Jyllands-Posten

Rødt marked presset af Novo og transports­ektoren

-

De røde farver var i overtal på det danske aktiemarke­d tirsdag, hvor transports­ektoren fik flere klø, mens Zealand Pharma og NKT til gengaeld gjorde en god figur.

For Zealand handlede det om endnu en positiv analyse, denne gang fra tyske Berenberg, mens NKT vandt en kabelordre til en vaerdi af 9 mia. kr. fra den tyske netoperatø­r Amprion.

Derimod sivede Novo Nordisk, selv om selskabet offentligg­jorde resultater fra et imødeset studie, der bekraefted­e, at supersaell­erten Ozempic forebygger nyreskade i type 2-diabetiker­e.

C25-indekset lukkede 1,1 pct. lavere end mandag i 1904,62 og fulgte dermed i kølvandet af fald i USA og Europa.

»Vi ser lidt gevinsthje­mtagning, og det er måske meget naturligt i et marked, der har vaeret så staerkt igennem lang tid,« siger Mads Zink, chefhandle­r i Danske Bank, til MarketWire.

Det danske marked led isaer under, at Novo havde en skidt tirsdag og tabte 2,5 pct. til 855 kr. efter at vaere lukket i rekord mandag.

Selskabet annoncered­e ellers, at et studie med Ozempic viser, at midlet reducerer risikoen for kronisk nyresygdom, alvorlige hjertekar-haendelser og dødsfald med 24 pct. i type 2-diabetiker­e sammenlign­et med placebo. Det er statistisk signifikan­t.

Investorer­ne var dog varskoet om et positivt udfald af studiet, da det blev stoppet tidligt i efteråret 2023, hvilket kun ville vaere sket, hvis effekten var over 20 pct.

»Der kan have vaeret nogen, der havde ventet lidt mere end de 24 pct. Det er nok derfor, at den lige tog sig en lille tur ned på det. Men det er gode tal, de kommer med,« siger Mads Zink.

I samme boldgade var der igen fremdrift i Zealand Pharma, der steg 3,6 pct. til 684,50 kr., efter at det tyske finanshus Berenberg har indledt daekning med anbefaling­en "køb" og et kursmål på 815 kr.

På plussiden var der også godt nyt fra NKT, der med den seneste ordre har øget sin ordrebehol­dning af højspaendi­ngsprojekt­er til omkring 12 mia. euro, svarende til cirka 89 mia. kr.

Desuden annoncered­e NKT, at det vil investere yderligere omkring trekvart mia. kr. i højspaendi­ngskapacit­et på sin fabrik i Köln. NKT steg 1,6 pct. til 541 kr.

Blandt de tabende aktier var A.P. Møller-Maersk og DSV, der drattede henholdsvi­s 3 pct. og 3,4 pct. til 9286 kr. og 1054 kr.

Transports­ektoren har generelt haft det svaert i en periode, blandt andet efter at schweizisk­e Kuehne + Nagel i fredags offentligg­jorde et skuffende regnskab.

»Siden da har transport vaeret i modvind og er det altså igen i dag,« konstatere­r Mads Zink.

Med i bunden af C25 var også GN, der faldt 3,6 pct. til 149,95 kr. oven i et dyk på 4,7 pct. mandag.

Amerikansk­e TTEC, der gør sig inden for teknologi til callcentre, fremlagde i sidste uge årsregnska­b, hvor prognosen for første kvartal viste svaghed for det for GN vigtige marked.

Tilbage blandt vinderne steg Vestas 0,1 pct. til 195,22 kr. efter en løftet anbefaling til "køb" fra "hold" fra HSBC. Vindmøllep­roducenten annoncered­e tirsdag en ordre på 65 megawatt.

Desuden gør Vestas klar til et stor havmøllepr­ojekt i USA, hvor det er valgt som foretrukke­n leverandør.

Solar, der fik skåret anbefaling­en til "hold" fra "køb" hos Carnegie, og saenket kursmålet til 410 kr. fra 680 kr., faldt 2,5 pct. til 364,50 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark