Jyllands-Posten

Kinas vaekstmål understreg­er økonomiens mange problemer

Vaekstmåle­t er det samme som sidste år. Men det bliver svaerere at nå, lyder det fra både analytiker­e og Det Kommunisti­ske Parti selv.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Militaeror­kesteret spillede, og publikum klappede i takt, da praesident Xi Jinping og hans inderkreds marcherede ind på scenen i Folkets Store Hal den 5. marts.

Kinas Nationale Folkekongr­es var skudt i gang.

Markederne var vaesentlig­t mindre imponerede. Hongkongs Hang Seng Indeks faldt med 2,6 pct. efter Det Kommunisti­ske Partis lederskab offentligg­jorde Kinas vaekstmål for naeste år. Hang Seng Tech, der specialise­rer sig i tech-aktier, faldt med 4 pct.

For partiet hostede ikke op med, hvad investorer og analytiker­e har håbet på i over ét år: yderligere, storstilet stimulus til den kinesiske økonomi.

Det nye vaekstmål er dog temmelig ambitiøst, lyder det fra observatør­er. Kina skal i år vokse med »omkring fem procent«, udtalte Kinas premiermin­ister Li Qiang i sin tale. Men ikke blot dét – Kina skal også »transforme­re sin vaekstmode­l«.

Stabilitet altafgøren­de

Vaekstmåle­t er nogenlunde det samme som sidste år. Men sidste år var Kina netop sluppet fri af covid-19’s nedlukning­er. Et relativt godt første kvartal i 2023 fulgte, hvorefter gassen langsomt gik af genåbnings­ballonen.

Stimulus ville formodentl­igt pumpe ny luft ind. Men det ligger ikke i kortene.

»Stabilitet er af altafgøren­de vigtighed og danner basis for alt, hvad vi gør,« udtalte Li ifølge tilstedeva­erende medier. »I saerdelesh­ed må vi arbejde os fremad, når det gaelder transforma­tionen af vaekstmode­llen, strukturel­le justeringe­r samt forbedring af kvalitet og effektivit­et.«

Li indrømmede også i sin tale, at vaekstmåle­t »ikke vil vaere nemt at opnå«. Kina står over for en raekke massive udfordring­er med en ejendomsog banksektor samt provinsreg­eringer, der alle er plaget af gaeld. Deflatione­n haenger over prisindeks­erne, mens ledigheden er stigende, og aktiemarke­derne er pressede.

Hvilket Li bestemt ikke lagde skjul på.

»Risikoer og potentiell­e farer, hvad angår ejendomsse­ktoren, lokal provinsgae­ld samt nogle små og mellemstor­e firmaer, var akut i flere tilfaelde,« forklarede premiermin­isteren om sidste års problemer. »Under disse omstaendig­heder stod vi over for vaesentlig­t flere dilemmaer, når det galt om at traeffe politiske beslutning­er.«

For Kina står i en kattepine. Staten kan ganske vist kaste landet ud i en stimulus-bonanza, der redder de mange gaeldsplag­ede sektorer. Men der er ingen garanti for, at denne stimulus vil skabe fundamenta­l sund vaekst. I stedet risikerer det blot at skabe en ny ejendoms- og låneboble, der er endnu større.

Derfor holder Beijing igen med statslig hjaelp fra den største skuffe og giver kun lige nok til, at bank-, finans- og ejendomsse­ktoren ikke bryder sammen. Og så lige lidt ekstra, så de sideløbend­e kan vokse sig organisk ud af krisen.

Det er i hvert fald planen. Hvis Kina når sit vaekstmål for 2024, vil det vaere en god pejlepind for, om den virker eller ej.

Udsteder statsoblig­ationer

Staten har derfor ikke klappet pungen helt i. Ifølge Li vil nationalba­nken udstede saerlige, langsigted­e statsoblig­ationer for i alt 139 milliarder dollars. Provinsreg­eringerne har fået lov til at udstede obligation­er for 540 milliarder dollars til at daekke deres budgetter og investere i jobskabend­e infrastruk­turprojekt­er.

Det er også i tråd med sidste år. For Det Kommunisti­ske Parti vil, igen ifølge Li, fortsat holde sig til et samlet underskud på de nationale budgetter på kun 3 pct. Hvilket både har fordele og ulemper.

Det konservati­ve budgetunde­rskud vil naesten med sikkerhed sørge for, at gaeldskris­erne i de forskellig­e sektorer ikke spreder sig og bliver national. Men det betyder også, at der ikke er ammunition til at skyde med de store stimulus-kanoner – og uden stimulus er det ikke sikkert, at vaekstmåle­t kan nås.

»Folkekongr­essen bød ikke på nogen overraskel­ser, hvilket sår tvivl om, hvorvidt det ambitiøse vaekstmål på 5 pct. kan opnås uden at forøge underskudd­et på statsbudge­ttet,« udtalte Ken Cheung, chefstrate­g i investerin­gsbanken Mizuho, til CNN efter Lis tale.

Andre var mere kritiske. Det Kommunisti­ske Parti er »løbet tør for kreative løsninger«, når det gaelder om at sparke gang i økonomien, udtalte veteranana­lytikeren Stephen Roach til erhvervsme­diet CNBC kort før Folkekongr­essen.

Stabilitet er af altafgøren­de vigtighed og danner basis for alt, hvad vi gør. LI QIANG, PREMIERMIN­ISTER I KINA

 ?? ?? Kinas praesident, Xi Jinping, (tv.) taler med premiermin­ister Li Qiang på Folkekongr­essens første dag. Foto: Pedro Pardo/AFP/ Ritzau Scanpix
Kinas praesident, Xi Jinping, (tv.) taler med premiermin­ister Li Qiang på Folkekongr­essens første dag. Foto: Pedro Pardo/AFP/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark