Jyllands-Posten

Pesticider i hver tredje drikkevand­sboring i Aarhus

Der er fundet pesticidre­ster i godt hver tredje aarhusians­ke drikkevand­sboring, ifølge opgørelse lavet for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

-

Omtrent hver tredje glas vand, der bliver skaenket fra de aarhusians­ke vandhaner, kommer fra drikkevand­sboringer, hvor der er gjort fund af pesticidre­ster.

Det er konklusion­en i en opgørelse lavet af Geus for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

Af de 148 drikkevand­sboringer i Aarhus Kommune er der i årene 2019 til og med 2023 fundet pesticidre­ster i 48 boringer. Det svarer til 32 pct. eller godt hver tredje drikkevand­sboring.

Opgørelsen kommer, kort tid efter at Danske Regioner har råbt vagt i gevaer, da drikkevand­et ifølge dem har nået et kritisk punkt. Faenomenet er da også at finde i taet på alle danske kommuner. Således kan der findes pesticidre­ster i drikkevand­sboringer i 96 af de 98 kommuner i Danmark.

Selvom der kan findes pesticidre­ster i drikkevand­sboringer i Aarhus, overskride­r ingen af dem dog graensevae­rdierne. Men det er ifølge praesident i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, Maria Reumert Gjerding, et udtryk for, at der er en uheldig udvikling i gang, som skal vendes:

»Det er både bekymrende og nedslående, at der så ofte bliver fundet pesticidre­ster i de danske drikkevand­sboringer. Tallene understreg­er, at vi er nødt til at handle nu, hvis udviklinge­n skal vendes, og hvis de fremtidige generation­er også skal have glaede af rent drikkevand,« siger hun.

Til trods for, at der ofte kan findes pesticidre­ster i drikkevand­sboringern­e i Aarhus, og at koncentrat­ionen faktisk overskride­r graensevae­rdierne i cirka hver ottende boring på landsplan, er der ingen grund til at vaere bekymret for at drikke vandet fra vandhanen. Hvis vaerdierne er for høje, skal vandvaerke­rne nemlig sørge for, at det vand, der når ud til forbrugern­e, er i orden. Det gør de ved enten

at lave nye boringer, fortynde vandet med renere vand andetsteds­fra eller ved selv at rense det.

Drøftelse i grøn trepart

I løbet af foråret skal problemet med det forurenede drikkevand drøftes i den såkaldte grønne trepart, hvor også Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng sidder med ved bordet.

Maria Reumert Gjerding ser frem til forhandlin­gerne, og hun har forslag til løsninger klar:

»Hvis vi skal sikre rent drikkevand til vores børn og børnebørn, er vi nødt til at få beskyttet større, sammenhaen­gende arealer, hvorunder fremtidens drikkevand bliver dannet. Det kan vi gøre ved at etablere grundvands­parker, hvor man hverken må bruge pesticider eller andre giftstoffe­r.«

 ?? ?? Der er fundet pesticidre­ster i en tredjedel af drikkevand­sboringern­e i Aarhus. Foto: DN
Der er fundet pesticidre­ster i en tredjedel af drikkevand­sboringern­e i Aarhus. Foto: DN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark