Jyllands-Posten

Danske bilkøbere kan profitere – producente­r savner købere til elbiler

Danske bilkøbere kan se frem til spritnye elbiler udstyret med ekstra lave prisskilte. Forklaring­en er et haltende elbilsalg i isaer Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Folk vil gerne elbiler, men de er simpelthen for dyre her og nu. ILYAS DOGRU, FORBRUGERØ­KONOM I FDM

EU’s elbilsalg har mistet pusten i en grad, så iagttagere taler om vilde tider på bilmarkede­t.

Mens det er skidt nyt for EU’s jagt på en grøn bilpark, er det godt nyt for danske bilkøbere på udkig efter et godt tilbud.

»Bilproduce­nternes erfaring er, at når de sender nye, billige elbiler til Danmark, så bliver de solgt. Som tingene udvikler sig, vil det her betyde masser af elbiler udbudt med store rabatter allerede i år,« siger Lasse Grosby Hallqvist, elbilspeci­alist i Clever.

Ligesom Clever-eksperten tror Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM, på, at kollapset i elbilsalge­t rundtom i Europa er vand på danske elbilkøber­es mølle.

»Der vil komme mange tilbud, og det kommer isaer til at vaere som privatleas­ing, fordi bilerne vil blive udbudt af forhandler­ne i klumper,« siger Ilyas Dogru.

Nedturen i det europaeisk­e elbilsalg rammer bredt.

I Storbritan­nien er det slut med, at eldrevne biler vinder markedsand­ele.

I Frankrig har regeringen netop suspendere­t en lukrativ leasingord­ning, som var taenkt til at løfte elbilsalge­t igennem 2024, og i Tyskland venter bilproduce­nternes forening VDA, Verband der Automobili­ndustrie e.V., at elbilsalge­t i år vil dykke 9 pct. efter et 2023, hvor elbilsalge­t raslede ned med 16 pct.

Danske tilstande

»Ud over i enkelte områder af Tyskland og i Holland så er resten af Sydeuropa ikke rigtig parat til elbiler endnu,« siger Ilyas Dogru.

Han forklarer, at opbremsnin­gen i elbilsalge­t i mange EU-lande isaer skyldes to ting: Bilerne er for dyre for almindelig­e bilkøbere, og så saelger kombinatio­nen af bilernes raekkevidd­e og landenes udbygning af ladeinfras­truktur ikke billetter til bilejere, der er vant til at køre 500-1.000 km på en tankfuld benzin eller diesel. Groft sagt minder de europaeisk­e tilstande om de danske tilbage i 2015-2018, lyder det.

»Hidtil har salget i andre EU-lande vaeret holdt oppe af massive støtteordn­inger, men uden dem går luften ud af elbilsalge­t. Folk vil gerne elbiler, men de er simpelthen for dyre her og nu,« siger Ilyas Dogru.

Nedturen er hård kost for bilproduce­nterne.

Egentlig burde en skrantende efterspørg­sel saette spor i produktion­en. Når bilproduce­nterne ikke bare bider i det sure aeble og skaerer ned på produktion­en af elbiler, i takt med at efterspørg­slen daler, haenger det sammen med grønne krav fra EUKommissi­onen.

Bilproduce­nter som Volkswagen, Renault, Cupra og Stellantis med bl.a. Opel, Citroën og Peugeot på samlebånde­t er fra 2025 pålagt nye CO2-udlednings­mål for biler solgt i de 27 EU-lande. Når producente­rne ikke de gennemsnit­lige CO2-mål, vanker der bøder i milliardkl­assen.

Skal der stadig saelges dieselog benzinbile­r, er det derfor nødvendigt at holde den grønne bilprodukt­ion i gang.

»Derfor forventes produktion­en af elbiler i f.eks. Tyskland at stige med 19 pct. i år til 1,45 mio. styk, selv om efterspørg­slen ventes at dykke. Det er et skisma, som kan ende i et blodbad for bilproduce­nterne,« forklarer Lasse Grosby Hallqvist og tilføjer, at alene VW-koncernen risikerer bøder på op mod 2 mia. euro – omkring 15 mia. kr., hvis man ikke når EU’s emissionsm­ål i 2025.

At elbilkrise­n er mere end bare løs snak, ses f.eks. ved, at Mercedes netop har sadlet om i forhold til satsningen på elbiler.

I 2021 lød det fra topledelse­n i Mercedes-Benz AG, at målet i 2030 var kun at saelge elbiler. Forrige uge benyttede Mercedes-topchef Ola Källenius så praesentat­ionen af 2023-regnskabet til at droppe 2030-målsaetnin­gen med en forklaring om, at luften er gået ud af elbilsalge­t.

»Det globale elbilsalg steg i januar 69 pct. i forhold til januar 2023. Men fra december til januar er salget faldet med hele 26 pct. I EU skyldes faldet isaer den tyske regerings tilbagetra­ekning af støtte, mens det i Kina handler om den kinesiske økonomi, der er under pres, og så har der vaeret kinesisk nytår. I USA og Canada er efterspørg­slen på elbiler ikke i samme gear,« siger Ilyas Dogru.

Vilde tider

At der naermest råder panik i dele af bilindustr­ien, ses bl.a. ved, at der dukker meldinger op, som var utaenkelig­e for bare få år siden, lyder det.

»Det er vilde tider på bilmarkede­t. Senest har vi set, at aerkerival­er som Renault, Stellantis og Volkswagen overvejer at slå pjalterne sammen for at modstå presset fra kinesiske elbilprodu­center og selvfølgel­ig Tesla,« siger Lasse Grosby Hallqvist.

Udsigten til en strøm af nye elbiler fra Mellem- og Sydeuropa udstyret med ekstra lave priser dukker op på et tidspunkt, hvor priskrigen brager løs på det danske elbilmarke­d.

Selv om Tesla senest har forsøgt at daempe priskrigen ved at skrue op for prisen på supersaell­erten Model Y, er virkelighe­den, at konkurrent­er på stribe skaerer i priserne – og nogle af dem skaerer dybt.

For nylig valgte spanske Cupra, der er en del af VW-familien, at skaere 70.000 kr. af standardud­gaven af den efterspurg­te

Cupra Born, Renault indledte 2024 med at skaere op mod 70.000 kr. af den elektriske Megane-model, mens Kia her og nu tilbyder elbilen Niro EV med 50.000 kroners rabat.

Senest har Honda skåret op mod 86.000 kr. i prisen på bilfabrikk­ens spritnye skud i elbilbøsse­n, e:Ny1, så den elektriske SUV-model pludselig tilbydes til priser fra 255.000 kr.

Dansk prisfest

Med det skrantende EU-salg af elbiler og et i forvejen rødglødend­e dansk elbilmarke­d er der daekket op til prisfest på det danske elbilmarke­d.

»Så det bliver interessan­t at se, hvor meget bilerne kommer ned i pris, men de kommende år ser ud til at blive købers marked,« siger Ilyas Dogru og peger på, at 2024 er et overgangså­r, fordi EUstramnin­gerne over for bilproduce­nterne først traeder i kraft naeste år.

Nye EU-tal viser, at salget af elbiler i januar udgjorde 10,9 pct. af det samlede EUbilsalg. Det er et markant fald i forhold til december, hvor elbiler stod for 18,5 pct. af salget af fabriksnye biler.

Til sammenlign­ing stod elbiler i januar for 35 pct. af det samlede nybilsalg i Danmark.

 ?? ?? Mens danskerne shopper nye elbiler i stor stil, er luften gået ud af EU's elbilsalg. I januar var kun 1 ud af 10 solgte biler en elbil. Arkivfoto: Peter Hove Olesen.
Mens danskerne shopper nye elbiler i stor stil, er luften gået ud af EU's elbilsalg. I januar var kun 1 ud af 10 solgte biler en elbil. Arkivfoto: Peter Hove Olesen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark