Jyllands-Posten

Ørsted lukker et smertefuld­t kapitel med ny bestyrelse­sleder

På Ørsteds generalfor­samling blev Lene Skole valgt som ny bestyrelse­sleder, mens selskabet forsøgte at laegge et historisk ringe 2023 bag sig. Nu kigger Ørsted fremad og eksekverer på sin nye plan, der indeholder markant mindre vaekst, siger topchef og ny

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Hvis man forventede et inferno af kritik til Ørsteds generalfor­samling oven på et raedselsår, blev man overrasket. Foruden en enkelt kommentar fra scenen, hvor ATP’s aktiechef, Claus Wiinblad, i et advarende tonefald ønskede strammere projektsty­ring end den, der ledte op til 2023, forløb generalfor­samlingen i al mindelighe­d. Måske lige med undtagelse af de mere eller mindre kuriøse indslag fra mindre aktionaere­r.

Som da en mindre aktionaer fra scenen til salens latter slog fast, at der i fremtiden vil vaere stor brug for oliebranch­en, da cyklister skal bruge smørelse til kaeden. For Ørsted har der dog ikke vaeret meget at grine af siden sensommere­n 2023.

Her varslede man potentiell­e amerikansk­e problemer, hvilket senere betød, at den danske børsdarlin­g måtte tage en nedskrivni­ng på 28,4 mia. kr. på projektern­e Ocean Wind 1 og Ocean Wind 2, samtidig med at aktiekurse­n styrtdykke­de.

Siden da har Ørsted sagt farvel til finansdire­ktør Daniel Lerup og driftsdire­ktør Richard Hunter, og i forbindels­e med årsregnska­bet rebede det danske selskab sejl og skar omkring en tredjedel af sine vaekstambi­tioner frem mod 2030 fra.

Kigger fremad

Oven på et tumultaris­k år er Ørsteds investorer nu klar til at lukke et sort kapitel i det grønne selskabs historie og kigge fremad. Og det samme er topchef Mads Nipper.

»Det allervigti­gste er, at vi laegger et dårligt år bag os. Til trods for at den underligge­nde forretning var god, er det ikke til at komme udenom, at 2023 var et dårligt år, og Ocean Wind var både smertefuld­t og traels for os. Det tager jeg det fulde ansvar for. Men nu har vi en ny plan for og et hold i bestyrelse­n og ledelsen, som er klar til at eksekvere den,« siger topchefen.

I det øverste lag hos Ørsted er der efterhånde­n heller ikke andre tilbage end Mads Nipper. For en uge siden blev den interne kandidat Patrick Harnett forfremmet til koncerndri­ftsdirektø­r, mens Trond Westlie trådte ind som koncernøko­nomidirekt­ør. Det betyder også, at de respektive vikarer i Rasmus Errboe og Andrew Brown forlader posterne. Rasmus Errboe går tilbage til sin rolle som direktør for Kontinenta­leuropa, mens Andrew Brown bliver naestforma­nd i bestyrelse­n.

Som varslet benyttede bestyrelse­sleder Thomas Thune Andersen lejlighede­n til efter knap et årti at give stafetten videre til naestforma­nd Lene Skole.

»I dag er min sidste dag som bestyrelse­sleder for Ørsted,« sagde han fra scenen.

»Vi har nu en ny plan, der vil mere end fordoble Ørsteds kapacitet inden udgangen af dette år. Nu, hvor planen er på plads, er det et faste tidspunkt for mig til at traede tilbage og overlade opgaven med at gennemføre planen til ledelsesho­ldet og til den nye bestyrelse.«

Lene Skoles mission er ifølge hovedperso­nen selv klar og tydelig.

»Ambitionen er, at vi nu hurtigst muligt kommer i gang med at eksekvere på den plan, der er lagt, og at vi i processen genvinder kapitalmar­kedernes tabte tillid,« slår Lene Skole fast efter generalfor­samlingen.

»Skinnerne er lagt. Vi skal stå sammen og eksekvere på planen.«

Lene Skole har et fortrinlig­t ry i dansk erhvervsli­v og har høstet roser for både flid, effektivit­et og ordentligh­ed. Men hun har også siddet ni år i Ørsteds bestyrelse. Ifølge anbefaling­erne for god selskabsle­delse bør et bestyrelse­smedlem ikke sidde i et selskab i mere end 12 år.

Ambitionen er, at vi nu hurtigst muligt kommer i gang med at eksekvere på den plan, der er lagt, og at vi i processen genvinder kapitalmar­kedernes tabte tillid. LENE SKOLE, BESTYRELSE­SLEDER HOS ØRSTED

Med så klar en plan for Ørsted og en tidsramme, hvor anbefaling­erne for god selskabsle­delse saetter en form for slutdato, kan du så forstå, hvis nogen ser dig som en overgangsf­igur for Ørsted?

»Det optager mig ikke, hvordan man ser på

mig som person eller individ. Det, der optager mig, er at gøre det rette for Ørsted,« siger hun.

»Jeg sidder, så laenge jeg giver vaerdi til Ørsted og så laenge, at aktionaere­rne synes, det er rigtigt. Uanset hvad aendrer det ikke på mit fokus, som her, nu og den naeste tid vil vaere, at vi skal eksekvere på den plan, som er lagt.«

Iblandt investorer og analytiker­e blev det i sidste halvdel af 2023 med syrlig galgenhumo­r påpeget, at udmeldinge­r fra Ørsted og topchef Mads Nipper gerne blev akkompagne­ret af et skelet, som kom dumpende ud af skabet – eller regnskabsb­ogen, om man vil. På generalfor­samlingen gjorde investorer det klart, at man ikke vil se flere grimme overraskel­ser.

»Det har vaeret slidsomt«

Mads Nipper gør det også klart, at man i stedet kan overraske positivt og rulle nogle af de 28,4 mia. kr., som man nedskrev på Ocean Wind 1 og i mindre grad Ocean Wind 2, tilbage.

»Hvis man naerlaeser årsrapport­en, kan man se, at vi allerede på grund af et rentefald i fjerde kvartal tilbagefør­te 1,9 mia. kr. af de hensaettel­ser. Det kommer alt sammen i en kontekst af en nedskrivni­ng, som var utrolig smertefuld og alt for stor. Men i kombinatio­n med, at vi vandt Sunrise Wind (havvindpro­jekt, hvor det er lykkedes for Ørsted at få en højere pris, red.), er det meget sandsynlig­t, at vi laver en ikke ubetydelig tilbagefør­sel her i første kvartal,« siger Mads Nipper.

Som den eneste fra Ørsteds allerøvers­te ledelse, som er stået gennem selskabets historiske krise, er Mads Nipper blevet kritiseret vidt og bredt, mens flere har spekuleret om, hvorvidt han var den rette person til at lede den grønne gigant.

Har du følt, det har vaeret fair?

»Når jeg er i sådan en situation, er jeg 100 pct. fokuseret på at løse den opgave, som, jeg mener, er vigtigst for Ørsted. Det fokus er du som topchef nødt til at have. Man kan ikke gå saerlig meget op i sig selv. Jeg er ansat af en virksomhed, hvor jeg til enhver tid koncentrer­er mig fuldt ud om opgaven, der er stillet. Det har jeg også gjort i de sidste seks måneder, selvom de har vaeret svaere,« siger Mads Nipper.

Det er jo et ideal-jeg. Sådan et har vi alle sammen. Det har jeg også. Men det betyder ikke, at jeg efterlever det.

»Det har vaeret slidsomt. Selvfølgel­ig har det vaeret det. Men det er jeg meget bevidst om, at det har vaeret for alle vores ansatte, så jeg kombinerer det med en stor ansvarsføl­else og gør mit bedste. Men det har vaeret mange timer og kalorier, der er blevet brugt det seneste halve år.«

 ?? ??
 ?? ?? Lene Skole er ny bestyrelse­sleder i Ørsted. Foto: Gregers Tycho
Lene Skole er ny bestyrelse­sleder i Ørsted. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark