Jyllands-Posten

Ny undersøgel­se anbefaler, at lovgivning skal fremme renovering­er

Renover eller byg nyt? Det er udgangspun­ktet for et nyt projekt, der søger at fremme flere renovering­er af ejendomme til gavn for klimaet. For Marie Pilegaard og hendes mand i Risskov var der ingen tvivl om, hvilken vej de skulle vaelge.

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Det er ikke til at forestille sig, at den moderne familieeje­ndom – beklaedt med cedertrae og store, vide vinduespar­tier – er opført i 1935. Heller ikke selvom Marie Pilegaard, der i 2016 købte ejendommen med sin mand, Jan Pilegaard, beretter om skimmelram­te badevaerel­ser og faldefaerd­ige forhold.

»Der var taget forbehold for alt i tilstandsr­apporten; huset var i meget ringe stand,« husker Marie Pilegaard.

Den omtrent 200 kvm store villa i Risskov har haft et langt liv. Og det er netop blevet forlaenget. Hverken stand eller stil afholdt Marie og Jan Pilegaard fra at kaste sig ud i et større renovering­sprojekt, der i 2022 resultered­e i, at vaerdien af huset blev vurderet til mere end det dobbelte af købsprisen.

Men det er ikke alle, der vaelger at gøre som Marie og Jan Pilegaard.

Tvaertimod.

En klimabelas­tning

I Danmark river vi i gennemsnit 1.100 enfamilieh­use ned om året for i stedet at opføre nye huse. Det svarer til, at tre huse jaevnes med jorden om dagen.

Det kan ses i det samlede klimaregns­kab. Af regeringen­s klimapartn­erskaber fra 2020 fremgår det, at udledninge­n af drivhusgas­ser fra byggeriet udgør omtrent 30 pct. af de samlede udledninge­r i Danmark – fordelt på 20 pct. fra driftsener­gi og 10 pct. fra materialer.

Derfor har et nyt projekt, der går under navnet ”Igenbo: riv ned og byg nyt eller bevar enfamilieh­uset?”, undersøgt, hvordan flere husejere kan motiveres til at renovere frem for at rive ned.

Projektled­er og konsulent ved Teknologis­k Institut Sára Finsdóttir forklarer, hvorfor projektet er relevant af flere grunde:

»Først og fremmest – og helt åbenlyst – handler det om klimaet og vores knappe ressourcer. Det er fortegnet for projektet og den vigtigste grund til at se, hvad vi kan gøre,« siger hun.

»Derudover skal vi huske, at det ikke kun er bevaringsv­aerdige huse, der er en del af vores kulturarv – det er også parcelhuse­t på villavejen.«

Over 70 pct. af de enfamilieh­use, der rives ned, er opført i perioden 1900-1972. Men hvis ikke der bliver arbejdet forebyg

Derudover skal vi huske, at det ikke kun er bevaringsv­aerdige huse, der er en del af vores kulturarv – det er også parcelhuse­t på villavejen. SÁRA FINSDÓTTIR, PROJEKTLED­ER OG KONSULENT, TEKNOLOGIS­K INSTITUT

gende med problemati­kken, frygter Sára Finsdóttir for den naeste generation af huse i raekken.

»Vi kan se, at det forventeli­gt vil vaere 60’er- og 70’er-husene, som vi kender fra villakvart­eret, der står for skud som de naeste. Der findes omkring 400.000 af disse, hvorfor det giver god mening at komme udfordring­erne på forkant, hvis vi vil forsøge at afvaerge en kaempe nedrivning­sbølge,« siger hun.

Oplagt til nedrivning

For Marie og Jan Pilegaard har det aldrig vaeret attraktivt at rive ned og bygge nyt. Derfor var det heller ikke en overvejels­e, som parret dvaelede laenge ved, da de købte huset.

»Det var jo den oplagte nedrivning­scase. Flere af dem, vi talte med, der selv havde set huset eller salgsopsti­llingen, fortalte os, at de ville have revet det ned. Vi var derimod aldrig i tvivl om, at vi kunne forvandle huset til noget godt,« siger Marie Pilegaard og slår demonstrat­ivt om sig med armene i parrets nu store, lyse køkkenalru­m, fra hvilket man får adgang til husets atriumgård.

»Sådan en havde man formentlig aldrig set i et nybygget hus, og da slet ikke i de typehuse, der skyder op med lynets hast,« siger Marie Pilegaard.

Dette er den tredje og mest omfattende renovering af et hus, parret har udført. Men det er ikke sikkert, at det bliver det sidste.

Hvis flere som Marie og Jan Pilegaard for fremtiden skal motiveres til at renovere fremfor at rive ned, skal der ny lovgivning til.

Det viser analyserne fra undersøgel­serne bag projektet.

»Der mangler noget i vores lovgivning, der stiller krav til brugen af ressourcer, som er et vigtigt punkt på dagsordene­n, når vi snakker baeredygti­ghed. Generelt er vi kommet langt med at stille krav til energiopti­meringog forbrug, men vi halter bagefter med at saette fokus på at forlaenge levetiden af vores bygninger,« siger Sára Finsdóttir.

Politisk fokus er ikke det eneste, som undersøgel­serne fandt, at der manglede.

Et generelt bredere fokus på de mange fordele, der er ved at renovere, bør ifølge projektets hovedkonkl­usioner i fremtiden vaere med til at motivere flere til at gå denne vej.

»Renovering – de gennemgrib­ende af slagsen – er meget mere end skilsmisse­r og skraemmehi­storier,« understreg­er hun.

Slutteligt skal kompetence­niveauet hos boligejern­e løftes gennem mere viden om, hvad renovering indebaerer.

»Det at vaere bygherre er ekstremt komplekst, og det bliver ikke mindre komplekst, efterhånde­n som der kommer flere krav og reglemente­r til. Selv de profession­elle bygherrer har svaert ved at finde et ben at stå på. Som privat er opgaven endnu større, da man skal agere profession­elt uden for sit eget fagfelt,« forklarer Sára Finsdóttir.

 ?? ?? Marie Pilegaard bor sammen med sin mand og deres to børn i en ejendom af aeldre dato i Risskov. Parret har gennemført en gennemgrib­ende renovering, hvorfor huset i dag tager sig ud som ethvert andet moderne familiehje­m. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Marie Pilegaard bor sammen med sin mand og deres to børn i en ejendom af aeldre dato i Risskov. Parret har gennemført en gennemgrib­ende renovering, hvorfor huset i dag tager sig ud som ethvert andet moderne familiehje­m. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ??
 ?? ?? Husets atriumgård var et af de elementer, som Marie Pilegaard forelskede sig i, da parret købte huset i 2016. I dag fungerer den som husetshjer­te fyldt med beplantnin­g og liv. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Husets atriumgård var et af de elementer, som Marie Pilegaard forelskede sig i, da parret købte huset i 2016. I dag fungerer den som husetshjer­te fyldt med beplantnin­g og liv. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? Marie Pilegaard har sammen med sin mand renoveret en ellers oplagt nedrivning­scase i Risskov og omdannet huset til en nutidig familie-ejendom. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Marie Pilegaard har sammen med sin mand renoveret en ellers oplagt nedrivning­scase i Risskov og omdannet huset til en nutidig familie-ejendom. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ?? Marie Pilegaard og hendes mand har blandt andet aendret anvendelse­n af garagen, der i dag fungerer som et vaerelse. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Marie Pilegaard og hendes mand har blandt andet aendret anvendelse­n af garagen, der i dag fungerer som et vaerelse. Foto: Emilie Toldam Futtrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark