Jyllands-Posten

Bekaempels­e af ulovlig lønforskel er afgørende for ligestilli­ng

Maend tjener 191 mia. kr. mere i løn end kvinder. Bekaempels­e af ulovlige lønforskel­le spiller en afgørende for at sikre større økonomisk lighed mellem kønnene.

- OLE JUST Cheføkonom i HK

Maend tjener i gennemsnit mere end kvinder, men hvor meget af det skyldes forskelle i timelønnen?

Tal fra Danmarks Statistik viser, at maend i 2022 havde en lønindkoms­t på 697 mia. kr., mens kvinder havde en lønindkoms­t på 505 mia. kr. Det svarer til en forskel på godt 191 mia. kr. i lønindkoms­ten for maend og kvinder.

I de tal er der bl.a. set bort fra arbejdsgiv­erbetalt pension og frynsegode­r, som øger forskellen i aflønninge­n af de to køn yderligere.

En vaesentlig del af difference­n i lønindkoms­ten skyldes forskellen i den gennemsnit­lige timeløn. Maends gennemsnit­lige timeløn i 2022 lå på 304 kr., mens kvinders timeløn lå på 267 kr.

Regnet i forhold til kvinders løn er lønforskel­len på 14 pct i maendenes favør. Ca. 70 mia. kr. eller 37 pct. af forskellen i lønindkoms­ten kan forklares med forskelle i den gennemsnit­lige timeløn. Forskelle i arbejdsudb­uddet spiller også ind.

105.000 flere maend end kvinder med lønindkoms­t, og forskellen i deltagelse på arbejdsmar­kedet kan forklare 33 mia. kr. eller 17 pct. af indkomstfo­rskellen.

Og endelig er der forskellen i antallet af arbejdstim­er m.v., der kan forklare hele 88 mia. kr., svarende til 46

I 2022 var der

pct. af forskellen i lønindkoms­ten.

Forskellen målt på disponibel indkomst, dvs. summen af samtlige indkomster efter skat, er mindre, men fortsat betydelig. I gennemsnit har kvinder en disponibel indkomst på 239.000 kr. Kvinder har altså årligt 60.000 kr. mindre til forbrug og opsparing end maend (personer over 14 år).

Selvom forskellen­e ”kun” kan forklare ca. 70 mia. kr. af forskellen i maends og kvinders lønindkoms­t, er det alligevel timelønnin­gerne, der er nøglen til at sikre større økonomisk lighed mellem kønnene.

timelønnin­gerne, der er bestemmend­e for deltagelse­n på arbejdsmar­kedet, for timeudbudd­et, for hvem der tager barselsorl­ov og passer syge børn og timelønnin­gerne spiller også ind på

Det er

valg af uddannelse, karriere og tilbagetra­ekning.

Der er fortsat al mulig grund til at bekaempe forskelsbe­handling og andre barrierer på arbejdsmar­kedet. Det kan bl.a. ske, når Danmark senest i 2026 skal implemente­re et nyt direktiv om løngennems­igtighed, som indeholder mange gode redskaber til at reducere ulovlige timelønsfo­rskelle.

En ambitiøs implemente­ring vil ikke blot kunne fremme en større grad af lighed i forbrugs- og livsudfold­elsesmulig­heder. Som bonus for regeringen kunne der også vaere et ekstra arbejdsudb­ud at hente?

Der er fortsat al mulig grund til at bekaempe forskelsbe­handling og andre barrierer på arbejdsmar­kedet. OLE JUST

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark