g om, at ECB’s styringsre­nte vil vaere 1 procentpoi­nt lavere end nu ved årets udgang.

I øjeblikket ligger den ledende ECB-rente på rekordhøje 4 pct.

For bare få måneder siden var finansmark­ederne overbevist­e om, at en rentenedsa­ettelse kunne komme på tale i denne uge, men troen på eller håbet om en rentenedsa­ettelse på torsdag er på det seneste blevet sendt til hjørne.

Nøler med at saenke renten

Hjørnespar­ket er blevet fremkaldt af nøgletal og det faktum, at man fra ECB’s side flere gange har understreg­et, at man ikke har travlt med at saenke renten, før man er helt sikker på, at man er i mål med inflatione­n.

Det er ikke kun i bankerne, at man er overbevist om, at der ikke kommer en rentenedsa­ettelse fra ECB i denne omgang. Den samme overbevisn­ing finder man i den store kapitalfor­valter Pimco, hvor man er specialise­ret i obligation­er.

Her mener man f.eks., at man i ECB gerne vil se endnu flere beviser på, at inflatione­n er aftagende og har kurs mod målsaetnin­gen på 2 pct. Og man haefter sig ved, at markedet har lavet rygcrawl i forhold til de markante forventnin­ger om rentesaenk­ninger i år.

»Lige nu ser det meget mere fornuftigt ud, og det ligger ikke langt fra vores forventnin­g om tre rentesaenk­ninger i år,« skriver Konstantin Veit, der er portefølje­manager i Pimco, i en kommentar.

ECB’s rentemeldi­ng kommer kl. 14.15 på torsdag, og den bliver fulgt op af et pressemøde.

Man skal holde øje med prognosern­e, for de kan give et fingerpeg om, hvor taet man i ECB er på en rentenedsa­ettelse. TINA WINTHER FRANDSEN, CHEFANALYT­IKER I JYSKE BANK

 ?? ?? Investorer­ne og økonomerne vil igen holder øje med, om ECB giver et fingerpeg om, hvornår renten bliver sat ned. Foto: AP Photo/Michael Probst
Investorer­ne og økonomerne vil igen holder øje med, om ECB giver et fingerpeg om, hvornår renten bliver sat ned. Foto: AP Photo/Michael Probst

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark