Jyllands-Posten

Vores DNA kan blive fremtidens harddisk

- NATASHA FRIIS SAXBERG Direktør for IT-Branchen

Markedet for lagring af data i DNA-strenge spås globalt at stige fra 500 mio. kr. til 23 mia. kr. i 2030. Skal Danmark have del i markedet, skal vi investere massivt i både forskning og virksomhed­er.

Man taenker måske ikke over det til dagligt. Men hver gang man besøger en hjemmeside, skriver en besked eller trykker ”Gem” på computeren, lagrer vi data et eller andet sted – og oftere og oftere i store datacentre rundt om i verden.

Uden at vaere bevidste om det, er vi blevet en population af digitale hoardere - det vil sige samlere, der aldrig smider data ud, men blot gemmer det til eventuelt senere brug.

Og vi kan måske ikke forestille os det endnu, men om ikke så laenge risikerer vi, at vi ikke har mere plads at gemme alle vores digitale ting på. Fortsaette­r vores nuvaerende datalagrin­gspraksis, og bibeholder vi de eksisteren­de harddiskte­knologier, vil vi ifølge DNAli Data Technologi­es nemlig snart løbe tør for datacentre.

Faktisk er det ikke så tosset, at vi bliver udfordret på datakapaci­teten. For det koster at producere harddiske ligesom de mange datacentre og -varehuse fylder i kvadratmet­er og energiforb­rug.

Men hvordan løser vi en fremtidig datakapaci­tetskrise, når de nuvaerende teknologie­r og løsninger ikke kan følge med?

Selvom vi har en tendens til at kigge fremad på nye teknologie­r, når vi skal løse fremtidens udfordring­er, bør vi måske denne gang kigge indad og tilbage. Langt tilbage.

Fremtidens harddisk blev nemlig skabt for godt 3,5 mia. år siden, hvor de første levende organismer dukkede op. I sig havde de en lille helix-struktur, vores DNA, der med fire baser (A, G, C og T) er definition­en på selve livet og dermed også os som mennesker.

Det, der gør DNA ekstremt egnet som lagringsme­die, er, at du kan pakke ufatteligt meget data ned med de fire bogstaver. Al Facebooks data ville f.eks. kunne lagres i det, der i størrelse svarer til en sukkerknal­d, mens hele verdens samlede data vil kunne vaere i en kop kaffe.

Samtidig kan man lagre det i tusind, ja måske millioner af år, ligesom energiforb­ruget ved at gemme data i DNA er utrolig lille, og dermed løser de energiudfo­rdringer den stigende globale digitalise­ring medfører. Derfor er det heller ikke underligt, at man over hele verden lige nu forsker og investerer massivt i en teknologi med så stort et potentiale.

forventes globalt at stige fra en omsaetning på 500 mio. kr. til 23 mia. kr. allerede i 2030. Altså årlige vaekstrate­r på 87 pct. over de naeste seks år. Helt uhørt høje tal.

Skal Danmark have del i dette marked, skal vi til at investere massivt i både forskning og virksomhed­er på dette område. Der er et stort potentiale i anvendelse indenfor kvantetekn­ologi, hvor vi kan udnytte vores styrkeposi­tion som nation, til at høste vaekstpote­ntialet indenfor forskning, udvikling og på sigt kommercial­isering. Specielt hvis vi også vil gøre os mere uafhaengig af verdens få men store datalagrin­gsproducen­ter.

Udviklinge­n går allerede staerkt. For selvom det stadig er en dyr og langsommel­ig proces at lagre og aflaese data i DNA-strenge, er mange virksomhed­er relativt taet på at kunne kommercial­isere de første produkter.

Forskere har f.eks. allerede lagret film, bøger, operativsy­stemer – ja, selv et helt museum og en episode af Netflix-serien Biohackers i DNA-strenge.

Flere steder arbejder man med fremtidens DNA of Things (DoT). På Stanford er de bl.a. lykkedes med at 3Dprinte

DNA-datamarked­et

en kanin, der indeholdt DNA-strenge i plastikken med anvisninge­r til, hvordan man kunne printe nye kaniner. Med et lille stykke plastik af den oprindelig­e 3D-kanin, kunne man altså aflaese og skabe tusindvis af kloner. Lidt ligesom man i sin tid klonede fåret Dolly – nu bare med produkter og langt mere effektivt.

Der ligger et kaempe potentiale i DNA-lagring, men der følger også en raekke etiske problemsti­llinger, som vi allerede nu bør debattere. NATASHA FRIIS SAXBERG

tvivl om, at der ligger et kaempe potentiale i DNA-lagring, men der følger også en raekke etiske problemsti­llinger, som vi allerede nu bør debattere.

DNA er sammen med vores hukommelse uden tvivl det mest personlige, man kan indhente om os. DNA indeholder informatio­n om vores helbred, stamtrae, ja selv personligh­edstraek.

Biohacking, hvor sensitive genetiske data kan medføre diskrimina­tion, afpresning og identitets­tyveri, er derfor også noget, vi skal tage højde for. Derudover er det vigtigt at blive enige om, hvem der ejer de data, der gemmes i en DNA-streng – og hvem der har ret til hvad.

Jeg er ikke i tvivl om, at menneskets DNA som fremtidens harddisk har et kaempe potentiale og bliver et stort vaekstmark­ed.

De vigtige etiske diskussion­er og et dansk økosystem mangler dog. Så vi skal til at have fart på som nation, hvis vi ikke skal ende som en foraeldet fil i fremtidens kamp om datalagrin­g.

Der er ingen

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark