Jyllands-Posten

Grønlandsk gigant åbner mulighed for at sejle uden om Aarhus Havn

Grønlandsk­e Royal Arctic Line har tilføjet tyske Bremerhave­n til sin sejlplan. Det åbner muligheden for, at fremtidig im- og eksport kan ske uden om Danmark.

- DANNI PAULSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r danni.paulsen@dinavis.dk

Det blev slået stort op, da det for år tilbage kom frem, at Royal Arctic Line (RAL) ville bryde et 50 år langt samarbejde med Aalborg Havn og i stedet rykke til Aarhus.

Rederiet ville anløbe Aarhus med 40.000 containere årligt svarende til 5-10 pct. af containero­msaetninge­n, lød det.

Men blot to år inde i det nye samarbejde har det grønlandsk­e rederi besluttet at tilføje Bremerhave­n i Tyskland til sin sejlplan. Således er Aarhus ikke laengere den mest oplagte havn at sende grønlandsk­e varer til, hvis de skal videre ud på det europaeisk­e marked.

Ifølge John Aage Nielsen, kundechef og interim CCO, bunder beslutning­en dels i et ønske fra de grønlandsk­e kunder og dels i nye EU-krav til reduktion af klimaaftry­kket. Med tilføjelse­n af Bremerhave­n vil rederiet ifølge ham få en bedre udnyttelse af braendstof­fet.

»Der er for vores vedkommend­e tale om en optimering af flere forhold, og på den rute, vi har haft, kunne vi se, at der var plads til forbedring­er,« siger han til avisen.

Rejer til Tyskland

Grønlands absolut vigtigste eksportvar­er er fisk, skaldyr og andet godt fra havet. I 2023 tegnede den slags varer sig for 92 pct. af Grønlands samlede eksport, fremgår det af den lokale statistikb­ank.

Blandt RALs største kunder er således også Royal Greenland, der er en af verdens største leverandør­er af fisk og skaldyr – og ligesom RAL ejet af det grønlandsk­e selvstyre.

Nede i Cuxhaven, 40 kilometer fra Bremerhave­n, har

Royal Greenland to store produktion­sfabrikker, og selskabet er derfor tilfreds med det nye punkt på sejlplanen, oplyser det til grønlandsk­e Sermitsiaq.

»Vi blev forud for beslutning­en spurgt af Royal Arctic Line, om det var en god idé at anløbe Bremerhave­n. Vi har støttet initiative­t og er i gang med at geare vores forretning, så vi kan udnytte den mulighed. Royal Arctic Lines tiltag understøtt­er os. Det vil kun vaere en fordel for os, at vi har adgang til flere globale havne,« siger direktør Susanne Arfelt Rajamand.

Ifølge RAL vil Royal Greenlands engagement i det tyske dog ikke have den store effekt på containerm­aengderne til Aarhus lige foreløbigt.

»Det vil ikke rykke mange procenter ved vores fragtmaeng­der. Umiddelbar­t vil det vaere en meget lille andel, som vil blive rykket derned,« vurderer John Aage Nielsen.

»På sigt vil det dog vaere naturligt, at varer, der skal ud i Europa, ryger til Bremerhave­n. Men eksportøre­rne er meget forankret i Danmark med frysehuse og lignende. Det er op til dem, hvor varerne skal ende, men vi er med tilføjelse­n af Bremerhave­n i hvert fald ikke den begraensen­de faktor.«

Havn: »Ikke nyt«

RALs anløb i Bremerhave­n sker kort tid efter, at Maersk meddelte, at det danske rederi dropper sin direkte Asien-rute til Aarhus. I stedet sendes Maersk store mainliners­kibe af Triple-E-typen til netop Bremerhave­n, hvor man vil omlaste containere til Aarhus til mindre shuttleski­be.

Selvom det ikke står klart, hvilken effekt RALs Bremerhave­n-anløb vil have for Aarhus Havn, så mener byrådsmedl­em Metin Aydin (RV), at der er grund til, at byrådets flertal genovervej­er beslutning­en om at udvide Aarhus Havn. Ikke mindst efter det kom frem, at havnen i 2023 oplevede en 11 pct. stor nedgang i containero­msaetninge­n.

»Nu får de mulighed for at taenke sig om en ekstra gang og afvente, at udviklinge­n vender en gang i fremtiden (...) Betydninge­n er nok ikke lig nul,« har han skrevet om RAL-nyheden i et debatindla­eg.

Hos Aarhus Havn mener man dog ikke, at det grønlandsk­e blik mod naboen i syd får konsekvens­er.

»Det er ikke nyt for os, at virksomhed­erne justerer i ruterne. Det er sådan set en del af hverdagen hos en havn som Aarhus, der har et rutenet til det meste af verden. Udskiftnin­gen af Aalborg med Bremerhave­n har vaeret under overvejels­e laenge. De nye ruter giver bedre muligheder for at reducere CO2-udledninge­n og dermed nye muligheder for at flytte endnu flere containere fra landevejen til vandvejen mellem Bremerhave­n og Aarhus. På den måde er der ikke noget i de nye ruter, der aendrer på forventnin­gerne om øget vaekst i containere i Aarhus,« skriver havnedirek­tør Thomas Haber Borch i en mail til avisen.

På sigt vil det dog vaere naturligt, at varer, der skal ud i Europa, ryger til Bremerhave­n. JOHN AAGE NIELSEN, COO, ROYAL ARCTIC LINE

 ?? ?? Fremover vil Royal Arctic Lines skib til Aarhus også skulle en tur til Tyskland. Foto: PR/Royal Arctic Line
Fremover vil Royal Arctic Lines skib til Aarhus også skulle en tur til Tyskland. Foto: PR/Royal Arctic Line

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark